Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. marca 2023, 13:30
Čas čítania 1:55
Ema Stanovská

Máš strach z klaunov? Vedci identifikovali 8 najčastejších dôvodov, prečo táto fóbia vzniká

ZDRAVIE DUŠEVNÉ ZDRAVIE FÓBIE ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Ľudí znepokojujú prehnané výrazy, nepredvídateľné správanie klaunov aj neschopnosť identifikovať z ich tváre emócie.

Strach z klaunov, odborne povedané coulrofóbia, je oveľa častejší, ako si možno myslíš. Hoci nevieme úplne presne stanoviť, aké percento populácie ňou trpí, výskum spred niekoľkých rokov odhalil, že Američania sa boja klaunov viac ako klimatickej zmeny, terorizmu či smrti. Vedci sa teraz rozhodli zistiť, prečo sa vlastne toľko ľudí bojí niečoho, čo má v skutočnosti priniesť dobrú náladu.

Hoci predošlá odborná literatúra uvádza možné vysvetlenia tejto fóbie, nová štúdia, uverejnená tento rok v akademickom žurnále Frontiers in Psychology, sa osobitne zaoberá jej vznikom. Vedci z Univerzity v Novom Južnom Walese sa rozhodli nazrieť hlbšie do duše človeka trpiaceho coulrofóbiou.

Klaunov sa bojí vyše polovica ľudí

Na tento účel výskumníci vypracovali „psychometrický dotazník“ na posúdenie výskytu a závažnosti tejto fóbie. Dotazník o strachu z klaunov vyplnila vzorka 987 ľudí z celého sveta vo veku od 18 do 77 rokov.

Viac ako polovica respondentov (53,5 %) uviedla, že sa klaunov aspoň do určitej miery bojí. Asi 5 % respondentov uviedlo, že sa ich bojí „extrémne“. Zaujímavé je, že toto percento je o niečo vyššie ako percento uvádzané pri mnohých iných fóbiách, napríklad zo zvierat (3,8 %), krvi/injekcií/poranení (3,0 %), výšok (2,8 %), stojatej vody alebo poveternostných udalostí (2,3 %), uzavretých priestorov (2,2 %) a lietania (1,3 %).

pennywise, it, klaun
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Z dotazníka tiež vyplynulo, že ženy sa klaunov boja viac ako muži. Nie je jasné, čím to je, ale to isté platí napríklad aj o strachu z hadov a pavúkov. Coulrofóbia – podobne ako iné fóbie – klesá s pribúdajúcim vekom, čo sa opäť zhoduje s ostatnými výskumami.

Nevidíme ich „pravú tvár“

V ďalšej fáze výskumu vedci skúmali príčiny vzniku tejto fóbie. Ľudia, ktorí uviedli aspoň určitý stupeň strachu z klaunov, uviedli nasledujúce dôvody:

- strašidelný alebo znepokojivý pocit zo zvláštneho líčenia, pre ktorý klaun nevyzerá ľudsky (vedci vravia, že podobná reakcia sa niekedy objavuje pri bábikách alebo figurínach),
- prehnané črty tváre klauna, ktoré vytvárajú pocit ohrozenia,
- prehnane výrazné líčenie zakrýva emócie tváre, a teda vytvára neistotu,
- červená farba klaunského make-upu pripomína smrť, infekciu alebo krvácanie a vyvoláva odpor,
- nepredvídateľné správanie klaunov vyvoláva nepríjemné pocity,
- strach naučený od člena rodiny,
- negatívne zobrazenie klaunov v televízii, vo filmoch či v knihách,
- osobná desivá skúsenosť s klaunom.

Poslednú príčinu, teda desivú skúsenosť s klaunom ľudia uvádzali najmenej často. „To naznačuje, že osobná skúsenosť nie je dostatočným vysvetlením toho, že sa niekto začne báť klauna,“ konštatujú v štúdii výskumníci. „Naopak, negatívne zobrazovanie klaunov v popkultúre sa ukázalo ako oveľa silnejší faktor.“ 

Odporúčané
Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú Spúšťačom alergie nemusí byť len peľ, ale aj cigaretový dym. Alergológ radí, ako prežiť jar a ktoré babské recepty naozaj pomáhajú 22. apríla 2024, 9:30

Príkladom je jeden z najznámejších hororových klaunov Pennywise, ktorého v 80. rokoch vytvoril spisovateľ Stephen King. Podľa odborníkov sa však veľa ľudí bojí aj Ronalda McDonalda, maskota fastfoodového reťazca, ktorý by nás však mal viac zabávať, ako desiť. 

V skutočnosti najsilnejším faktorom strachu boli skryté emocionálne signály. To naznačuje, že u mnohých ľudí strach z klaunov pramení z toho, že pre ich make-up nevidia výraz ich tváre. „Nevidíme ich ‚pravú‘ tvár, a preto nemôžeme pochopiť ich emocionálny zámer. Takže napríklad nevieme, či sa mračia, čo by naznačovalo hnev,“ dodávajú.

Domov
Zdieľať
Diskusia