Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. mája 2022, 12:16
Čas čítania 0:47
Tímea Krauszová

Priateľka bieloruského novinára, v súvislosti s ktorým dal Lukašenko minulý rok uniesť lietadlo Ryanairu, dostala 6 rokov väzenia

NEWS RAMAN PRATASEVIČ
Uložiť Uložené

Odsúdili ju v Bielorusku.

Priateľku opozičného bieloruského novinára Ramana Prataseviča Sofiu Sapegaovú odsúdili v Bielorusku na 6 rokov vo väzení. Podľa RTVS o tom informovali ruské tlačové agentúry TASS a Interfax.

Spolu so svojím partnerom sa objavila v medzinárodných správach v nedeľu 23. mája, keď lietadlo spoločnosti Ryanair na ceste z Atén do Vilniusu zadržali stíhačky vyslané z bieloruskej základne. Lietadlo údajne pre podozrenie z možného bombového útoku prinútili okamžite pristáť v Minsku.

Medzi cestujúcimi sa nachádzal aj bieloruský novinár a aktivista Pratasevič. Okamžite po pristátí ho bieloruská polícia zadržala. Krok Lukašenkovho režimu odsúdilo medzinárodné spoločenstvo, ktoré ho označilo za únos. Následkom zatknutia boli aj obmedzené lety do bieloruského vzdušného priestoru.

Sapegaovú obvinili a odsúdili z organizácie podujatí, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok, z vyhrážok na adresu verejných činiteľov, z ohovárania a podnecovania nenávisti. Jej prípad na súde sa začal v marci.

Prataseviča vyšetrovala KGB vo väzbe a v júni 2021 sa pred kamerami priznal. Jeho najbližší aj mnohí odborníci si myslia, že ho k tomu donútili. Pratasevič v Bielorusku kedysi pôsobil na poste šéfredaktora opozičnej Nexty, ktorú však bieloruská vláda označila za extrémistickú a zablokovala ju. Novinár, ktorý žil v poľskom exile, bol na čiernej listine diktátorského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Domov
Zdieľať
Diskusia