Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. mája 2022, 15:40
Čas čítania 0:38
Jakub Paulík TASR

Oficiálne: Švédsko požiada o vstup do NATO

Oficiálne: Švédsko požiada o vstup do NATO
Zdroj: Pexels/CC0/volně k užití
NEWS NATO SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

O dôležitom kroku informovala premiérka Magdalena Anderssonová.

Švédska premiérka Magdalena Anderssonová potvrdila, že jej krajina požiada o vstup do NATO. Za podanie žiadosti v parlamente hlasovala väčšina strán. „Vo Švédsku toho existuje mnoho, čo stojí za to brániť, a Švédsko bude mať najlepšiu obranu v NATO,“ vyhlásila Magdalena Anderssonová. Podporu vstupu do NATO vyjadril aj šéf najväčšej opozičnej Umiernenej strany Ulf Kristersson.

Anketa:
Schvaľuješ rozhodnutie Švédska, ktoré požiada o vstup do NATO?
Áno.
Nie.
Áno.
94 %
Nie.
6 %

Rozhodnutie Švédska prišlo v nadväznosti na ruskú agresívnu politiku, ktorá spustila vojnu na Ukrajine. K rovnakému kroku ako Švédi pristúpi aj Fínsko. Prijatie do NATO by museli jednomyseľne schváliť všetky členské krajiny. Turecko však má voči Švédsku a Fínsku výhrady pre údajnú podporu tureckých a kurdských teroristických skupín. Prezident Recep Tayyip Erdogan dnes vyhlásil, že dvojicu krajín turecká vláda nepodporí.

Požiadanie o vstup do NATO vôbec neteší Rusko, ktoré sa týmto krokom cíti ohrozené. Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev tvrdí, že Rusko po začlenení Fínska a Švédska do NATO posilní svoje sily v oblastiach Baltského mora. V Kaliningrade by tak mohli umiestniť jadrový arzenál.

Odporúčané
Prečo leží kúsok Ruska uprostred Európy? Kaliningrad si Moskva odtrhla na konci vojny, využiť by ho mohla na okupáciu Pobaltia Prečo leží kúsok Ruska uprostred Európy? Kaliningrad si Moskva odtrhla na konci vojny, využiť by ho mohla na okupáciu Pobaltia 2. mája 2022, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia