Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
23. mája 2021, 19:44
Čas čítania 0:49
Viktor Kniš

Lukašenko donútil pristáť lietadlo Ryanairu pod zámienkou bomby na palube. Na letisku následne zatkli kritického novinára

Lukašenko donútil pristáť lietadlo Ryanairu pod zámienkou bomby na palube. Na letisku následne zatkli kritického novinára
Zdroj: Getty Images/Konstantin Zavrazhin
NEWS
Uložiť Uložené

Novinár letel civilnou linkou z Atén do litovského Vilniusu ponad Bielorusko. Lukašenkov režim donútil lietadlo pristáť a novinára okamžite zatkli.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko donútil pristáť lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Ryanair, ktoré letelo nad Bieloruskom. Oficiálnym dôvodom malo byť, že na palube je bomba. To však bola len zámienka.  

V skutočnosti chcel Lukašenkov režim zadržať známeho novinára a kritika vlády Ramana Prataseviča z nezávislého portálu NEXTA, ktorý diktátorský režim nedávno zakázal. Portál DW uvádza, že novinár letel linkou z Atén do litovského Vilniusu a po „núdzovom“ pristátí lietadla na bieloruskom území ho rovno zatkli a vypočúvali.

Konanie Lukašenka ostro kritizoval aj slovenský europoslanec Vladimír Bilčík. „Svojím bohapustým klamstvom ohrozil bezpečnosť cestujúcich z Atén do Vilniusu, a čo je ešte horšie, lietadlo donútil pristáť preto, aby z neho prinútil vystúpiť bieloruského novinára, ktorý čelí v Bielorusku trestu smrti pre svoje aktivity počas protestov voči diktátorskému režimu,“ tvrdí Bilčík. 

Domov
Zdieľať
Diskusia