Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. apríla 2022 o 20:03
Čas čítania 1:15
Dominik Vetrák

Jedna časť nových Stranger Things stojí 30 miliónov. Seriály Game of Thrones a Pán prsteňov sú už drahšie ako hollywoodske filmy

Jedna časť nových Stranger Things stojí 30 miliónov. Seriály Game of Thrones a Pán prsteňov sú už drahšie ako hollywoodske filmy
Zdroj: HBO/Amazon Prime Video
FILMY A SERIÁLY PÁN PRSTEŇOV – SERIÁL (RINGS OF POWER) STRANGER THINGS
Uložiť Uložené

Rozpočty televíznych seriálov sa neuveriteľne nafukujú.

Filmový magazín Variety opisuje, ako sa tvorcom z HBO podarilo udržať priemerný rozpočet každej z ôsmich epizód seriálu House of Dragon zo sveta Game of Thrones pod hranicou 20 miliónov dolárov.

V súčasnosti sa rozpočty seriálov neuveriteľne nafukujú a seriály stoja toľko čo najväčšie hollywoodske blockbustery. Televízna tvorba už dávno nie je minimalistická, no tieto čísla sú vzhľadom na rozpočty seriálov ešte spred niekoľkých rokov obrovské. 

Ako príklad môžeme uviesť Game of Thrones, čo bol svojho času najdrahší seriál na svete. Výroba jednej časti v siedmej sérii stála približne 10 miliónov dolárov, zatiaľ čo každá jedna časť v poslednej sérii stála už 15 miliónov dolárov. Teraz však vznikajú seriály, ktoré stoja oveľa viac.

Odporúčané
5 najlepších nových filmov v kinách (Program na máj) 5 najlepších nových filmov v kinách (Program na máj) 26. apríla 2022 o 10:30

Spomínaný seriál House of Dragon zo sveta Game of Thrones stojí cca 20 miliónov dolárov na epizódu, zatiaľ čo taký postapokalyptický seriál The Last of Us stojí na každú epizódu od 10 do 15 miliónov dolárov.

The Wall Street Journal prišiel s informáciou, že každá jedna epizóda zo štvrtej série Stranger Things vyšla Netflix na približne 30 miliónov dolárov. Na porovnanie, podľa magazínu Variety stáli epizódy v prvej sérii 6 miliónov dolárov, zatiaľ čo sa rozpočet na jednu epizódu v druhej sérii nafúkol už na 8 miliónov dolárov. 

Na záver tu máme pripravovaný seriál zo sveta Pána prsteňov od Amazonu. Ten je najdrahším v histórii, keďže prvá séria údajne stojí viac ako 450 miliónov dolárov. Každá jedna epizóda by tak stála okolo 57 miliónov dolárov. Sú v tom však aj skryté náklady či dlhodobé investície, ako napríklad budovanie pľacov, kostýmov a rekvizít na budúce série. Tieto náklady sa však ešte môžu navýšiť, a to z toho dôvodu, že natáčanie druhej série sa z Nového Zélandu presunie do Veľkej Británie.  

Niektoré tieto náklady sú už však určené na vytvorenie ďalších sérií, takže presné náklady na jednotlivé epizódy prvej série nezistíme. Na porovnanie, režisér Michael Bay natočil podarený akčný film Ambulance za 40 miliónov dolárov. 

Domov
Zdieľať
Diskusia