Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júla 2022, 20:46
Čas čítania 0:41
Tímea Krauszová TASR

Severná Kórea uznala nezávislosť „republík“ v Donbase

NEWS RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SEVERNÁ KÓREA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ukrajina na tento krok reagovala tak, že s KĽDR prerušila kontakt.

Severná Kórea oficiálne uznala nezávislosť separatistickej samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky na východe Ukrajiny. V stredu to vyhlásili tamojší proruskí separatisti. Kyjev na tento krok reagoval prerušením diplomatických stykov s KĽDR. TASR tieto informácie prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

Hovoria o víťazstve demokracie

Proruskí separatisti uverejnili na sociálnej sieti Telegram fotografiu tzv. veľvyslankyne DĽR v Rusku Oľgy Makajevovej, ako prijíma uznávacie listiny od veľvyslanca Severnej Kórey v Moskve. Len krátko predtým oznámil uznanie oboch „republík“ aj vodca doneckých separatistov Denis Pušilin, ktorý to označil za „nové víťazstvo demokracie“.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení reagovalo, že považuje „toto rozhodnutie Pchjongjangu za pokus podkopať suverenitu a územnú integritu Ukrajiny“. Severná Kórea zatiaľ uznanie separatistických republík v Donbase nijakým spôsobom nekomentovala.

Medzinárodne neuznané republiky DĽR a LĽR ako prvý uznal ruský prezident Vladimir Putin len pár dní pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára. Okrem Ruska a KĽDR ich uznala doposiaľ len Sýria.

DĽR a LĽR vznikli v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym.

Domov
Zdieľať
Diskusia