Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. apríla 2022, 12:30
Čas čítania 11:12
Viktor Kniš

Poradca premiéra Duleba: Škody za zničenú Ukrajinu budú niesť Rusi. Nech si zaplatia za to, čo zničili (Rozhovor)

Poradca premiéra Duleba: Škody za zničenú Ukrajinu budú niesť Rusi. Nech si zaplatia za to, čo zničili (Rozhovor)
Zdroj: TASR
REFRESHER VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Alexander Duleba navštívil s premiérom Eduardom Hegerom Ukrajinu. Refresheru porozprával, ako vyzerali rokovania s ukrajinským prezidentom, či sa máme báť jadrovej vojny a kto obnoví Ukrajinu, keď sa raz vojna skončí.

Expert na Ukrajinu Alexander Duleba nepredpokladá, že sa vojna skončí bitkou o Donbas. „Momentálne sme svedkami veľkej bitky o Donbas, ktorá môže byť rozhodujúca, ale jej výsledok, nech už je akýkoľvek, nebude automaticky znamenať koniec vojny. Len sa dajú do pohybu iné scenáre v závislosti od výsledku,“ hovorí v rozhovore pre Refresher. 

Alexander Duleba cestoval s predsedom vlády Eduardom Hegerom do Kyjeva ako jeho poradca, zúčastnil sa aj na rokovaní s prezidentom Zelenským. 

Odborník si myslí, že Rusko začne reálny vplyv sankcií cítiť o niekoľko týždňov, keď veľké firmy prepustia všetkých zamestnancov z dôvodu platobnej neschopnosti. 

Vraj ak by sa vojna skončila dnes, obnova Ukrajiny by trvala minimálne tri roky. Stovky miliárd eur nákladov by mohli pokryť aj z ruských peňazí. „Sankcie zmrazili viac než polovicu aktív ruskej centrálnej banky v zahraničí, čo predstavuje vyše 300 miliárd amerických dolárov. V prvom rade Rusi by mali niesť náklady na obnovu Ukrajiny. Nech si zaplatia za to, čo zničili,“ hovorí poradca premiéra. 

Duleba
Zdroj: TASR

Mali by sme žiť v strachu, že svetu hrozí jadrový konflikt?

Obávať sa musíme, je to prirodzené, ale báť by sme sa nemali. Ak ide o jadrové zbrane, od roku 1962 existuje režim medzi Pentagónom a generálnym štábom ozbrojených síl Ruskej federácie. Nie je to prvý prípad, keď niečo takéto hrozilo, ale komunikácia prebieha a použitie jadrových zbraní je neprípustné pre jednu aj druhú stranu. V prípade, že by k nemu došlo, treba rátať s odvetou. Hlavne by to v súčasnej situácii nič nezmenilo, nie sú na to racionálne dôvody. Myslím si, že by to neriešilo situáciu na fronte. 

Napríklad zastrašenie.

Ukrajina je dnes v takom stave, že sa zastrašiť nedá. Ak Putin chce byť masovým vrahom a zavrieť si akékoľvek možné dvere pre teoretické obnovenie spolupráce so Západom, toto by bola bodka. Samozrejme, Rusko by bolo predmetom útoku, s odvetou by museli počítať. Nepredpokladám preto, že k takémuto použitiu dôjde. 

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Črtá sa dnes Putinovi niečo, čo by mohol teoreticky deklarovať ako svoje víťazstvo alebo čo by mohol „predať“ ruskému obyvateľstvu? Akákoľvek úniková cesta? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 113854 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa môže vojna skončiť a prečo Ukrajinci nebudú súhlasiť s akýmikoľvek územnými stratami.
  • Prečo zobrala šéfka EK Ursula von der Leyenová premiéra Hegera na Ukrajinu.
  • Či bude EÚ dodávať na Ukrajinu útočné zbrane. 
  • Či má zmysel, aby na Ukrajinu išla prezidentka Čaputová. 
  • Aké boli rokovania so Zelenským a ako sa správal.
  • Či majú zmysel rokovania medzi Ukrajincami a Rusmi.
  • Kedy zaberú sankcie a prečo ešte nie sú veľmi účinné.
  • Koľko miliárd eur môžu Rusi zaplatiť za obnovu Ukrajiny.
Domov
Zdieľať
Diskusia