Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Bocuse d'Or.
29. marca 2022, 11:45
Čas čítania 2:20
Sponzorovaný obsah

Slovenský tím šefkuchára Petra Duranského sa predviedol na svetovej kulinárskej súťaži Bocuse d'Or. Ako dopadli?

Slovenský tím šefkuchára Petra Duranského sa predviedol na svetovej kulinárskej súťaži Bocuse d'Or. Ako dopadli?
Zdroj: Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia
GASTRO GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Náš tím na porotu zapôsobil a Slovákom sa otvorili dvere do svetovej gastronómie.

Gurmánski kritici zatiaľ na Slovensko nezavítali, takže naše reštaurácie nedostali možnosť získať slávnu michelinskú hviezdu. Ako to zmeniť? Jedným z riešení je účasť na najznámejšej a prestížnej svetovej kuchárskej súťaži Bocuse d'Or. Všetky krajiny sa môžu ukázať na gastronomickom fóre, podeliť sa o svoje národné dedičstvo a prezentovať mladé talenty. Na začiatku prebieha národné kolo a výherca potom dostane šancu zabojovať v európskom. Tento rok domácu súťaž vyhral v novembri 2021 tím Petra Duranského.

Slovensko ako nováčik prekvapilo

Európske kolo sa odohralo v susednom Maďarsku 23. a 24. marca. Súťažiaci mali za úlohu pripraviť dve jedlá. Prvé bolo vegetariánske, hlavnou témou boli zemiaky, tradičné maďarské odrody. Druhým chodom bolo mäso, konkrétne srnčie (chrbát s kosťou a stehno), kačacie foie gras, kyslá smotana a cottage cheese. Mäso servírovali najprv na mise a následne sa prekladalo na tanier. „To, čo sme v Budapešti predviedli, ma jasne utvrdilo v tom, že na Slovensku na to máme. Bol som členom poroty, ktorá ochutnávala vegetariánske jedlá všetkých súťažiacich, a náš tanier sa tam teda vôbec nestratil. To isté platí aj o mise. Boli sme nováčikovia a na chalanov sa stále chodil okrem technickej poroty niekto pozerať. Z úst moderátorov veľakrát zaznelo, že takto ako Slováci nováčikovia rozhodne nevyzerajú,“ zhodnotil Jaroslav Žídek, člen poroty Bocuse d'Or a prezident Bocuse d'Or Slovakia.

Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia
Zdroj: Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia
V Budapešti súťažilo 17 tímov z Poľska, Estónska, Dánska, Francúzska, zo Švajčiarska, z Islandu, Belgicka, Fínska, zo Španielska, z Maďarska, Holandska, Veľkej Británie, Litvy, Nórska, Turecka, zo Švédska a Slovenska.

Najlepších 10 tímov postúpilo do svetového kola vo francúzskom Lyone, ktoré sa bude konať budúci rok v januári a proti sebe sa postavia súťažiaci z Európy, Ameriky, Ázie a Afriky. Slovenský tím v zložení Peter Duranský, Márk Janák a Peter Vajgel skončil na 12. mieste a na postupové miesto mu chýbalo len 30 bodov v celkovom hodnotení. Na prvý pohľad to môže vyzerať tak, že sme neuspeli, no opak je pravdou. Ako nováčikovia na scéne sme prekvapili porotu servírovaním a chuťou, otvorili sa nám pomyselné dvere do svetovej gastronómie. 

Na stupne víťazov v európskom kole sa dostali Dáni, Maďari a Nóri. Škandinávske krajiny dlhodobo vládnu gastronomickému svetu, pretože vláda veľmi štedro podporuje rozvoj turizmu a gastrosegmentu. 

Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia
Zdroj: Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia

Z pohľadu slovenského tímu

Náš hlavný šéfkuchár Peter Duranský skonštatoval, že v úvode mali technické problémy, ktoré sa im podarilo rýchlo vyriešiť a pokračovali v práci, na ktorú trénovali 4 mesiace. 

Bol to päťapolhodinový maratón, celá naša pozornosť sa sústredila na varenie.

Tréner tímu Peter Vajgel dohliadal na jednotlivé procesy, ich načasovanie a veci, ktoré hodnotila prísna technická porota. Museli si dávať pozor aj na také veci, ako minimalizovanie odpadu, a aby zbytočne nestrácali body, tak čo sa dalo zjesť, zjedli. 

Ako to však vidí prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz? Tvrdí, že pred 12 rokmi, keď sme sa zúčastnili na prvom európskom kole, to bolo skôr iba o zoznámení sa s Bocuse d'Or. Tento rok však do toho išli naplno – získali finančnú podporu od spoločnosti METRO Cash & Carry a aj oveľa profesionálnejšie podmienky. Treba však povedať, že Slováci sú stále iba na začiatku a máme pred sebou veľa práce, pretože súťaž nie je iba o tom, aký podá výkon jeden kuchár, ale aj celé okolie. „Dvanáste miesto je pozvánkou medzi európsku kuchársku elitu a zároveň veľkou výzvou, aby sa štát začal zaujímať o turizmus a gastro, ako to vidíme v okolitých krajinách. Len s ich podporou vieme školiť nových mladých kuchárov, posielať ich na stáže a budovať inú kultúru stravovania. Systémové zmeny sa nedajú postaviť na entuziazme jedného sponzora,“ dodáva na záver Artz. 

Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia
Zdroj: Sirha Bocuse d'Or Budapest 2022 a Bocuse d'Or Slovakia
Domov
Zdieľať
Diskusia