Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2022 o 13:30
Čas čítania 3:24
Čoje

Liverpool FC: 3 dôvody, prečo bol tak blízko historickému úspechu, a 3 dôvody, prečo mu to nakoniec nevyšlo

ŠPORT FUTBAL LIGA MAJSTROV LIVERPOOL FC PREMIER LEAGUE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Červení boli tento mesiac blízko úspechu, aký sa zatiaľ nepodaril žiadnemu anglickému tímu: až do úplného konca sezóny bojovali o tzv. quadrupple, všetky štyri trofeje, ktoré sa dajú získať v jednej sezóne.

Zo štyroch sú nakoniec dve a, žiaľ, iba menej prestížne. Liverpool FC získal anglický ligový pohár a najstarší futbalový pohár FA Cup. Titul v Premier League mu unikol o jediný bod a titul v Lige majstrov s najtesnejším rozdielom prehral tiež.

Napriek tomu to pre Liverpool bola úspešná sezóna. Tesne zaostal za tímami, ktoré na svoje kádre utrácajú niekoľkonásobne viac peňazí, a hral nesmierne napínavý a atraktívny futbal.

Na snímke zľava Dani Carvajal z Realu Madrid a Luis Diaz z Liverpoolu počas finálového zápasu Ligy majstrov FC Liverpool – Real Madrid 28. mája 2022 na štadióne Stade de France v Paríži.
Na snímke zľava Dani Carvajal z Realu Madrid a Luis Diaz z Liverpoolu počas finálového zápasu Ligy majstrov FC Liverpool – Real Madrid 28. mája 2022 na štadióne Stade de France v Paríži. Zdroj: TASR/AP

Ako sa Liverpoolu podarilo dostať tak blízko k obrovskému úspechu?

1. Kloppova kultúra

Tímy Liverpoolu boli v sezónach pred Kloppom charakterovo a chémiou dosť rozhárané. Nechýbali im silné individuality a fantastickí hráči ako Luis Suárez, no dokopy netvorili jeden organizmus. Toto Klopp zmenil.

Odporúčané
Máme šancu vyhrať nad Švédskom? Takto vidí odborník postup Slovenska v Lige národov UEFA Máme šancu vyhrať nad Švédskom? Takto vidí odborník postup Slovenska v Lige národov UEFA 10. októbra 2024 o 11:30

Do Liverpoolu priniesol „father figure“, až otcovský vzťah so svojimi hráčmi. Ako manažér je známy svojím vrúcnym vzťahom ku kabíne, svojich hráčov ochraňuje pred médiami a negatívnym tlakom, legendárne je „Klopp hug“, objatie, ktorým častuje hráčov napríklad pri striedaniach.

Ak boli nejakí hráči osobnostne problematickí a príliš vytŕčali, zbavil sa ich. Najvýraznejším príkladom tejto kultúry bol spôsob, ako odišiel obranca Mamadou Sakho.

Spolu s jeho schopnosťami futbalového manažéra to malo za následok oveľa lepšiu atmosféru v tíme a hviezdne výkony hráčov, ktorým prudký vzostup kariéry predtým nikto nepredpovedal, vrátane najvýraznejšieho Mo Salaha.

Konfety lietajú vo vzduchu počas osláv triumfu futbalistov FC Liverpool v Pohári FA a v Ligovom pohári v Liverpoole v nedeľu 29. mája 2022.
Konfety lietajú vo vzduchu počas osláv triumfu futbalistov FC Liverpool v Pohári FA a v Ligovom pohári v Liverpoole v nedeľu 29. mája 2022. Zdroj: TASR/AP

2. Nečakaní strelci

Mo Salah sa síce nakoniec stal jedným z dvoch kráľov strelcov anglickej Premier League, no vďačiť za to môže najmä svojej galaktickej forme z prvej polovice sezóny. V januári si odskočil na Africký pohár, na ktorom jeho Egypt frustrujúco prehral vo finále so Senegalom. Odvtedy hrala očividne sklamaná najväčšia hviezda Liverpoolu ako vymenená a góly strieľala oveľa menej.

Odporúčané
Hviezdy Manchestru City, ktoré sa dnes postavia proti Slovanu: matematický génius, rybár či farmár s platom 400-tisíc týždenne Hviezdy Manchestru City, ktoré sa dnes postavia proti Slovanu: matematický génius, rybár či farmár s platom 400-tisíc týždenne 1. októbra 2024 o 12:30

Našťastie, forma zvyšku tímu fungovala presne naopak. Keď nemohol Mo, začali dávať góly jeho spoluhráči, čoho výsledkom bolo napríklad to, že dvojciferný bodový náskok Manchestru City v Premier League stiahol Liverpool nakoniec na rozdiel jediného bodu.

V sezóne 2021/2022 strelilo vo všetkých súťažiach gól až 20 rôznych hráčov, čo je veľká zmena oproti predošlým časom. Za oba anglické poháre môžu červení vďačiť najmä skvelej forme Takumiho Minamina a Divocka Origiho, čo nie sú mená známe veľkou produktivitou v Premier League či Lige majstrov.

3. Mentality monsters

Liverpool ešte donedávna nebol úplne známy tým, že by dokázal ako na počkanie otáčať zápasy a strieľať dôležité góly v nadstavenom čase. Fanúšikovia červených v tomto vždy skôr závideli Manchestru United pod vedením sira Alexa Fergusona.

Toto sa zmenilo a častým slovným spojením používaným v súvislosti s tímom Jürgena Kloppa sa stalo „mentality monsters“. Meno, ktoré zosobňovalo tento fenomén, je Divock Origi, Belgičan a celkovo nie až taký výrazný hráč, ktorý bol však povestný tým, ako dokázal rozhodovať dôležité zápasy, najmä tesne pred koncom.

Na snímke futbalista Mohamed Salah z Liverpoolu kráča po prehre vo finálovom zápase Ligy majstrov FC Liverpool – Real Madrid 28. mája 2022 na štadióne Stade de France v Paríži.
Na snímke futbalista Mohamed Salah z Liverpoolu kráča po prehre vo finálovom zápase Ligy majstrov FC Liverpool – Real Madrid 28. mája 2022 na štadióne Stade de France v Paríži. Zdroj: TASR/AP

Prečo to teda nakoniec nevyšlo a fanúšikovia dva víkendy po sebe zažili dve z najväčších sklamaní za posledné roky?

1. Suchoty Salaha a Jotu

Aj keď bolo úžasné, koľko rôznych hráčov sa dokázalo v Liverpoole túto sezónu strelecky presadiť, v dôležitých zápasoch ku koncu sezóny chýbal faktor Salah, ktorý by zakročil, keď bolo treba, a strelil by gól „za tri body“.

Odporúčané
KVÍZ: Slovan vďaka Lige majstrov pozná celý svet. Ak si ich skutočný fanúšik, tento kvíz dáš na plný počet KVÍZ: Slovan vďaka Lige majstrov pozná celý svet. Ak si ich skutočný fanúšik, tento kvíz dáš na plný počet 30. septembra 2024 o 18:00

Mo Salah v tejto sezóne strelil vo všetkých súťažiach 31 gólov, no z toho 22 v prvej polovici. Od januára 2022 ich mal už iba 9 a najmä v zápasoch, ktoré Liverpool vyhral veľkým gólovým rozdielom a proti slabším či slabšie hrajúcim tímom ako Norwich, Leeds či Manchester United (prepáčte).

Podobne to vyzeralo aj s formou kedysi druhého najúspešnejšieho strelca celej Premier League (za Salahom) Dioga Jotu.

2. Šírka kádra Manchestru City

Futbal funguje tak, že potrebujete 11 hráčov alebo hráčok na ihrisku a ďalších 3 až 5, podľa súťaže, na prestriedanie. Ak chcete úspechy, minimálne prvých 11 musí byť absolútna špička.

V modernom futbale hráte počas sezóny niekoľko súťaží naraz, v Anglicku až štyri. Ak chcete uspieť v každej, potrebujete na to veľa špičkových futbalistov, pretože sú týždne, v ktorých hrávate po dva zápasy aj niekoľkokrát po sebe, a ak postavíte vo všetkých tých istých hráčov, v lepšom prípade sa unavia, v horšom zrania.

Pepovi Guardiolovi, manažérovi Manchestru City, sa podarilo v prvom rade vďaka obrovským peniazom, no aj vďaka svojim manažérskym schopnostiam vytvoriť pôsobivo hlboký tím. Jeho základnú jedenástku by ste mohli celú vymeniť za lavičkovú a stále by ste mali tím, ktorý by pravdepodobne uhral aspoň prvú štvorku v Premier League.

Toto mu nakoniec prinieslo úspech. Najmä pre menšie a slabšie tímy zo stredu tabuľky a nižšie bolo prakticky nemožné Manchester City poraziť. Ak mu aj dokázali vzdorovať úvodných 60 minút, po prestriedaní rovnako skvelými hráčmi urobila svoje únava a Manchester City nakoniec bral všetky body.

Vďaka tomu vyhral, aj keď iba o jediný bod, Premier League.

Na snímke brankár Thibaut Courtois z Realu Madrid sa teší so spoluhráčom Lukom Modričom po víťazstve vo finálovom zápase Ligy majstrov FC Liverpool – Real Madrid 28. mája 2022 na štadióne Stade de France v Paríži.
Na snímke brankár Thibaut Courtois z Realu Madrid sa teší so spoluhráčom Lukom Modričom po víťazstve vo finálovom zápase Ligy majstrov FC Liverpool – Real Madrid 28. mája 2022 na štadióne Stade de France v Paríži. Zdroj: TASR/AP

3. Thibault Courtois

V Lige majstrov to mal byť úplne iný príbeh. Na rozdiel od Manchestru City, s ktorým bojoval po celú sezónu, v jedinom zápase proti Realu Madrid bol Liverpool papierový favorit.

Potvrdil to aj obraz hry v prvom polčase. Liverpool hral dominantne, vytváral si nebezpečné šance, náznaky Realu pohodlne bránil.

Liverpool nakoniec vyhral na strely na bránu až 9 : 1. No kým tá jediná od skúseného Realu po dokonale načasovanej prihrávke, ktorá sa iba tesne vyhla ofsajdu, skončila v sieti brankára Alissona, všetky liverpoolske vychytal po svojom životnom výkone belgický brankár Realu Thibault Courtois.

Domov
Zdieľať
Diskusia