Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2022 o 18:44
Čas čítania 1:40
Ema Stanovská

Jill Bidenová sa nečakane stretla s prvou dámou Ukrajiny. Na Ukrajine je aj kanadský premiér Justin Trudeau

NEWS JILL BIDEN RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Bolo to prvé verejné vystúpenie Zelenskej od začiatku vojny. Jill Bidenová sa zajtra stretne aj so slovenskou prezidentkou.

Americká prvá dáma Jill Bidenová nečakane navštívila Ukrajinu. V Užhorode, ktorý leží pri hraniciach so Slovenskom, sa zišla s Olenou Zelenskou, manželkou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Bolo to prvé verejné vystúpenie Zelenskej od začiatku vojny.

Na snímke prvá dáma USA Jill Bidenová (vľavo) objíma Olenu Zelenskú, manželku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského počas stretnutia pred školou, ktorá prijala vysídlených žiakov v ukrajinskom Užhorode 8. mája 2022.
Na snímke prvá dáma USA Jill Bidenová (vľavo) objíma Olenu Zelenskú, manželku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského počas stretnutia pred školou, ktorá prijala vysídlených žiakov v ukrajinskom Užhorode 8. mája 2022. Zdroj: TASR/AP Photo/Susan Walsh, Pool

Na ukrajinskom území podľa informácií novinárov z jej sprievodu pobudla Bidenová približne dve hodiny. Spolu so Zelenskou sa pripojili k deťom pri výrobe medvedíkov z hodvábneho papiera, ktoré sa rozdávajú ako darčeky ku Dňu matiek.

Na snímke prvá dáma USA Jill Bidenová a Olena Zelenská (vpravo), manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ako sa pripájajú v škole k skupine detí pri výrobe medvedíkov z hodvábneho papiera, ktoré sa rozdávajú ako darčeky ku Dňu matiek v ukrajinskom Užhorode 8. mája 2022.
Na snímke prvá dáma USA Jill Bidenová a Olena Zelenská (vpravo), manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ako sa pripájajú v škole k skupine detí pri výrobe medvedíkov z hodvábneho papiera, ktoré sa rozdávajú ako darčeky ku Dňu matiek v ukrajinskom Užhorode 8. mája 2022. Zdroj: TASR/AP Photo/Susan Walsh, Pool

Ukrajinu, konkrétne mesto Irpiň, dnes navštívil aj kanadský premiér Justin Trudeau.  Trudeauov hovorca Cameron Ahmad v nedeľu oznámil, že kanadský premiér sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a „uistí ho o neochvejnej podpore ukrajinského ľudu“.

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

 „Prišiel, aby na vlastné oči videl všetku tú hrôzu, ktorú ruskí okupanti spôsobili nášmu mestu. A, samozrejme, bol šokovaný,“ uviedol starosta Irpiňu podľa Denníka N, ktorý sa odvoláva na agentúru Reuters. 

Bidenová sa stretla s Hegerom

Prvá dáma USA v sprievode predsedu vlády Eduarda Hegera, jeho manželky a ministra vnútra Romana Mikulca dnes napoludnie navštívila hraničný priechod s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom.

Zaujímala sa o prácu dobrovoľníkov a zložiek pomáhajúcich ukrajinským vojnovým utečencom. Za všetkých Ukrajincov sa takisto pomodlila v provizórnej kaplnke a po skončení návštevy odišla na Ukrajinu, informuje TASR.

Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová v nedeľu v rámci štvordňovej cesty po Európe pricestovala z Bratislavy do Košíc.
Manželka amerického prezidenta Jill Bidenová v nedeľu v rámci štvordňovej cesty po Európe pricestovala z Bratislavy do Košíc. Zdroj: TASR/Roman Hanc

Bidenová sa priamo na hraničnom priechode porozprávala aj s tamojšími hraničnými policajtmi, hasičmi a pristavila sa aj pri dobrovoľníkoch pracujúcich v hangári hraničného priechodu. Prvá dáma USA im vyjadrila vďaku za prácu, ktorú v tejto neľahkej situácii vykonávajú.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023 o 14:16

V provizórnej kaplnke sa na konci hodinovej návštevy spolu s ostatnými Bidenová pomodlila za Ukrajinu, všetkých ľudí, ktorí na Slovensko prichádzajú z vojnou zmietanej krajiny a rovnako za tých, ktorí im pomáhajú.

Na snímke druhá sprava prvá dáma USA Jill Bidenová, predseda vlády SR Eduard Heger, jeho manželka Lucia Hegerová a minister vnútra SR Roman Mikulec počas omše v improvizovanej kaplnke na hraničnom priechode s Ukrajinou Vyšné Nemecké v nedeľu 8. mája 2022.
Na snímke druhá sprava prvá dáma USA Jill Bidenová, predseda vlády SR Eduard Heger, jeho manželka Lucia Hegerová a minister vnútra SR Roman Mikulec počas omše v improvizovanej kaplnke na hraničnom priechode s Ukrajinou Vyšné Nemecké v nedeľu 8. mája 2022. Zdroj: TASR/Roman Hanc

Na záver sa poďakovala aj všetkým ľuďom na Slovensku, že otvorili svoje domovy a srdcia ukrajinským utečencom. Upozornila, že USA stoja v súvislosti so vzniknutou situáciou pri Slovákoch. Následne sa cez hranicu s delegáciou presunula na Ukrajinu.

Dobrovoľníci sa na jej príchod nepripravovali

Dobrovoľníci pomáhajúci ľuďom utekajúcim pred vojnou vnímajú návštevu prvej dámy ako veľkú poctu, na jej príchod sa však zvlášť nepripravovali. Hraničný priechod vo Vyšnom Nemeckom je v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine najvyťaženejším. V čase návštevy Bidenovej bol v prevádzke len pre nákladné autá a jej návšteva bola zároveň spojená s prísnymi bezpečnostnými opatreniami.

Bidenová by sa mala podľa agentúry AP v pondelok 9. mája stretnúť s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a predstaviteľmi vlády SR.

Domov
Zdieľať
Diskusia