Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. marca 2022 o 14:30
Čas čítania 7:06
Jakub Paulík

Fóbia zo psov: Gabriela sa cestou do práce stále bojí, že stretne psa. Niektorí ľudia však ani neveria, že taká fóbia existuje

Fóbia zo psov: Gabriela sa cestou do práce stále bojí, že stretne psa. Niektorí ľudia však ani neveria, že taká fóbia existuje
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
ZDRAVIE FÓBIA ZO PSOV FÓBIE KYNOFÓBIA STRACH ZO PSOV
Uložiť Uložené

Niekto nemôže bez psa vydržať, iní sa boja už len predstavy, že ho stretnú na ulici.

Odmietaš ísť von s kamarátmi, pretože si na prechádzku mestom vezmú aj svoje psy. Predstava, že pôjdeš na rodinnú návštevu, kde pobehuje veľmi hravý nemecký ovčiak, ťa vydesí natoľko, že ťa ihneď obleje pot, a tak radšej zostaneš doma. S podobnými situáciami sa pravidelne stretávajú ľudia, ktorí trpia fóbiou zo psov. A je ich viac, než by si možno čakal.

Na Refresheri sa venujeme rôznym zdravotným problémom, od tých najbežnejších až po menej tradičné. V článkoch rozoberáme napríklad fóbie, parasomnie (spánkové poruchy) či parafílie (sexuálne odchýlky). Tvorbu podobných článkov môžeš podporiť ako člen klubu Refresher+.

Parky v lete bývajú plné ľudí so psami. Človek s kynofóbiou sa im však radšej vyhýba.
Parky v lete bývajú plné ľudí so psami. Človek s kynofóbiou sa im však radšej vyhýba. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Okolie Gabriely si myslí, že fóbia zo psov ani neexistuje

Určite máš medzi svojimi kamarátmi takých, ktorí nadovšetko milujú psy. Keď sú dlhší čas ďaleko od svojho domáceho miláčika, sužuje ich akoby „deficit psej lásky“, pričom majú chuť hladiť každého cudzieho psa, ktorý prejde okolo.

Odporúčané
Máš strach z klaunov? Vedci identifikovali 8 najčastejších dôvodov, prečo táto fóbia vzniká Máš strach z klaunov? Vedci identifikovali 8 najčastejších dôvodov, prečo táto fóbia vzniká 20. marca 2023 o 13:30

Možno ťa teda prekvapí, že medzi najčastejšie fóbie patrí práve strach zo psov, ktorý sa nazýva kynofóbia. Celkovo ňou trpí približne 7 až 9 % populácie, uvádza Healthline. Medzi ľuďmi sa teda vyskytuje obdobne ako napríklad klaustrofóbia (strach z uzavretých priestorov) či arachnofóbia (strach z pavúkov), percentuálne odhady sa však o niekoľko jednotiek percent líšia. Tretina pacientov, ktorí sa chcú liečiť zo špecifickej fóbie, má strach práve zo psov či z mačiek.

Mnohí ľudia pritom o kynofóbii ani nepočuli, čo nám potvrdila aj 24-ročná čitateľka Gabriela, ktorá ňou trpí od detstva. „Ľudia sa na mňa často pozerajú veľmi zarazene, keď im oznámim, že mám fóbiu zo psov. Hovoria mi, že veď také niečo predsa neexistuje,“ povedala pre Refresher. Pravdou však je, že existuje a niektorým ľuďom môže fóbia zo psov značne strpčovať život.

Prejavy kynofóbie sa u ľudí rôznia. Podľa Healthline môže ísť o fyzické príznaky ako návaly tepla či chladu, zvýšené potenie, zvýšený tep, bolesti žalúdka či pichanie v hrudníku. V niektorých prípadoch ľudia pri psoch zažívajú aj závraty, problémy s dýchaním alebo sa celí rozochvejú.

Objavujú sa aj pocity na odpadnutie, záchvaty úzkosti, panické záchvaty alebo strach z toho, že človek s kynofóbiou môže stratiť kontrolu nad situáciou či dokonca umrieť, a tak zo strachu – v tomto prípade strachu zo psa – radšej utečie. 

Hodinu sa upokojovala, kým mohla šoférovať

Menované symptómy fóbie zo psov nemusí vyvolať len kontakt so zvieraťom, ale aj obyčajná predstava. Pomyslenie na to, že cestou do školy či práce stretne osoba s kynofóbiou psa, ktorému sa nebude môcť vyhnúť, môže byť vo výnimočných prípadoch natoľko desivá, že človek radšej zostane doma.

Odporúčané
Slovenka Vivien trpí chorobným strachom z baktérií a zo špiny. Nevkročí do MHD ani na verejnú toaletu a neustále si umýva ruky Slovenka Vivien trpí chorobným strachom z baktérií a zo špiny. Nevkročí do MHD ani na verejnú toaletu a neustále si umýva ruky 20. januára 2023 o 9:30

V iných prípadoch sa môžu ľudia trpiaci fóbiou zo psov vyhýbať priateľstvám so psičkármi a pri pohľade na oproti idúceho psa radšej prejdú na druhú stranu cesty. „Budú sa snažiť vyhnúť akejkoľvek situácii, v ktorej by mohli byť v blízkosti psa,“ tvrdí doktorka Laurie Vitaglianová zo South Oaks Hospital v Amityville pre portál Psycom.

Podobné pocity zažíva Gabriela, ktorej kynofóbia výrazne ovplyvňuje život. „Vždy a všade musím mať únikové cesty, alternatívy a záložné plány. Dlhšie či kratšie obchádzky sú na dennej báze, rovnako ako potreba dostatočnej časovej rezervy. Napríklad aj cesta do práce je plná strachu a stresu z možného stretnutia so psom alebo s iným zvieraťom,“ povedala naša čitateľka, ktorej fóbia značne ovplyvňuje aj sociálny život. Vzhľadom na strach zo psov sa často od ľudí izoluje, len aby sa nemusela dostať do nepríjemnej situácie.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo sa stalo Gabriele, keď nedávno utiekla pred psom svojej tety.
  • Ako si Patrik spomína na to, keď ho ako dieťa hrýzol do nohy pes.
  • Čo zažila v detstve Gabriela.
  • Ako reaguje Patrik na bežiaceho psa.
  • Ako sa dá s kynofóbiou bojovať.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 112270 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia