Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júna 2022, 8:21
Čas čítania 1:43
Ema Stanovská TASR

Lavrov zrušil návštevu Srbska, lebo okolité krajiny uzavreli vzdušný priestor. NATO medzičasom odštartovalo vojenské cvičenia

NEWS NATO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SERGEJ LAVROV SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

„Naša diplomacia ešte nedokáže zabezpečiť teleportáciu,“ komentoval incident citovaný zdroj z ruského ministerstva.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov zrušil svoju pondelkovú návštevu Srbska po tom, ako okolité krajiny uzavreli svoj vzdušný priestor pre lietadlo, ktorým mal priletieť do Belehradu. Informoval o tom v noci na pondelok denník The Guardian s odvolaním sa na správy ruských a srbských médií.


Agentúra Interfax v tejto súvislosti citovala nemenovaného popredného predstaviteľa ministerstva zahraničných vecí v Moskve. Podľa neho Bulharsko, Severné Macedónsko a Čierna Hora, teda krajiny susediace so Srbskom, avizovali, že Lavrovovo lietadlo nevpustia do svojho vzdušného priestoru.

„Naša diplomacia ešte nedokáže zabezpečiť teleport,“ komentoval celý incident citovaný zdroj z ruského ministerstva.


Miestne médiá avizovali, že k zrušeniu Lavrovovej návštevy v Belehrade by sa mal v pondelok večer v prejave k národu vyjadriť srbský prezident Aleksandar Vučič.


Vučič, ktorý sa koncom mája ujal druhého prezidentského mandátu, dlhodobo udržiava blízke vzťahy so šéfom Kremľa Putinom. Nepridal sa preto k sankciám, ktoré na Rusko uvalili západné krajiny v reakcii na agresiu voči Ukrajine. Vučič však napriek tomu označuje za svoju prioritu vstup Srbska do Európskej únie.

Začiatky vojenského cvičenia

NATO v nedeľu odštartovalo takmer dvojtýždňové námorné manévre v Baltskom mori, na ktorých sa zúčastňujú aj Fínsko a Švédsko. Obe tieto severské krajiny v máji požiadali o vstup do NATO v reakcii na ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Na cvičení s označením BALTOPS sa tento rok zúčastňuje viac než 7 000 príslušníkov námorníctva, letectva a námornej pechoty zo 16 štátov. Do nacvičovaných operácií sa celkovo zapojí 45 plavidiel a 75 lietadiel alebo vrtuľníkov.

Podľa agentúry AP v hlavnom meste Švédska, ktoré je hostiteľskou krajinou, ešte nikdy nezakotvila taká veľká americká vojnová loď. USS Kearsarge meria 257 metrov.

Aliancia vyhlásila, že manévre nie sú zamerané proti žiadnej špecifickej hrozbe. „NATO, spoločne so Švédskom a Fínskom, využíva príležitosť posilniť odolnosť a silu svojich jednotiek v nepredvídateľnom svete.“

Proces vstupu Fínska a Švédska do NATO zatiaľ blokuje Turecko, ako jedna z členských krajín Aliancie. Obviňuje ich, že podporujú zakázanú Stranu kurdských pracujúcich a poskytujú útočisko jej členom. O vyriešenie sporu sa usiluje šéf NATO Jens Stoltenberg.

Cvičenie sa oficiálne skončí v severonemeckom prístave Kiel 17. júna.

Domov
Zdieľať
Diskusia