Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. júna 2021, 12:47
Čas čítania 1:08
Daniel Mikolášik

Som vinný a Lukašenka si vážim, má gule z ocele. Bieloruský novinár vystúpil v televízii, podľa jeho rodiny ho mučili

Som vinný a Lukašenka si vážim, má gule z ocele. Bieloruský novinár vystúpil v televízii, podľa jeho rodiny ho mučili
Zdroj: ČTK/AP
NEWS BIELORUSKO RAMAN PRATASEVIČ
Uložiť Uložené

Jeho rodina a opozícia tvrdia, že Prataseviča násilím donútili vypovedať v prospech bieloruského režimu.

Zadržaný opozičný novinár a aktivista Raman Pratasevič vo štvrtok vystúpil v bieloruskej štátnej televízii ONT, kde sa v rozhovore priznal, že je vinný, že organizoval protivládne protesty narúšajúce poriadok a k pokusom o vytváranie nátlaku. Vo videu navyše kritizoval bieloruskú opozíciu, informuje BBC.

Odporúčané
Novinár, ktorého zadržali v lietadle v Bielorusku, leží v kritickom stave v nemocnici. Údajne má problémy so srdcom Novinár, ktorého zadržali v lietadle v Bielorusku, leží v kritickom stave v nemocnici. Údajne má problémy so srdcom 24. mája 2021, 19:49

26-ročný novinár, ktorého 23. mája zadržali na palube lietadla v Minsku, počas rozhovoru na štátnom kanáli so slzami v očiach vyhlásil, že si veľmi váži bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Vraj sa zachoval ako muž, ktorý má „oceľové gule“.

„Otvorene priznávam, že som bol jedným z tých, ktorí vyzývali ľudí, aby deviateho (augusta) vyšli do ulíc. Hneď ako mi predložili dokumenty a predniesli obvinenia, som sa priznal... Pochopil som aj, že pre výzvy, ktoré som zverejnil, vypukli v uliciach nepokoje a v Minsku potom vládol tri dni chaos,“ povedal Pratasevič v rozhovore.

Jeho rodina a opozícia sú však presvedčení, že Prataseviča násilím donútili vypovedať v prospech bieloruského režimu. Na zápästiach mal navyše zjavné rany. Aktivisti za ľudské práva tvrdia, že ho určite mučili. Na začiatku rozhovoru novinár uviedol, že sa cíti vynikajúco, a pôsobil, že má dobrú náladu.

Domov
Zdieľať
Diskusia