Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2022, 14:14
Čas čítania 1:14
Tímea Krauszová

Prvý čisto komerčný let na ISS: 15 dňom vedeckej práce predchádzali stovky hodín tréningu, títo boháči nie sú len vesmírni turisti

TECH MEDZINÁRODNÁ VESMÍRNA STANICA SPRÁVY ZO SVETA VESMÍR
Uložiť Uložené

Posádka už mieri na Zem.

Posádka prvého súkromného letu Axiom Mission 1 mieri na Zem. V pondelok skoro ráno sa odpojila od ISS a mieri na Zem, pristáť by mala vo večerných hodinách. Odlet museli niekoľkokrát odložiť pre nepriaznivé poveternostné podmienky, hlási oficiálna webstránka NASA. Kapsula Endeavour s posádkou by mala v priebehu pondelka pristáť v Atlantickom oceáne blízko pobrežia Floridy. Na misii firma SpaceX spolupracuje s NASA a so spoločnosťou Axiom.

Prvý čisto komerčný let

Posádku letu tvoria španielsko-americký astronaut a zároveň viceprezident Axiomu Michael López-Alegría (63), americký podnikateľ Larry Connor (72), izraelský podnikateľ Ejtan Stibbe (64) a kanadský investor Mark Pathy (52).

Na ISS strávili 15 dní, a hoci ide o bohatých ľudí z podnikateľského prostredia, nešlo len o obyčajných vesmírnych turistov. Posádka Ax-1 totiž počas svojho pobytu uskutočňovala vedecké a biomedicínske pokusy, informuje Guardian. Okrem toho majú za sebou stovky hodín tréningu. Misia predstavuje spoluprácu medzi tromi kľúčovými firmami a zároveň je ďalším míľnikom vo vesmírnom cestovaní. Ide o prvý let, na ktorom sa zúčastnili výhradne civilisti, ktorí doleteli až na ISS a strávili tam dva týždne.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Medzinárodná stanica síce v minulosti hostila aj civilistov, no nikdy nie kompletnú posádku zloženú z ich radov. Niekoľko ďalších vesmírnych letov malo na palube komerčných zákazníkov, napríklad Blue Origin, ktorý prevádzkuje miliardár Jeff Bezos, alebo Virgin Galactic, firma miliardára Richarda Bransona. Tí však vyleteli „len“ na orbitu Zeme.

Raketa Dragon Endeavour spoločnosti SpaceX.
Raketa Dragon Endeavour spoločnosti SpaceX. Zdroj: NASA

Let Axiom Mission 1 odštartoval 8. apríla z Kennedyho vesmírneho strediska na floridskom Myse Canaveral v kozmickej lodi Crew Dragon, ktorú vyniesla do vesmíru nosná raketa Falcon 9. Oba systémy sú z dielne spoločnosti SpaceX.

Táto misia je v poradí šiestym letom SpaceX s ľudskou posádkou za skoro dva roky. V tomto období sa na ISS vymenili štyri posádky astronautov NASA. V septembri 2021 sa k medzinárodnej stanici priblížila aj čisto civilná posádka, no nezakotvila tam. Okrem tímu Axiom boli na stanici aj astronauti z USA, Nemecka a Ruska.

Domov
Zdieľať
Diskusia