Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2022 o 12:32
Čas čítania 2:41
Viktor Kniš

Heger, Naď aj Remišová reagujú na zadržanie Kaliňáka a obvinenie Fica: Hádam majú dosť dôkazov, je to karma

NEWS ROBERT FICO ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

NAKA dnes zadržala Roberta Kaliňáka, obvinila aj Roberta Fica. Vraj sa podieľali na založení a zosnovaní organizovanej zločineckej skupiny. 😮

Národná kriminálna agentúra obvinila expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica aj exministra vnútra Roberta Kaliňáka. 


Kaliňáka policajti podľa Denníka N aj zadržali. Keďže Fico je parlamentným poslancom, na jeho prípadné zadržanie je potrebný súhlas Národnej rady SR. Kancelária NR SR a ani parlamentný mandátový a imunitný výbor zatiaľ neevidujú žiadosť o zadržanie poslanca políciou. Polícia potvrdila aj obvinenie advokáta Mareka Paru.

Minister vnútra SR Roman Mikulec prípad nechcel komentovať, vraj o ňom nemá bližšie informácie. Medzičasom sa vyjadrili najmä koaličné strany, ktoré potvrdili, že zahlasujú za vydanie Fica orgánom činným v trestnom konaní. 

Eduard Heger (predseda vlády): Verím, že obvinenia sú podložené 

Premiér Heger verí, že obvinenia vysokopostavených členov Smeru sú podložené relevantnými dôkazmi. Rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní obviniť členov strany Smer-SD Roberta Kaliňáka a Roberta Fica je podľa neho autonómnym rozhodnutím týchto orgánov. 

Minister obrany Jaroslav Naď reagoval na obvinenie slovom „karma“.

Zuzana Petková (šéfka NZK): Hádam majú dosť dôkazov 

Šéfka Nadácie Zastavme korupciu dúfa, že na obvinenie Fica a Kaliňáka mali vyšetrovatelia dosť dôkazov.

„Hádam majú vyšetrovatelia dosť dôkazov na obvinenie týchto hlavných symbolov systému, ktorý prerástla korupcia a mafiáni nabrali toľko sebavedomia, že zavraždili novinára a jeho snúbenicu. Ak áno, môže to viesť k posilneniu právneho štátu. Ak nie, bude to zbraň pre antisystém a konšpirátorov.“

Mária Kolíková (ministerka spravodlivosti): Zákon musí platiť pre každého

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková vyhlásila, že zákon a spravodlivosť musia platiť pre každého. Je pre ňu dôležité, aby každé podozrenie a obvinenie bolo dotiahnuté do konca – až po preukázanie viny na súde. 


„Od začiatku je zrejmé, že korupcia, ktorá sa teraz odhaľuje, dosahuje najvyššie politické špičky predchádzajúceho vládnutia,“ povedala Kolíková.


Ministerka má dôveru v orgány činné v trestnom konaní, špeciálnu prokuratúru a súdy. „Mám dôveru, že robili všetko pre to, aby v takejto veci obvinenie naozaj stálo na pevných nohách,“ poznamenala. 

Veronika Remišová (ministerka pre investície): Fico by sa mal vzdať mandátu

Predsedníčka strany Za ľudí vo vyhlásení na Facebooku vyzvala šéfa Smeru-SD, aby sa vzdal mandátu poslanca Národnej rady SR. „Konečne prišli na rad tí, ktorí sú v štruktúre postavení najvyššie. Fico by sa nemal skrývať za poslanecký mandát a vzdať sa ho,“ napísala Remišová. 

Odporúčané
Agent SIS, štátny prevrat či Sorosov človek. Konšpirácie o atentáte na premiéra Fica sa šírili aj na TikToku Agent SIS, štátny prevrat či Sorosov človek. Konšpirácie o atentáte na premiéra Fica sa šírili aj na TikToku 14. júna 2024 o 17:30

„Robert Fico spolu s Robertom Kaliňákom nám už dva roky predvádzajú divadlo, ktorým sa pokúšajú chrániť svojich kamarátov a nominantov stíhaných za závažnú trestnú činnosť. Na túto robotu pre ‚našich ľudí‘ Fico spoločne s Kaliňákom a advokátom Parom aktívne zneužívali aj politický priestor. Videli sme, aký tlak bol vyvíjaný na vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, čomu, žiaľ, napomáhala aj generálna prokuratúra. Dnes, keď Robert Fico čelí obvineniu z organizovanej trestnej činnosti, mal by sa konečne prestať skrývať za poslanecký mandát,“ dodala Remišová s tým, že Za ľudí bude hlasovať za jeho vydanie OČTK.  

Sloboda a solidarita: Dáme voľný priebeh spravodlivosti

Politická strana SaS vyhlásila, že bude jednotne hlasovať za súhlas na vzatie Roberta Fica do väzby, ak o to požiada príslušný orgán Národnú radu SR.

„Poslanci si to práve odhlasovali na prebiehajúcom poslaneckom klube, kde sa dozvedeli o zadržaní Roberta Kaliňáka, ktorého obvinili spolu s bývalým premiérom Robertom Ficom zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny,“ napísali.

Zuzana Čaputová (prezidentka): Je potrebné počkať

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje postup orgánov činných v trestnom konaní. Zdôraznila, že je potrebné počkať na ďalšie procesné úkony. Politicky komentovať takéto procesy podľa nej nie je vhodné.


„Rešpektujem to, že je to postup orgánov činných v trestnom konaní. Všetci sme si rovní pred zákonom. Jediné, čo k tomu môžem povedať, je, že je potrebné počkať na ďalšie procesné úkony zo strany vyšetrovateľov a prokuratúry,“ povedala novinárom Čaputová, ktorá je na oficiálnej návšteve Talianska. 

Igor Matovič (minister financií): Polícia má rozviazané ruky

Expremiér Igor Matovič na Facebook napísal, že polícia má rozviazané ruky a politici sa dozvedajú o akciách z médií. Dodal, že Robert Fico a Peter Pellegrini už dva roky robia nemožné, aby sa vyhli spravodlivosti. 

Odporúčané
Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom Kriminológ o atentáte na Fica: Prítomným seniorom sa nedá vyčítať to, ako reagovali. Boli v strese a pod tlakom 16. mája 2024 o 15:00

„Ľuďom síce hlavy pobláznili, ale statoční vyšetrovatelia, prokurátori a sudcovia si idú svoje bez ohľadu na dennodenné blúznenie skorumpovaných mafošov. A ja im, držím palce, lebo len neuplatný vyšetrovateľ, prokurátor a sudca dokážu prinavrátiť dôveru ľudí v právny štát,“ dodal.

Domov
Zdieľať
Diskusia