Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. novembra 2021, 16:25
Čas čítania 1:44
Viktor Kniš TASR

Fico chcel na súd s Kováčikom priviesť „70-ročných dedkov s palicami“, aby strašili sudkyňu: Vyskúšajme to kvôli Norovi a Tiborovi

NEWS FICO A KALIŇÁK NA CHATE
Uložiť Uložené

Ďalšie nahrávky z chaty vnášajú viac svetla na moment, keď predseda Smeru prišiel osobne na súd s Dušanom Kováčikom. Považoval ho za prelomový.

Robert Fico ešte v prvej polovici augusta 2021 navštívil hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, ktorého medzičasom odsúdili za to, že pomáhal mafiánom. Šéf Smeru prišiel vyjadriť Kováčikovi podporu a novinárom povedať, že ide o politického väzňa a zmanipulovaný proces. Týždeň po návšteve Špecializovaného trestného súdu sa o procese rozprával s kamarátmi na chate pri Leviciach, upozornil Denník N

Z najnovších nahrávok vyplýva, že Robert Fico vnímal Kováčikov proces ako prelomový.

Vyskúšajme si to kvôli Norovi aj kvôli Tiborovi

„Ja, ja, ja totiž Dušana Kováčika považujem za hrozne prelomový prípad. Keby Dušan tento prípad uhral, tak všetkým strašne, strašne pomôže,“ hovoril Fico na chate 19. augusta podľa prepisov, ktoré má Denník N k dispozícii. 

Šéfovi bezpečnostnej služby Bonul hovoril, aby zohnal dôchodcov, ktorí prídu osobne hromžiť palicami na súd do Pezinka, aby vystrašili sudkyňu. Mali kričať, že Dušan Kováčik je nevinný. 

„Sto ľudí príde z oného, firmy tvojej, tam si sadnú. Dáš dopredu nejakých 70-ročných dedkov s palicami, ktorí takto budú mávať a takto ukazovať tej Záleskej. No sr.. na ňu, no čo urobí?“ plánoval Fico. Nič také sa nakoniec nestalo, je však pravdou, že Bödör starší ponúkal Ficovi, že mu navozí autobusmi dôchodcov na protesty. 

Odporúčané
Fico, Kaliňák a Bödör starší sa stretávali v chate v obci Čifáre, domáci o nich vedeli dlho (Reportáž) Fico, Kaliňák a Bödör starší sa stretávali v chate v obci Čifáre, domáci o nich vedeli dlho (Reportáž) 27. októbra 2021, 16:00

„Vyskúšajme si to kvôli Norovi aj kvôli Tiborovi. Lebo to možno zistíme, že niektoré veci fungujú, však…“ rozmýšľal Fico. Noro je oligarcha Norbert Bödör a Tibor je bývalý policajný prezident a priamy nominant Roberta Kaliňáka Tibor Gašpar.

Obaja sú obvinení ako členovia údajnej organizovanej skupiny, ktorá okrem iného pomáhala politickej strane Smer-SD udržať sa pri moci. Tvrdí to spolupracujúci obvinený, bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Kauzu Očistec už vyšetrovatelia uzavreli a prokurátor v nej čoskoro na súd podá obžalobu. Ak ju ŠTS prijme, začne sa hlavné pojednávanie. 

Fico, chata, gorilla
Zdroj: Aktuality.sk

Hamran: Máme podozrivých, ktorí mohli vyniesť nahrávky novinárom

Dočasne poverený prezident Policajného zboru Štefan Hamran dnes povedal, že plánuje vyvodiť personálnu zodpovednosť voči niektorým policajtom, ktorí mohli vyniesť medializované nahrávky z poľovníckej chaty.

Či pôjde o jedného alebo viacerých policajtov, nespresnil. 


„V priebehu budúceho týždňa by sme mali uzavrieť okruh ľudí, ktorí by mohli byť podozriví, a z mojej strany bude vyvodená personálna zodpovednosť voči niekomu alebo niektorým na základe zistených skutočností,“ povedal.


Na polícii už identifikovali skupinu policajtov, ktorí mohli vyniesť medializované nahrávky z poľovníckej chaty. Hamran doplnil, že dvadsiatka policajtov absolvuje test na detektore lži. Ich konanie prešetrí aj Úrad inšpekčnej služby.


Medializovanie nahrávok prišlo po tom, ako prokuratúra informovala, že dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry doplnil svoj návrh na predĺženie väzby obvinených v rámci akcie Očistec o obrazovo-zvukové záznamy. Tie majú potvrdzovať snahy viacerých osôb z prostredia politiky, podnikania a advokácie ovplyvňovať trestné stíhania najzávažnejších trestných káuz.

Domov
Zdieľať
Diskusia