Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2022 o 12:49
Čas čítania 1:18
Adam Novosad TASR

Desatinu všetkých emisií vypustilo ľudstvo len za posledných 5 rokov. Môže za to nekonečná chamtivosť, hovorí klimatologička

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Viac ako 72 percent všetkých emisií tvorí produkcia energie.

Ľudstvu stačilo posledných päť rokov na to, aby do atmosféry vypustilo viac ako desatinu celkového množstva oxidu uhličitého, ktorý sa v nej nachádza, hovorí klimatologička Slovenského hydrometeorologického ústavu Kristína Szabóová. Toto tempo sa pritom z roka na rok zrýchľuje, čo zintenzívňuje aj samotné prejavy klimatických zmien.

Až 72 percent globálnych emisií oxidu uhličitého pritom podľa nej pochádza z produkcie energie, čo zahŕňa napríklad fungovanie áut či televízií. Zostávajúce percentá dopĺňajú aktivity ako poľnohospodárstvo, využívanie pôdy, odpadové hospodárstvo, stavebný a chemický priemysel.

Szaboová upozorňuje, že Slovensko začína intenzívne pociťovať zmenu klímy, ktorá so sebou prináša javy, na ktoré obyvatelia Slovenska kedysi neboli zvyknutí. Čoraz častejšie čelíme vlnám horúčav, suchu, prívalovým dažďom, povodniam, splývaniu ročných období, ale aj intenzívnym búrkam. Tieto fenomény podľa nej prispievajú k zhoršovaniu kvality ovzdušia aj zdravotného stavu ľudí.

Odporúčané
Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody 20. augusta 2023 o 12:30

„Klíma zeme sa mení v každej dobe. S tým by sme nemuseli mať žiadny problém, ale ako rýchlo to prebieha, to už nie je zanedbateľné. Dôraz musíme klásť na spôsob a čas, ako a akou rýchlosťou sa mení,“ konštatuje klimatologička. Upozorňuje, že emisie skleníkových plynov vyprodukované ľudskou činnosťou stále rastú.

Klimatickú krízu prirovnala Szabóová k hre domino. Všetko so všetkým súvisí, a ak sa niekde vyskytne chyba, bude to ďalej vplývať na ďalšie faktory, vysvetlila. Za jednu z hlavných príčin zrýchlených klimatických zmien, ktorým práve planéta čelí, označila „nekonečnú chamtivosť ľudí, ktorým nikdy nič nestačí“.

„Podľa mňa sme prekročili hranice na vyhlásenie núdzového stavu na Slovensku, čo sa týka klimatickej krízy. Máme pred sebou najväčšiu výzvu pre ľudstvo v 21. storočí,“ skonštatovala klimatologička.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii News.
Domov
Zdieľať
Diskusia