Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2022, 12:30
Čas čítania 7:59
Tímea Krauszová

Na hranicu šiel autobus po 8 študentov, vrátil sa s 53 ľuďmi. Solidarita Slovákov sa opäť ukázala, takto vyzerá pomoc utečencom

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Pomáha štát aj neziskové organizácie, no najkrajším prekvapením je ochota ľudí. Tí sa zomkli natoľko, že momentálne sú sklady mimovládok až preplnené. Humanitárni pracovníci dúfajú, že toto nadšenie ešte vydrží, lebo vojna sa tak skoro neskončí.

Na slovensko-ukrajinské hranice prichádza čoraz viac ľudí, ktorí chcú ujsť pred vojnou. Tú rozpútal ruský útok 24. februára, ktorý nariadil Vladimir Putin.

Na hraniciach dostávajú utečenci prvú humanitárnu pomoc, okrem toho k nám majú „zelenú“ – pre prichádzajúcich z Ukrajiny fungujeme v bezvízovom režime, takže majú povolený vstup a môžu tu ostať do 90 dní bez statusu utečenca či udelenia azylu. Zisťovali sme, kto im pomáha a čo vlastne človek, ktorý doma nechal všetko, dostane pri príchode do novej krajiny.

Najaktuálnejšie informácie sledujeme na Refresheri naživo, článok aktualizujeme minútu po minúte. Správy o situácii na Ukrajine si môžeš pozrieť tu. Situáciu na hraniciach mapuje aj náš redaktor Ivan Koribanič, ktorý je na priechodoch od štvrtka 24. februára. Ak nás chceš podporiť pri tvorbe kvalitného obsahu, pridaj sa do klubu Refresher+.

Všetci z Ukrajiny sú vítaní

S Ukrajinou má Slovenská republika bezvízový režim, informovalo ministerstvo vnútra. To znamená, že držitelia ukrajinských biometrických pasov vízovej povinnosti nepodliehajú. Vstup na Slovensko umožnia po individuálnom posúdení aj osobám, ktoré nemajú platný cestovný doklad (biometrický pas). „Osobám, ktoré utekajú pred vojnovým konfliktom, umožňujeme krátkodobý pobyt do 90 dní,“ znie stanovisko rezortu.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

„Tieto osoby však majú možnosť pri vstupe na územie Slovenska alebo aj neskôr požiadať o medzinárodnú ochranu a po schválení zmeny zákona o azyle a rozhodnutia vlády budú môcť požiadať tiež o dočasné útočisko.“ O návrhoch na zmeny v zákonoch v súvislosti s vojnou na Ukrajine rokuje vláda už od víkendu, vďaka mimoriadnemu stavu môžu riešiť zmeny v zrýchlenom legislatívnom konaní.

Kyjev, Ukrajina, vojna
Zdroj: Vladimír Šimíček

V prípade príchodu utečencov z Ukrajiny chce rezort vnútra využívať najprv kapacity svojich azylových zariadení, kapacity samospráv majú prísť na rad ako posledné. Prioritne majú byť pre ukrajinských utečencov využité azylové zariadenia v Humennom, Opatovskej Novej Vsi a Rohovciach. 

Odporúčané
Úzkosť a strach z vojny na Ukrajine: ako si udržať duševné zdravie počas nasledujúcich dní Úzkosť a strach z vojny na Ukrajine: ako si udržať duševné zdravie počas nasledujúcich dní 24. februára 2022, 16:30

Podľa potreby vie ministerstvo rozšíriť kapacity o dočasné ubytovanie. V prípade ďalšej potreby poskytne rezort ďalšie svoje ubytovacie zariadenia aj ubytovacie zariadenia iných rezortov. Ako posledné majú prísť na rad kapacity, ktoré sekcia krízového riadenia identifikovala v spolupráci s okresnými úradmi. Koordinovať to bude ústredný krízový štáb zvolaný ministerstvom.

Domov
Zdieľať
Diskusia