Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. júna 2022, 12:30
Čas čítania 4:46
Jana Chovancová

10 vecí, ktoré si o Španielsku (možno) nevedel: legálna nahota, paradajkový festival či myšiak namiesto zúbkovej víly

10 vecí, ktoré si o Španielsku (možno) nevedel: legálna nahota, paradajkový festival či myšiak namiesto zúbkovej víly
Zdroj: Unsplash/Tomáš Nožina
ZAUJÍMAVOSTI CESTOVANIE CESTOVNÝ RUCH KAM NA DOVOLENKU ŠPANIELSKO
Uložiť Uložené

Obľúbená dovolenková destinácia láka turistov z celého sveta. Španielsko je známe svojimi ostrovmi, zfutbalovými klubmi či prirodzeným temperamentom domácich. Aké bizarnosti však ešte ukrýva?

Španielsko, obľúbená letná dovolenková destinácia či krajina flamenca a fiesty, láka turistov z celého sveta. Je známe svojimi ostrovmi so slnečnými plážami, skvelými futbalovými klubmi či prirodzeným temperamentom domácich. Väčšina z nás už Španielsko pozná, či už z hodín geografie v škole, alebo priamo z osobnej návštevy. Táto krajina mnohých očarila kultúrnymi pamiatkami, krásnymi mestami a zábavou, ktorej tam dokážu turisti zažiť nemálo. 

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova aj zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+.

Štát, v ktorom sa rozpráva najrýchlejším jazykom sveta, však ukrýva aj bizarnosti, o ktorých vie málokto. O záhadách, prvenstvách a zaujímavostiach o Španielskom kráľovstve sa dozvieš v tomto článku.

Na verejnosti bola nahota povolená a dodnes existuje veľa miest, kde sa môžeš legálne obnažiť

Španielsko má horúce podnebie, suché letá a mierne zimy. Slnko tu svieti tritisíc hodín ročne a to môže mnohých motivovať k tomu, aby znížili množstvo oblečenia na svojom tele. Zatiaľ čo na Slovensku by si za nahotu na verejnosti dostal minimálne pokutu, v Španielsku môžeš byť na viacerých miestach na verejnosti nahý.

Kedysi bola nahota úplne povolená a Španieli mohli ísť ráno so psom von pokojne bez jediného kúska oblečenia. Dnes však takéto obnažovanie na verejnosti na väčšine miest nie je povolené. Stále však existujú špeciálne miesta, najmä pláže, ktoré sú vyhradené pre naháčov. Za túto zmenu môže aj zvýšený počet turistov, ktorí by s nahotou nemuseli súhlasiť. Takže pokiaľ by si sa rozhodol obnažiť v centre hlavného mesta alebo na iných zakázaných miestach, dostal by si nemalú pokutu.

Každoročne po sebe Španieli hádžu tisíce paradajok na festivale La Tomatina

Táto akcia sa koná pravidelne vždy poslednú augustovú stredu v dedinke približne 40 kilometrov od mesta Valencia. Maximálna kapacita je 22-tisíc ľudí a môžu sa na nej zúčastniť ako domáci, tak aj zahraniční hostia nad 18 rokov. Príbeh, ktorý stojí za touto tradíciou, pochádza z roku 1945.

Mladí chlapci sa rozhodli navštíviť obecné slávnosti. Boli veľmi temperamentní a nešťastnou náhodou jeden z nich zhodil na zem ďalšieho účastníka slávností. Ten sa však veľmi rozzúril a začal okolo seba hádzať všetko, čo mu prišlo pod ruky. Neďaleko stojaci stánok s paradajkami tak nezostal nevyužitý a po chvíli sa už takmer všetci ohadzovali paradajkami.

V súčasnosti to na festivale vyzerá podobne. Akcia sa začína na poludnie, keď na miesto činu prichádzajú nákladné autá plné paradajok. Z nich miestni obyvatelia rozhadzujú paradajky na námestie. Po tom, čo autá prejdú, sa ľudia vrhnú do paradajok, aby si nazbierali čo najviac „nábojov“ na bitku. Následne, keď má každý dostatočné zásoby, začína sa hra.

Najstarší moderný román pochádza zo Španielska

Určite si sa už na literatúre na strednej škole učil o Dômyselnom rytierovi Donovi Quijotovi de la Mancha. Už niekoľko storočí očarúva čitateľov z celého sveta a hlavná postava v diele sa stala symbolom čistoty duše. Román nie je len zábavný, ale poukazuje aj na ľudské hodnoty.

don quijote de la mancha
Zdroj: Unsplash/Gayatri Malhotra

Toto dielo od Španiela Miguela de Cervantesa vzniklo v roku 1605 a rozdelené bolo na dve časti. Druhá časť vyšla o desať rokov neskôr. Dielo sa stalo najstarším moderným románom na svete. Kniha sa stala slávnou a preložili ju do mnohých cudzích jazykov.

V najstaršej reštaurácii na svete sa môžeš najesť v Madride

Casa Botín, najstaršiu reštauráciu na svete, otvorili v roku 1725. Meno tejto reštaurácie nájdeš aj v Guinnessovej knihe rekordov. Budova a aj interiér zostali v pôvodnom stave, ktorý je takmer nedotknutý od 18. storočia.

Reštauráciu otvoril francúzsky kuchár Botín so svojou rakúskou ženou. Nemali však deti, a preto sa rozhodli reštauráciu prepísať na Botínovu neter. Tá neskôr zmenila názov prevádzky na Sobrino de Botín, pričom slovo sobrino znamená po španielsky neter. Reštaurácia zožala úspech a vo svojich dielach ju spomínajú napríklad aj Ernest Hemingway, Frederick Forsyth či Graham Greene. 

Podávajú sa v nej tradičné španielske a kastílske pokrmy, pričom v priemere za jedlo zaplatíš do 50 eur. Rezerváciu do najstaršej reštaurácie na svete si ľahko vytvoríš tu.

Deti v Španielsku nepoznajú zúbkovú vílu, namiesto nej chodí v noci myšiak

Vo všetkých španielsky hovoriacich krajinách zúbkovú vílu zastupuje malý myšiak, takzvaný El Ratoncito Pérez. Postavička pochádza z knihy napísanej v roku 1877, kde však ešte myšiak nezbiera deťom zuby.

Anketa:
Veril si ako dieťa na zúbkovú vílu?
Áno.
Nie.
Verím dodnes.
Áno.
39 %
Nie.
51 %
Verím dodnes.
10 %

O niekoľko rokov neskôr sa španielsky autor Luis Coloma inšpiroval príbehom, keď dostal za úlohu napísať príbeh pre osemročného španielskeho kráľa Alfonza XIII., ktorý práve vtedy stratil svoj prvý mliečny zub. V Colomovom diele býva myšiak Pérez aj so svojou rodinou v Madride v krabici od sušienok. Mestskými kanálmi a po odkvapoch potom cestuje za deťmi, ktorým vypadol zub, aby im mohol odovzdať darček.

Španielska hymna nemá žiadne slová

Hymny sú tu nato, aby sa spievali. Alebo aby si otváral ústa do rytmu hudby, nech aspoň vyzeráš, že spievaš. V Španielsku však nemusíš nič predstierať ani mať obavy z toho, že si nespomínaš na slová. Jediné, čo by si si však zapamätať mohol, je melódia. 

Melódiu španielskej hymny napísal v roku 1761 Manuel de Espinosa de los Monteros ako vojenský pochod pre španielsku pechotu. Stala sa oficiálnym pochodom Španielska a neskôr aj oficiálnou hymnou krajiny. Niekoľkokrát sa mnohí ľudia snažili vložiť do melódie slová, no žiaden z navrhovaných textov vláda doteraz neschválila. 

Prvá zošívačka na papier pochádza zo Španielska

Určite si nečakal taký úžasný fakt ako ten, že prvú zošívačku vynašli v Španielsku. Vyrobili ju v 18. storočí ako darček pre francúzskeho kráľa Ľudovíta XV. Na každej jednej zošívačke bol dokonca vygravírovaný Ľudovítov kráľovský znak.

Okrem tohto skvostu majú Španieli ešte niekoľko prvenstiev vo výrobe. V roku 1935 sa im podarilo vytvoriť prvý skafander pre astronautov či v roku 1956 mop na umývanie podlahy.

Španielsko malo najnižšiu vekovú hranicu pri sobášení dvoch ľudí

Do roku 2016 platil v Španielsku zákon, že sa dievčatá a chlapci vo veku od 14 rokov mohli po súhlase svojich rodičov zosobášiť. Bola to tak najnižšia veková hranica pre sobáš v Európe. V súčasnosti je zákon upravený, vekovú hranicu posunuli vyššie a sobášiť sa teda so súhlasom rodičov môžu ľudia vo veku od 16 rokov. Po dovŕšení 18 viac nie je súhlas rodičov potrebný.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Victoria Priessnitz

Španielsko má najviac barov na počet obyvateľov v Európe

Španielsko drží rekord v množstve barov vzhľadom na počet obyvateľov. V južnom regióne zvanom Andalúzia je toľko barov, koľko majú dokopy Írsko, Dánsko, Nórsko a Fínsko. Španieli milujú drinky a hovorí sa, že nočný život sa začína neskoro v noci, preto ti každý domáci odporučí, aby si zábavu nehľadal pred polnocou. V Španielsku dokopy nájdeš niečo menej ako 300-tisíc barov, čo znamená, že jeden bar prislúcha približne na 169 rezidentov. Tak čo, kam sa vyberieš za zábavou? 

V Španielsku milujú olivový olej

Pokiaľ žiješ v Španielsku, je takmer nemožné, aby olivový olej nebol súčasťou tvojho každodenného života. Na raňajky si ho natierajú na toast, na obed ho pridávajú do šalátov a takisto takmer každý chod večere obsahuje olivový olej. Niet preto divu, že ho ročne skonzumujú až 10 litrov.

olivy
Zdroj: Unsplash/Sophie The Laya Yogis

Každá oliva obsahuje 15 až 25 percent oleja, zvyšok tvorí kôstka a dužina. Okrem toho obsahuje obrovské množstvo vitamínov a antioxidantov a olivový olej dokáže pomôcť znížiť cholesterol a tým aj riziko infarktu myokardu. Fakt na záver: vedel si, že olivy sú ovocie a rastú na stromoch? Ani my nie.

Domov
Zdieľať
Diskusia