Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2022, 16:01
Čas čítania 1:16
Tímea Krauszová

Ľudia kritizujú Bratislavu, ktorá nakúpila kondómy a lubrikanty za mestské peniaze. Je to na pomoc ľuďom, bráni sa magistrát

NEWS BRATISLAVA SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Magistrát argumentuje tým, že mestské peniaze využíva aj na prevenciu šírenia pohlavných chorôb.

Platforma odvaznesrozumom.sk upozornila na objednávku mesta Bratislava, na ktorej figurovali aj na prvý pohľad neštandardné položky. Hlavné mesto totiž objednalo prezervatívy a lubrikačné gély, ktoré pobúrili niektorých Bratislavčanov.

Aktivistická platforma kritizuje, že mesto „nemá peniaze“ na opravu ciest či výmenu verejného osvetlenia, ale peniaze na potreby pre „dievčatá, ktoré si zarábajú najstarším remeslom“, sa našli. Údajne až za 40-tisíc eur. Magistrát pre Z regiónu.sk uviedol veci na pravú mieru.

Búrlivé reakcie pre kondómy

Asi by sme sa mali všetci poskladať na to, aby sa dámam zlepšili „pracovné podmienky“, píše cynicky autorka článku na webe platformy. Pýta sa, akým spôsobom je verejnosť ochránená, keď človek bez domova dostane prezervatív a lubrikant zadarmo.

Dagmar Schmucková z oddelenia komunikácie a marketingu pre Z regiónu.sk povedala, že žiaden pofidérny nákup za desiatky tisíc eur sa neuskutočnil. „Pre potreby terénnej práce mestského terénneho tímu priamo v prostredí zraniteľných skupín sa realizoval širší nákup zdravotníckeho materiálu, ako sú obväzy, náplasti, dezinfekcie, ochranné rukavice, a v rámci toho nákupu zdravotníckeho materiálu boli zakúpené aj kondómy a lubrikačné gély. Hodnota tohto nákupu bola 5 843, 50 eura.“

Nákup sa uskutočnil ešte v roku 2019.

Kondómy sa v rámci terénnej práce používajú na prevenciu šírenia pohlavných chorôb, argumentuje ďalej mesto. Terénna sociálna práca pritom zahŕňa prácu s ľuďmi bez domova, ale aj s mladými ľuďmi a ohrozenými skupinami. Schmucková uviedla, že aj podľa programu OSN na boj s HIV sú súčasťou prevencie šírenia tohto vírusového ochorenia. Prezervatívy (ženské aj mužské) sú jedinou pomôckou, ktorá chráni nielen pred neželaným tehotenstvom, ale aj pred rôznymi pohlavnými chorobami.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí 24. marca 2024, 6:20

Pohlavné choroby sa totiž prenášajú telesnými tekutinami (výtok z vagíny, semeno, sliny), ale aj kontaminovanými predmetmi (ihly, striekačky, pokojne aj zubné kefky či holiace strojčeky). Nakaziť sa môže aj dieťa, niektoré infekcie sa prenesú z matky počas tehotenstva. Nakazený človek navyše ani nemusí mať symptómy a môže infikovať niekoho ďalšieho.

Všetko, čo potrebuješ vedieť o pohlavných chorobách, si môžeš prečítať v našom článku tu

Domov
Zdieľať
Diskusia