Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2022 o 18:36
Čas čítania 1:09
Martin Adam Pavlík TASR

Rakety vraj povolenie nepotrebujú. Rusi hrozia krajinám, ktoré nepovolili prelet Lavrovovi do Srbska

Rakety vraj povolenie nepotrebujú. Rusi hrozia krajinám, ktoré nepovolili prelet Lavrovovi do Srbska
Zdroj: TASR/AP
NEWS NATO RUSKO SERGEJ LAVROV SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Srbsko je jedným z mála spojencov Ruska v Európe, nie je členom NATO a nepodporuje ani sankcie voči Moskve.

Ako sme ráno informovali, Bulharsko, Severné Macedónsko a Čierna Hora, teda krajiny, ktoré susedia so Srbskom, avizovali, že lietadlo ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorým mal priletieť na stretnutie so srbským prezidentom Aleksandrom Vučićom a ďalšími, nevpustia do svojho vzdušného priestoru. Lavrov tak v pondelok usporiadal len tlačovú konferenciu v Moskve, pričom tvrdo kritizoval tieto krajiny a zákaz preletu označil za nepriateľský akt.

Podľa Denníka N sa k celej situácii vyjadril na Twitteri aj šéf ruskej vesmírnej agentúry Dmitrij Rogozin, ktorý napísal: „Na toto je dobrý Sarmat. Nepýta si povolenie preletu od zbabelých Bulharov, zlých Rumunov či Čiernohorcov, ktorí zradili našu spoločnú históriu. Podobne ako ani Švédov.“ 



Ako denník vysvetľuje, Sarmat, známy aj ako Satan II, je medzikontinentálna balistická strela s doletom 18-tisíc kilometrov, ktorá môže niesť jadrové hlavice. Rogozinov status tak pôsobí obzvlášť znepokojivo a vyznieva jasne výhražne. 

Srbsko je jedným z mála spojencov Ruska v Európe, nie je členom NATO a nepodporuje ani sankcie voči Moskve, pričom však má od roku 2012 oficiálny štatút kandidátskej krajiny EÚ.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

Začiatkom marca sa v Belehrade konali masové zhromaždenia na podporu vojenských operácií Ruska na Ukrajine. Srbsko je takmer úplne závislé od dodávok zemného plynu z Ruska, no podľa BBC jeho lojalita voči Moskve je spôsobená aj tým, že ruské vedenie podporuje Belehrad v neuznaní nezávislosti Kosova.

Mohlo by ťa zaujímať:
Kam zájsť v Bratislave do kaderníctva? Zver sa do rúk profesionálov a nebudeš ľutovať
Kam zájsť v Bratislave na kávu a koláč? Vybrali sme 11 najzaujímavejších kaviarní a cukrární
Kvízy na Refresheri – Vyskúšaj svoje vedomosti a schopnosti z rôznych oblastí.
Domov
Zdieľať
Diskusia