Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
24. mája 2021, 19:49
Čas čítania 0:42
Daniel Mikolášik

Novinár, ktorého zadržali v lietadle v Bielorusku, leží v kritickom stave v nemocnici. Údajne má problémy so srdcom

Novinár, ktorého zadržali v lietadle v Bielorusku, leží v kritickom stave v nemocnici. Údajne má problémy so srdcom
Zdroj: ČTK/AP
NEWS RAMAN PRATASEVIČ
Uložiť Uložené

O jeho komplikovanom zdravotnom stave informoval šéfredaktor opozičného média Nexta.

V nedeľu 23. mája sa na palube lietadla spoločnosti Ryanair odohrala dráma, keď na ceste z Atén do Vilniusu muselo lietadlo pre údajný bombový útok núdzovo pristáť v Minsku. Medzi cestujúcimi sa nachádzal aj bieloruský novinár a aktivista Raman Pratasevič, ktorého okamžite po pristátí tamojšia polícia zadržala.

Odporúčané
Na palube lietadla Ryanairu sa odohrávala dráma. Bielorusko hrozilo pilotom zostrelením, nakoniec zatkli novinára Na palube lietadla Ryanairu sa odohrávala dráma. Bielorusko hrozilo pilotom zostrelením, nakoniec zatkli novinára 24. mája 2021, 14:16

Tadeusz Giczan, šéfredaktor opozičného média Nexta, v ktorom kedysi Pratasevič pôsobil, na Twitteri oznámil, že jeho bývalý kolega sa aktuálne nachádza v nemocnici v kritickom stave. Údajne má problémy so srdcom. Informácie mu vraj poskytla samotná matka zadržaného nezávislého novinára.

Pratasevič v Bielorusku kedysi pôsobil na poste šéfredaktora opozičnej Nexty, ktorú však bieloruská vláda označila za extrémistickú a zablokovala ju. Novinár, ktorý doteraz žil v poľskom exile, bol teda evidentne na čiernej listine diktátorského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Podľa bieloruských štátnych médií dal práve Lukašenko pokyn na núdzové pristátie lietadla. Piloti totiž počas preletu nad Bieloruskom dostali informáciu o potenciálnej hrozbe na palube, ktorou mohla byť aj bomba. Bieloruské ministerstvo obrany vyslalo stíhačku MiG-29 ako sprievod lietadla. Bombu však na palube lietadla nenašli.

Zadržanie Prataseviča v roku 2017.
Zadržanie Prataseviča v roku 2017. Zdroj: TASR/AP/Sergei Grits
Domov
Zdieľať
Diskusia