Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. apríla 2022, 16:12
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

Vedec Čekan: Pravda je len jedna, liek pre kone ivermektín na covid pomáha asi ako sladená voda

NEWS IVERMEKTÍN PAVOL ČEKAN
Uložiť Uložené

Vedec Pavol Čekan uzatvára kauzu ivermektín a jeho použite na covid veľkou štúdiou, ktorá vyvrátila priamu súvislosť.

Vedec Pavol Čekan raz a navždy uzatvára tému používania lieku ivermektín pre pacientov s koronavírusom. Odvoláva sa pritom na štúdiu v prestížnom časopise New England Medical Journal, ktorý podľa neho patrí medzi tri najprestížnejšie zdravotnícke publikačné platformy na svete. 

„V rámci štúdie skončilo v nemocnici s ťažším priebehom prakticky rovnaké množstvo ľudí, ktorí brali ivermektín, ako tých, ktorí dostávali v rámci štúdie placebo. To znamená, že pitie sladkej vody pomáha na covid rovnako ako ivermektín,“ vysvetľuje Pavol Čekan. Myslí si zároveň, že kauza ivermektín je dobrý príklad toho, ako je správne počúvať vedu a odborníkov a zároveň v medicínskych otázkach ignorovať počty lajkov na Facebooku. 

Čekan napriek tomu dúfa, že tí, ktorí dezinformáciám prepadli, dostanú dobrú lekciu. A to podľa neho platí aj v prípade lekárov a pseudolekárov, ktorí ivermektín a jeho použitie obhajovali. 

„Veda je vedou už stáročia preto, lebo vychádza z dát a faktov. A tie už na začiatku ukazovali, že tento liek určený na liečbu koní nebude tým zázrakom v boji s covidom. Zostáva len dúfať, že jeho užívanie nepoškodilo aj u nás zdravie príliš veľa ľuďom, ktorí podľahli hoaxom ,kvázi odborníkov‘ alebo trollov,“ dodáva Čekan ako jeden z posledných slovenských vedcov, ktorý ešte venuje čas a energiu vyvracaniu hoaxov.

Domov
Zdieľať
Diskusia