Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júla 2022, 12:04
Čas čítania 1:02
Viktor Kniš

Nafta a benzín za 4 eurá na Slovensku? Podľa analytika ide o najčernejší scenár

NEWS POHONNÉ HMOTY SPRÁVY Z DOMOVA TANKOVANIE
Uložiť Uložené

Krátkodobo síce cena pohonných hmôt ide dole, na stole sú však aj negatívne scenáre.

Investičná banka JPMorgan odhaduje, že ak Západ zastropuje ceny ruskej ropy, cena za barel sa vyšplhá na 380 dolárov za barel.

V takom prípade by podľa analytika Stanislava Pánisa platili Slováci za liter nafty alebo benzínu viac ako 4 eurá, informuje TV Markíza. Samozrejme, ide o najčernejší možný scenár, ktorý sa nemusí naplniť.

Analýzu JPMorgan zverejnil portál Bloomberg. Analytička Natasha Kanevová konštatuje, že ak by Rusko chcelo vo svojej reakcii na kroky Západu odstrihnúť zvyšok sveta od svojej ropy, najpravdepodobnejším scenárom bude zníženie denných dávok o približne tri milióny barelov ropy, čo by navýšilo ceny na približne 190 dolárov. Najhorší scenár by znamenal obmedzenie až päť miliónov barelov, v takom prípade by bola aktuálna cena 380 dolárov za barel. 

„Rusi majú okrem svojej pod vplyvom aj líbyjskú produkciu a celá kazašská produkcia ide na trh cez ruský čiernomorský prístav Novorossijsk. A Rusi už avizovali, že dodávky budú pozastavené, čím chceli dať jasne najavo, aby krajiny G7 ani len neskúšali uvažovať o zastropovaní cien ruskej ropy,“ povedal televízii Markíza analytik Stanislav Pánis.

Anketa:
Ako zvládaš zvyšovanie cien pohonných hmôt?
Viac jazdím MHD alebo chodím pešo.
Prestal som používať auto.
Auto používam naďalej rovnako.
Viac jazdím MHD alebo chodím pešo.
19 %
160 Hlasov
Prestal som používať auto.
13 %
109 Hlasov
Auto používam naďalej rovnako.
68 %
565 Hlasov

Analytici predpokladajú, že v najbližšom čase môžu krátkodobo ceny pohonných hmôt klesať. Dôvodom je výrazný prepad ceny ropy na svetových trhoch.


„Vzhľadom na to, že zhruba od polovice júna dochádza k poklesu cien na ropnom trhu, očakávame, že v najbližšom týždni či dvoch by mohli klesnúť aj ceny pohonných látok na pumpách,“ povedala analytička 365.bank Jana Glasová. Cena ropy sa postupne dostala z úrovní nad 120 USD za barel až na zhruba stodolárovú hranicu počas tohto týždňa. „V závere týždňa však opäť mierne vzrástla na 104 USD za barel,“ priblížila Glasová.

Ceny pohonných hmôt zdraželi.
Ceny pohonných hmôt zdraželi. Zdroj: TASR
Domov
Zdieľať
Diskusia