Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. mája 2022, 19:13
Čas čítania 1:19
Viktor Kniš

Bude mať ešte kto učiť? Do roku 2025 bude v slovenskom školstve chýbať 8 600 učiteľov

NEWS ŠKOLSTVO STREDNÉ ŠKOLY
Uložiť Uložené

Údajmi o počtoch chýbajúcich učiteľov na úrovni predmetov ministerstvo školstva momentálne nedisponuje.

V roku 2022 by malo v regionálnom školstve chýbať oproti roku 2021 približne 1 300 učiteľov, v ďalšom roku 3 500 učiteľov a do roku 2025 narastie tento počet na takmer 8 600 učiteľov. Vyplýva to z prepočtu Inštitútu vzdelávacej politiky (IVP), ktorý TASR poskytol odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.


„Slovensko trpí nedostatkom učiteľov a tento problém sa bude v najbližších rokoch prehlbovať,“ poznamenal rezort školstva. Vyčíslený dodatočný dopyt po učiteľoch reflektuje podľa ministerstva školstva nárast počtu žiakov a nárast počtu učiteľov odchádzajúcich do dôchodku.

Učiteľka
Zdroj: TASR

„Odhad je založený na predpoklade, že atraktivita učiteľského povolania sa oproti roku 2020 nezmení, a teda do škôl nastúpi rovnaký podiel absolventov ako v roku 2020. Je však možné, že pomalé tempo valorizácie z posledného obdobia ešte zníži očakávané reálne platy učiteľov v budúcnosti a záujem o povolanie učiteľov poklesne, čo ešte viac prehĺbi nedostatok učiteľov,“ uviedol rezort školstva.


Ministerstvo školstva nedisponuje údajmi o počte chýbajúcich učiteľov na regionálnej úrovni. „Existujú však viaceré indikácie, ktoré naznačujú regionálne problémy s nedostatkom zamestnancov v školstve. Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny o voľných pracovných miestach vykazujú školy v Trnavskom a Bratislavskom kraji relatívne viac voľných pracovných miest než školy v iných častiach Slovenska,“ poznamenalo ministerstvo.

Odporúčané
KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? KFC alias kapustové fliačky s cukrom: Ktoré jedlá zo školskej jedálne sú najhoršie a ako by ich vylepšil foodbloger Čoje? 14. apríla 2024, 12:30

Nie je pritom zrejmé, aký veľký problém to školám spôsobuje ani koľko miest sa im nakoniec nepodarí obsadiť, prípadne na koľko miest si školy nevyberajú z viacerých kandidátov.


Údajmi o počtoch chýbajúcich učiteľov na úrovni predmetov ministerstvo školstva momentálne nedisponuje. Údaje o kvalifikovanosti a odbornosti vyučovania ministerstvo aktuálne spracúva.

V rozhovore pre Refresher o zvyšovaní platov učiteľov rozpráva minister školstva Branislav Gröhling. Tvrdí, že vláda má aj vo svojom programovom vyhlásení snahu zvýšiť atraktivitu postavenia učiteľov. „Igor Matovič hovorí, že peniaze si máme hľadať inde, lebo on sa rozhodol, že peniaze, ktoré má k dispozícii, investuje do krúžkov. Na rozumné argumenty nereaguje. Ak chceme zvýšiť platy učiteľov o 10 %, potrebujeme 180 miliónov eur ročne. Verte alebo nie, toľko v rezorte nedokážeme nájsť, musíme ich dostať od ministerstva financií.“

Domov
Zdieľať
Diskusia