Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. mája 2021, 14:16
Čas čítania 1:07
Kamila Šebestová

Na palube lietadla Ryanairu sa odohrávala dráma. Bielorusko hrozilo pilotom zostrelením, nakoniec zatkli novinára

Na palube lietadla Ryanairu sa odohrávala dráma. Bielorusko hrozilo pilotom zostrelením, nakoniec zatkli novinára
Zdroj: Getty Images/Konstantin Zavrazhin
NEWS ALEXANDR LUKAŠENKO
Uložiť Uložené

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová hovorí o únose lietadla.Vyzýva Bielorusko, aby prepustilo novinára Ramana Prataseviča.

Na palube lietadla spoločnosti Ryanair sa včera strhla dráma. Cestujúci z Atén do Vilniusu museli vystúpiť počas núdzového pristátia v Minsku. V lietadle bol totiž bieroruský novinár a aktivista Raman Pratasevič.

V Bielorusku pôsobil ako šéfredaktor opozičného média Nexta. To označila vláda za extrémistické a zablokovala ho. Je teda jasné, že Raman Pratasevič je na čiernej listine diktátorského prezidenta Alexandra Lukašenka. Podľa bieloruských štátnych médií dal práve on pokyn na núdzové pristátie lietadla.

Raman Pratasevič žil v poľskom exile. Teraz letel spolu s priateľkou z Atén do Vilniusu lietadlom, v ktorom sa okrem neho nachádzalo ďalších 120 pasažierov. Piloti počas preletu nad Bieloruskom dostali informáciu o potenciálnej hrozbe na palube, ktorou mohla byť aj bomba.

Následne museli nariadiť odklon do bieloruského mesta Minsk. Bieloruské ministerstvo obrany tvrdí, že vyslalo stíhačku MiG-29 ako sprievod lietadla. 

Spoločnosť Ryanair bude zdražovať.
Spoločnosť Ryanair bude zdražovať. Zdroj: TASR/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Po pristátí už Raman Pratasevič vedel, že niečo nie je v poriadku. Podľa TV Markíza jedna z cestujúcich videla, ako novinár spanikáril, keď sa let odklonil. 

Odporúčané
Ako čašníčka som na Slovensku zarobila viac ako mama doktorka v Minsku. Liza ako 17-ročná odišla z Bieloruska pred Lukašenkom Ako čašníčka som na Slovensku zarobila viac ako mama doktorka v Minsku. Liza ako 17-ročná odišla z Bieloruska pred Lukašenkom 4. júna 2021, 9:30

Prepadol panike a povedal, že lietadlo odkláňajú kvôli nemu. Iba sa otočil a povedal, že mu hrozí trest smrti,“ uvádza TV Markíza. Potom sa však upokojil a svoje osobné veci podal svojej priateľke. Napokon však zadržali okrem novinára aj ju.

Šokovaní cestujúci museli čakať sedem hodín na ďalší let do Vilniusu, kam smerovali. Boli medzi nimi aj americkí občania, k únosu sa preto vyjadrili aj USA. Vyzvali Bielorusko na okamžité prepustenie Prataseviča. 

Jeho zatknutie na letisku v Minsku už odsúdili viacerí politici. Medzi nimi boli aj slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok alebo vicepremiérka Veronika Remišová. V súvislosti s odklonom lietadla v Minsku dnes mimoriadne zasadá Európsky parlament. Na stretnutie práve odcestoval slovenský premiér Eduard Heger. Európska únia aj NATO sa dnes vyjadrili, že požadujú medzinárodné vyšetrovanie pristátia lietadla v Minsku.

Odporúčané
Lukašenko donútil pristáť lietadlo Ryanairu pod zámienkou bomby na palube. Na letisku následne zatkli kritického novinára Lukašenko donútil pristáť lietadlo Ryanairu pod zámienkou bomby na palube. Na letisku následne zatkli kritického novinára 23. mája 2021, 19:44
Domov
Zdieľať
Diskusia