Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2022, 13:10
Čas čítania 2:02
Viktor Kniš

Dušan Kováčik je vinný, vo väzení si odsedí 8 rokov. Nechal sa podplácať mafiánmi, tvrdí Najvyšší súd

NEWS DUŠAN KOVÁČIK
Uložiť Uložené

Dušana Kováčika odsúdili za to, že zneužil právomoc svojej funkcie špeciálneho prokurátora a správal sa korupčne.

Dušan Kováčik ako bývalý špeciálny prokurátor zneužil svoju funkciu na to, aby pomohol pri prepustení bývalého šéfa skupiny takáčovcov z väzby. Za vybavenie nepodania sťažnosti proti odvolaniu Ľubomíra Kudličku zobral Kováčik od mafiánov 50-tisíc eur, ktoré mu osobne odovzdal bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy SR Ľudovít Makó. 

Dušan Kováčik strávi vo väzení s minimálnym stupňom stráženia osem rokov. Dostal aj peňažný trest 100-tisíc eur. 

Rozhodnutie Najvyššieho súdu je právoplatné. Kováčik sa naďalej môže brániť opravným prostriedkom a sťažovať sa napríklad na Ústavnom súde SR.

Dušan Kováčik
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Rozviazal sa mu jazyk

Počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde sa Dušan Kováčik k skutkom vyjadroval len veľmi stroho, oveľa podrobnejšie sa vyjadril v 1000-stranovom odvolaní na Najvyšší súd, v ktorom spochybňuje verzie spolupracujúcich obvinených Ľudovíta Makóa, ale aj zosnulého podnikateľa Františka Böhma, ktorý mal blízko k tajnej službe. Rovnako spochybňuje kľúčovú svedkyňu, ktorou je jeho bývalá podriadená zo špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová. Tá vo svojej výpovedi povedala, že Kováčik jej dal príkaz nepodať odvolanie. 

Kováčik tvrdí, že si tento konkrétny rozhovor nepamätá, pretože mal podobných rozhovorov mnoho. 

Bývalý špeciálny prokurátor spochybňuje spolupracujúcich obvinených, pretože si podľa neho pamätajú príliš veľa. Súčasťou obhajoby bolo aj počasie. Keďže sa skutok stal v lete 2017, Kováčik tvrdí, že v tom čase nemohol mať Makó bundu, pretože by mu bolo príliš teplo. Makó vypovedal, že Kováčikovi dal úplatok 50-tisíc eur „cez bundu“ a Kováčik si peniaze následne vložil do hnedej tašky. 

Odporúčané
Dušan Kováčik je vinný, dostal 14 rokov a prepadnutie majetku. Na vyhlásenie rozsudku sa prišiel pozrieť aj Fico Dušan Kováčik je vinný, dostal 14 rokov a prepadnutie majetku. Na vyhlásenie rozsudku sa prišiel pozrieť aj Fico 20. septembra 2021, 16:28

Kováčik v rámci odvolacieho konania na Najvyššom súde zároveň žiadal o vykonanie množstva nových dôkazov. Opakovanie tvrdil, že Makó a Böhm dostali za výpovede proti nemu výhody, a podľa vzoru Roberta Fica spochybňoval svedka Mateja Zemana. 

Obžalovaný Kováčik pred Najvyšším súdom namietal zaujatosť sudkyne Pamely Záleskej. Vraj to bol dôvod, prečo pred ňou odmietol vypovedať.

Špecializovaný trestný súd sa ešte v priebehu verejného zasadnutia vyjadril, že napríklad Ľudovít Makó priamo neprofitoval z toho, že vypovedal proti Kováčikovi. ŠTS súčasne dodal, že Makó má zaistený majetok, preto nemal priamu motiváciu vypovedať konkrétne v tejto trestnej veci. 

Dáš dopredu nejakých 70-ročných dedkov s palicami

Robert Fico ešte v prvej polovici augusta 2021 navštívil hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom.

Šéf Smeru prišiel vyjadriť Kováčikovi podporu a novinárom povedať, že ide o politického väzňa a zmanipulovaný proces. Týždeň po návšteve Špecializovaného trestného súdu sa o procese rozprával s kamarátmi na chate pri Leviciach. Vďaka nahrávkam z chaty už verejnosť vie, že jeho cieľom bolo vytvoriť tlak na sudkyňu Pamelu Záleskú. 

„Ja, ja, ja totiž Dušana Kováčika považujem za hrozne prelomový prípad. Keby Dušan tento prípad uhral, tak všetkým strašne, strašne pomôže,“ hovoril Fico na chate 19. augusta podľa prepisov z chaty

Odporúčané
ZÁZNAM: Kováčik sa na súde smial, keď padali otázky na jeho vzťah so šéfom mafiánskej skupiny takáčovcov ZÁZNAM: Kováčik sa na súde smial, keď padali otázky na jeho vzťah so šéfom mafiánskej skupiny takáčovcov 7. júla 2021, 7:45

Šéfovi bezpečnostnej služby Bonul Miroslavovi Bödörovi hovoril, aby zohnal dôchodcov, ktorí prídu osobne hromžiť palicami na súd do Pezinka, aby vystrašili sudkyňu. Mali kričať, že Dušan Kováčik je nevinný. 

„Sto ľudí príde z oného, firmy tvojej, tam si sadnú. Dáš dopredu nejakých 70-ročných dedkov s palicami, ktorí takto budú mávať a takto ukazovať tej Záleskej. No sr.. na ňu, no čo urobí?“ plánoval Fico. Seniori nakoniec neprišli, ale Robert Fico pred novinármi spochybňoval svedkov aj celý proces. 

Domov
Zdieľať
Diskusia