Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2022, 19:32
Čas čítania 32:16
Adam Novosad

ZÁZNAM: Vojna Ukrajina – Rusko: Na Kyjev sa rúti obrovský 27-kilometrový konvoj ruskej vojenskej techniky, ukazujú satelity

NEWS MINÚTA PO MINÚTE NAŽIVO: VOJNA NA UKRAJINE RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme vývoj vojny na Ukrajine naživo.

• Rusko zbombardovalo mesto Charkov, kde hlásia desiatky mŕtvych a stovky zranených. Rakety padali aj priamo do bytov v rezidenčných štvrtiach.

• Kyjev dnes vo večerných hodinách čelí opakovaným raketovým útokom.

• Dianie naživo pokrývame aj v aplikácii Refresher. Vďaka notifikáciám ti neunikne žiadna dôležitá správa.

• Takto aktuálne vyzerá mapa Ukrajiny s Ruskom okupovanými územiami.
 
rusko, ukrajina
Zdroj: Refresher

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať naživo. Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si Refresher+.


Monitoring vojny na Ukrajine sme nadnes ukončili. Pokračovať budeme zase zajtra ráno.

22:10 – Polícia upozorňuje na zneužívanie utečeneckej krízy na hraniciach s Ukrajinou. 

„Niektorí jednotlivci a organizácie sa od dnešného dňa snažia v online priestore pretlačiť informáciu, že cez východné hranice s Ukrajinou k nám utekajú nielen Ukrajinci, ale aj občania iných krajín, nedajbože Afričania a Arabi,“ uvádza polícia. 

Podľa nej potrebujú dezinformátori novú tému na rozoštvávanie spoločnosti. „Dokiaľ ruský agresor Putin nenariadil bombardovanie Ukrajiny, tak išlo o štát, v ktorom študovali tisíce afrických študentov. Žili a pracovali tam obyvatelia ďalších štátov. Naozaj, na Ukrajine nežili iba Ukrajinci,“ vysvetľuje v statuse.

„Cudzinci sú riadne registrovaní na hraničných priechodoch. Pokiaľ pri sebe nemajú z akéhokoľvek dôvodu doklady, sú uložení do databáz a okrem ďalších úkonov sú im odobraté odtlačky prstov,“ opisuje polícia spôsob, akým sa na územie Slovenska jednotlivé osoby z Ukrajiny dostávajú. 

Ukrajina, Ubľa, hranice, vojna
Zdroj: TASR/František Iván

22:00 – Na Ukrajinu už dorazili prvé súpravy príslušenstva na spojazdnenie satelitného internetu Starlink od Elona Muska, informoval vicepremiér Mychajlo Fedorov.

21:57 – Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovákom dôrazne odporúča necestovať do Ruskej federácie. Reaguje tak na aktuálnu vojnu na Ukrajine a eskaláciu bezpečnostnej situácie.


Rezort zároveň pripomína, že krajiny Európskej únie rozhodli o uzavretí európskeho vzdušného priestoru pre ruské lietadlá a letecké spoločnosti. (TASR)

21:53 – Slovenská republika bude od 1. marca poskytovať dočasné útočisko štátnym občanom Ukrajiny a ich rodinným príslušníkom.

Žiadatelia o dočasné útočisko, ale aj ľudia s tzv. tolerovaným pobytom, odídenci, môžu tiež požiadať o poskytnutie zdravotnej starostlivosti, a to v rovnakom rozsahu ako žiadatelia o azyl.

Platí to aj v prípade, že sa budú vedieť preukázať iba preukazom žiadateľa o dočasné útočisko, respektíve dokladom odídenca. V pondelok o tom rozhodla vláda. Poskytovanie dočasného útočiska má platiť do konca roka 2022. (TASR)

21:47 – Prezidenti viacerých štátov Európskej únie vyzvali na urýchlené začatie prístupového procesu Ukrajiny do EÚ, čo potvrdili v otvorenom liste, pod ktorý sa podpísala aj prezidentka Zuzana Čaputová.

„My, prezidenti členských štátov Európskej únie: Bulharskej republiky, Českej republiky, Estónskej republiky, Litovskej republiky, Lotyšskej republiky, Poľskej republiky, Slovinskej republiky a Slovenskej republiky sme hlboko presvedčení, že Ukrajina si zaslúži bezodkladné začatie prístupového procesu na vstup do Európskej únie.


Preto vyzývame členské štáty EÚ, aby sa zjednotili a vyjadrili najvyššiu politickú podporu Ukrajine a umožnili inštitúciám EÚ podniknúť kroky na bezodkladné udelenie štatútu kandidátskej krajiny EÚ Ukrajine a začatie procesu prístupových rokovaní.


V tejto kritickej chvíli opätovne potvrdzujeme svoju plnú solidaritu s Ukrajinou a jej ľudom,“ píšu hlavy štátov v liste. (TASR)

21:43 – Izraelské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že pri pokuse o útek z Ukrajiny do Moldavska prišiel o život občan Izraela. 


Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že Izraelčan sa nachádzal na Ukrajine v kolóne áut smerujúcej k moldavských hraniciam a bol zabitý pri streľbe, ktorá zasiahla jeho auto.

Príslušné úrady sú v kontakte s mužovou manželkou, ktorá je na Ukrajine s ich deťmi, dodal rezort zahraničia. Kto na vozidlo strieľal, ministerstvo neuviedlo. (TASR) 

21:35 – Ultimátum hackerskej skupiny Anonymous pre ruský ľud sa ukázalo ako falošné. Upozornilo na to ukrajinské ministerstvo digitálnej transformácie. Prvotné informácie podľa Kyiv Independent hovorili o tom, že Anonymous sa vyhrážajú Rusom prevedením peňazí z ruských bánk na účty ukrajinskej armády.

21:15 – Satelitné snímky urobené v pondelok súkromnou americkou spoločnosťou Maxar Technologies ukázali, že ruské pozemné sily sa aj naďalej presúvajú zo severu bližšie k ukrajinskému hlavnému mestu Kyjev. Ide o obrovský vojenský konvoj, ktorý má dĺžku až 27 kilometrov. 


Spoločnosť Maxar uviedla, že konvoj severovýchodne od Kyjeva obsahuje doslova stovky obrnených vozidiel, tankov, transportérov a vozidiel logistickej podpory. Tento konvoj sa v pondelok nachádzal zhruba 25 kilometrov od hlavného mesta Ukrajiny.


Americká firma sleduje prostredníctvom súkromných družíc pohyby ruskej vojenskej techniky už celé týždne. (TASR)

rusko
Zdroj: Maxar

21:03 – Lídri Africkej únie v pondelok vyjadrili znepokojenie nad správami o zlom zaobchádzaní s Afričanmi, ktorí sa ocitli uprostred vojnového konfliktu na Ukrajine, a vyhlásili, že takéto konanie je šokujúco rasistické. 


Vlády na africkom kontinente sa snažia pomôcť svojim občanom, ktorí sú medzi státisícami ľudí utekajúcimi pred vojnou do Poľska a ďalších krajín susediacich s Ukrajinou. (TASR)

20:52 – Nórsko v pondelok oznámilo, že pošle zbrane na Ukrajinu. Pridalo sa tak k ďalším európskym krajinám, ktoré k tomuto kroku pristúpili v reakcii na ruskú inváziu. S odvolaním sa na vládu v Osle o tom informovala agentúra Reuters.


Nórsko daruje 2 000 protitankových zbraní typu M72, uviedla vláda vo vyhlásení.
„Nórsko má prísnu politiku týkajúcu sa vývozu vojenského materiálu, ale Ukrajina v súčasnosti čelí mimoriadnym okolnostiam,“ zdôvodnil nórsky premiér Jonas Gahr Störe. (TASR)

20:42 – Hackeri zo skupiny Anonymous sa Rusom vyhrážajú, že voči nim už o pár dní spustia najväčší kybernetický útok v histórii, ak nezačnú otvorene protestovať proti vojne a Putinovi.

 

Hackerská skupina tvrdí, že sa nabúra do ruských bánk a peniaze zo všemožných účtov prevedie na účty ukrajinskej armády. Ultimátum pre ruský ľud nastavili hackeri do 3. marca.

20:29 – Reportér Michael Weiss z The Daily Beast informuje, že ruské raketové útoky podľa všetkého zasiahli veliteľstvo ukrajinskej vojenskej rozviedky GUR. Zatiaľ nie sú známe bližšie podrobnosti o škodách, ktoré útoky spôsobili.

20:20 – Ukrajinská armáda opäť ukazuje návod, ako správne hádzať Molotovove koktaily na ruskú vojenskú techniku. Cieľom je spôsobiť čo najviac škody a vozidlá vyradiť z prevádzky.

20:12 – Čínsky veľvyslanec pri OSN Čang Ťün v pondelok na mimoriadnom zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku povedal, že z novej studenej vojny medzi USA a Ruskom sa nedá získať nič.

„Studená vojna sa dávno skončila. Mentalitu založenú na konfrontácii blokov je potrebné opustiť,“ povedal. (TASR)

20:09 – Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová polemizuje, či Nemecko skutočne dokončilo svoj vlastný proces denacifikácie po druhej svetovej vojne.

Reaguje tak na rozhodnutie Nemecka poslať Ukrajine zbrane. Rusko pritom ako jeden z dôvodov invázie na Ukrajinu udáva snahu o „denacifikáciu“ štátu.

19:58 – Ukrajina varuje ľudí, aby na internete nezdieľali presné názvy ulíc či súradnice, kam dopadnú ruské rakety počas bombardovania. Rusko monitoruje komunikáciu medzi ľuďmi a pomocou takýchto špecifických informácií je podľa ukrajinskej armády schopné vykalibrovať svoje útoky na presnejšie zameranie cieľov.

19:55 – Takto vyzerajú následky ruského bombardovania Charkova, ukazuje na Twitteri reportér The Daily Beast Michael Weiss. Fotografia zachytáva raketu, ktorou Rusi útočili na rezidenčné štvrte Charkova, zapichnutú v zemi na detskom ihrisku.

19:48 – Tím väzneného ruského opozičníka Alexeja Navaľného v novom videu vyzýva Rusov na občiansku neposlušnosť.

„Čo budete hovoriť svojim deťom, keď sa vás o 10 rokov spýtajú, kde ste boli, keď Putin začal vojnu?“ pýtajú sa členovia vo videu a apelujú na ruskú spoločnosť, aby sa spoločne zbavili Vladimira Putina.

19:38 – Ruský majiteľ jedného z najväčších denníkov v Británii v pondelok vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa stiahol z Ukrajiny, čím predíde ďalšiemu krviprelievaniu a vojne v Európe.


Jevgenij Lebedev, ktorý má aj britské občianstvo, uviedol, že Európa sa nachádza na pokraji ďalšej svetovej vojny, pričom svet čelí možnej jadrovej katastrofe.

19:25 – Ak sa chce Putin zabiť, nemusí na to použiť ruský jadrový arzenál. Stačí, ak spraví to, čo istý chlapík v berlínskom bunkri v máji 1945, odkázal ruskému prezidentovi ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycia.

19:23 – Od zajtra 1. marca bude v Kyjeve prísne zakázaný predaj alkoholu, oznámil starosta Vitalij Klyčko.

19:19 – Ukrajina predstavila výzvu ruským vojakom. Odkazuje im, aby neposlúchali kriminálne rozkazy, zložili zbrane a na oplátku dostanú kompletnú milosť aj finančnú odmenu 5 miliónov rubľov.

19:15 – V Kyjeve sa za poslednú hodinu každú chvíľu spúšťajú varovné sirény upozorňujúce na hroziace raketové útoky. Úrady opakovane volajú obyvateľov do podzemných bunkrov.

19:09 – Záujem o podanie žiadosti o vydanie cestovných pasov sa oproti predchádzajúcim týždňom zvýšil, informuje slovenská polícia. Najmä cestovné pasy pre deti, a to najmä v urýchlenej lehote do dvoch a do desiatich pracovných dní.

Vzhľadom na to, že k zvýšenému počtu žiadostí dochádza približne od štvrtka minulého týždňa, predpokladáme, že to súvisí s dianím na Ukrajine. Poprosíme občanov, aby sledovali oficiálne zdroje a nie dezinformačné, ktorých cieľom je vytvárať strach a chaos. 

18:57 – Ministerstvo obrany vyzýva verejnosť, aby nerealizovala prelety dronmi nad vojenskými objektmi a infraštruktúrou. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.


Vzhľadom na aktuálnu bezpečnostnú situáciu zdôrazňuje, že môže dôjsť k ich eliminácii. „Treba si uvedomiť, že vojenské objekty majú zvýšené bezpečnostné opatrenia, preto takéto prelety dronov môžu byť vyhodnotené ako bezpečnostné riziko. Prosíme preto obyvateľov, aby zvážili použitie bezpilotných prostriedkov,“ uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

18:50 – Konvoj ruských jednotiek sa nachádza okolo 30 kilometrov od letiska Antonov na okraji Kyjeva, kde v posledných dňoch prebehli tvrdé boje. Samotný konvoj ruskej techniky je podľa Christiaana Trieberta z New York Times dlhý viac ako 25 kilometrov. 

Americká administratíva tvrdí, že Rusi plánujú Kyjev obkľúčiť. Dnes večer už na hlavné mesto Ukrajiny dopadli rakety.

18:32 – Útok na mesto Brovary pri Kyjeve, kde mohlo byť cieľom ruského útoku komunikačné stredisko vojenského radaru, si podľa starostu mesta vyžiadal zranených. Všetkým obyvateľom odporučil, aby z bezpečnostných dôvodov naďalej zostávali v bunkroch.

18:30 – Stály predstaviteľ Poľska pri EÚ Andrzej Sadoš v pondelok pre agentúru PAP uviedol, že podpísanie žiadosti zo strany Ukrajiny o členstvo v Európskej únii je historickým dňom, na ktorý Poliaci, Ukrajinci a Európa dlho čakajú, a že Varšava plne podporuje tento krok.


„Plne podporujeme európske snahy našich ukrajinských priateľov o čo najrýchlejšiu integráciu ich krajiny do Európskej únie,“ povedal Sadoš.

18:20 – Premiér Eduard Heger myslí na bežných Rusov na Slovensku. Vojna je obrovská záťaž na psychiku. Obnaží v nás to dobré i zlé. Zvlášť v takýchto vypätých chvíľach musíme rozlišovať medzi ruskou vládou, ktorá je zodpovedná za rozpútanie vojny na Ukrajine, a obyčajnými ruskými občanmi,“ uviedol.


„Nedovoľme, aby v nás táto vojna vzbudila nenávisť voči občanom Ruska. Odsúďme vojnu a tých, ktorí ju páchajú. Nehádžme všetkých do jedného vreca,“ napísal na Facebooku.

18:15 – Kyjevom otriasla obrovská explózia, ktorej nahrávku zverejnil ukrajinský parlament na Twitteri.

18:11 – Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak uviedol, že dohodovanie sa s Rusmi je ťažké, ale žiadna zo strán dnes neodišla od stola s pevne stanovenými ultimátami. Ruskú stranu Podoljak označil za extrémne zaujatú tým, čo si na Ukrajine zaumienila dokázať. 

Podoljak podľa televízie CNN uviedol, že obe strany určili niekoľko prioritných tém, pri ktorých boli naznačené určité rozhodnutia.


Ruská strana taktiež potvrdila ochotu pokračovať v rokovaniach. „Dohodli sme sa, že rokovania budú pokračovať,“ uviedol šéf ruskej delegácie – poradca ruského prezidenta Vladimir Medinskij.  

18:06 – Mama, som na Ukrajine. Je tu skutočná vojna. Bombardujeme všetky mestá a triafame všetko a všetkých. Aj civilistov. Toto sú posledné slová mladého ruského vojaka, ktorý zahynul počas invázie na Ukrajinu. Pred Valným zhromaždením OSN tieto správy prečítal ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycia.

17:59 – Nad Kyjevom aktuálne lietajú rakety a reportéri na sociálnych sieťach hlásia výbuchy. Podľa americkej administratívy sa dnes Rusi dostali do vzdialenosti 25 kilometrov od centra Kyjeva.

17:50 – Ruská invázia na Ukrajinu sa stáva čoraz neľútostnejšou, vyhlásil v pondelok šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v súvislosti so správami o útokoch na obytné oblasti.

„Ruská vojenská kampaň sa stáva čoraz neľútostnejšou a ukrajinské ozbrojené sily sa bránia s odvahou,“ povedal novinárom Borrell. Invázia Ruska na Ukrajinu si podľa šéfa diplomacie EÚ vyžiadala už veľa civilných obetí a prílev ľudí, ktorí utekajú pred vojnou, sa podľa neho zvyšuje. (TASR)

17:40 – Mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou sa nadnes skončili. V najbližších dňoch sa podľa ruskej strany schôdzka zopakuje, tvrdí ruská agentúra RIA Novosti.

Pondelňajšie mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou na ukrajinsko-bieloruských hraniciach sa skončili. Delegácie oboch strán sa vrátia do svojich hlavných miest na ďalšie konzultácie pred tým, ako sa uskutoční druhé kolo rokovaní.

17:37 – Rusko musí stiahnuť všetky ozbrojené sily z Ukrajiny, okamžite ukončiť svoje vojenské operácie a Moskva zároveň musí rešpektovať územnú celistvosť Ukrajiny.

V telefonickom rozhovore sa na tom zhodli minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok a jeho nemecká rezortná partnerka Annalena Baerbocková.

Minister Korčok v súvislosti so situáciou na Ukrajine ocenil krok Nemecka, ktoré na Slovensko vyšle svoju rotu a systémy protivzdušnej obrany Patriot v snahe posilniť ochranu krajín na východnom krídle Severoatlantickej aliancie. (TASR)

17:35 – Rusko zakáže svojim obyvateľom posielať peniaze na zahraničné bankové účty. Takýmto spôsobom chce zmierňovať následky sankcií, ktoré na krajinu uvalil Západ v reakcii na inváziu Ukrajiny. Zákaz začne platiť už 1. marca, čo je o menej ako 5 hodín moskovského času.

17:31 – USA očakávajú, že Rusko sa v najbližších dňoch pokúsi strategicky obkľúčiť Kyjev.

17:23 – Prezident Zelenskyj podpísal ukrajinskú žiadosť o vstup do Európskej únie.

ukrajina
Zdroj: Hromadske int./reprofoto

17:18 – Ruský prezident Vladimir Putin uviedol v pondelok počas telefonátu so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, že podmienkou skočenia bojov na Ukrajine je uznanie ruskej zvrchovanosti nad polostrovom Krym a demilitarizácia Ukrajiny. 


„Vladimir Putin uviedol, že dohoda je možná iba vtedy, ak budú bezpodmienečne zohľadnené legitímne bezpečnostné záujmy Ruska vrátane uznania ruskej zvrchovanosti nad Krymom, demilitarizácie a denacifikácie Ukrajiny a zaistenia jej neutrálneho statusu,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení. (TASR)

17:17 – V súvislosti so situáciou na Ukrajine a so zvýšenou premávkou medzi hraničnými priechodmi Vyšné Nemecké a Veľké Slemence v smere až po mesto Košice žiada polícia verejnosť o ohľaduplnosť na cestách.


„Zároveň apelujeme na všetkých, ktorí nemusia nevyhnutne cestovať na hraničné priechody, aby situáciu na nich sledovali z pohodlia svojich domovov a zbytočne nezhusťovali premávku v ich okolí zbytočným nazeraním na ľudí opúšťajúcich svoje domovy,“ uvádza košické krajské policajné riaditeľstvo na sociálnej sieti. (TASR)

17:15 – Ruská armáda bombardovala mesto Ochtyrka vákuovými bombami, tvrdí starosta tohto mesta Pavlo Kuzmenko, kde žije okolo 50-tisíc obyvateľov. 

„Nepriateľ bojuje zbabelo. Na Ochtyrku teraz zhodil vákuovú bombu priamo na ropný sklad. Ropnú nádrž výbuch roztrhal,“ skonštatoval. Takéto zbrane vo vojne pritom zakazuje používať Ženevská konvencia. Vákuové bomby patria medzi najsilnejšie nejadrové bomby, aké dnes existujú. (Unian)

17:11 – Hotely na Zemplíne evidujú od záveru minulého týždňa prílev utečencov z Ukrajiny. Záujem zaznamenávajú prevažne o krátkodobé pobyty.


„Prílev utečencov sme zaznamenali aj u nás. Išlo o veľký a hlavne rýchly nárast rezervácií či už cez OTA portály, alebo telefonicky,“ uviedla pre TASR Štefánia Pokšajová z humenského hotelu Karpatia s tým, že prvé rezervácie zaznamenali v piatok (25. 2.), ich prudký nárast v sobotu (26. 2.).

Aktuálne majú v hoteli takmer plno. Prevažne ide o ľudí, ktorí čakajú na svojich blízkych, kým prejdú cez hranice, ubytovaní sú aj utečenci, ale i ľudia, ktorí utečencom poskytujú humanitárnu pomoc. 

17:09 – Takto sa musia v pivnici kyjevskej detskej nemocnice schovávať matky so svojimi ratolesťami pred ruským bombardovaním, píše na Twitteri editorka Reuters Rossalyn Warrenová.

17:04 – Ruský postup na Kyjev je podľa americkej administratívy naďalej zbrzdený. Za posledný deň sa však pohli o približne 5 kilometrov, a tak sú momentálne od centra Kyjeva ruské vojenské jednotky vzdialené okolo 25 kilometrov. 

16:50 – „Prinášame vám štatistický prehľad, koľko cudzincov od vyhlásenia vojny do dnešného poludnia prešlo našou východnou hranicou s Ukrajinou. Slovensko takto pomáha naozaj celému svetu, veď si sami spočítajte, koľkým krajinám sme ratovali občanov,“ informuje slovenská polícia na Facebooku.

Upozorňuje, že cez hranice neprechádzajú výlučne Ukrajinci, ale osoby z celého sveta utekajúce pred ruskou inváziou.

16:47 – Spojené štáty odporučili v pondelok Američanom nachádzajúcim sa v Rusku ihneď odísť. Varovanie vydal americký rezort diplomacie.


„Občania USA by mali zvážiť okamžitý odchod z Ruska prostredníctvom stále dostupných komerčných prostriedkov,“ uviedlo americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré už dávnejšie vyzvalo občanov USA, aby do Ruska necestovali.

16:42 – Ukrajinské ozbrojené sily zverejnili video, na ktorom dron Bayraktar tureckej výroby ničí ruskú vojenskú techniku. „Na toto sa môžeme pozerať dookola,“ okomentovala nahrávku armáda na Twitteri.

16:37 – Účelom západných sankcií uvalených na Rusko v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu je zvrhnutie ruského prezidenta Vladimira Putina. Uviedol to v pondelok hovorca britského premiéra Borisa Johnsona. Odmietol však, že hlavným cieľom sankcií je zmena režimu. (TASR)

16:29 – Ministri obrany Európskej únie potvrdili jednotnú pozíciu a záujem aktívne konať na podporu Ukrajiny. Po ich pondelkovom rokovaní o tom informoval minister obrany SR Jaroslav Naď.

Témami stretnutia bola aj informácia od viacerých členských štátov o dodávkach vybavenia pre Ukrajinu či boj proti ruskej vojnovej propagande.


„Zároveň sme privítali spustenie asistenčného opatrenia na nákup humanitárneho a vojenského vybavenia pre Ukrajinu vo výške 500 miliónov eur,“ priblížil Naď vo vyhlásení, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

16:20 – V lekárňach je zvýšený dopyt po tabletách s obsahom jódu. Pre TASR to potvrdila najväčšia sieť lekární na Slovensku Dr. Max s tým, že eviduje aj nedostupnosť tabliet.


„V ostatných dňoch sme zaznamenali v lekárňach Dr. Max extrémne zvýšený dopyt po tabletách s obsahom jódu,“ uviedol pre TASR PR manažér siete Peter Sedláček. Pripomenul, že ide o sortiment, o ktorý je v lekárňach spravidla veľmi nízky záujem.

Ministerstvo zdravotníctva dôrazne neodporúča užívanie jódovej profylaxie ako prevenciu. „Ľuďom v tejto chvíli jednoznačne neodporúčame sa danými tabletkami predzásobovať,“ uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

16:18 – Pravoslávna cirkev Ukrajiny v pondelok uviedla, že jednotky strážiace Kláštor svätého Michala v Kyjeve zadržali „diverzantov“, ktorí chceli na mieste zaútočiť a zrejme zabiť najvyššieho predstaviteľa ich cirkvi. Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News.


„Putin vo svojom prejave pred vojnou povedal, že invázia je aj obranou ruskej pravoslávnej cirkvi. Máme preto dôvod domnievať sa, že medzi ciele ruského teroru patrí aj metropolita kyjevský a celej Ukrajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení cirkvi. (TASR)

16:16 – Emmanuel Macron opäť telefonoval s Vladimirom Putinom. Tentoraz hovor prebehol na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý francúzsku hlavu štátu poprosil o konverzáciu s Putinom na tému aktuálne sa zhoršujúcej humanitárnej situácie na Ukrajine.

15:55 – Takto dnes vyzeral jeden z bytov v Charkove, ktorý zasiahlo ruské bombardovanie, uviedol na Twitteri novinár Ilja Ponomarenko z Kyiv Independent.

15:53 – Mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou naďalej pokračujú. Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak na Twitteri uviedol, že tretie kolo diskusií sa začne čoskoro. 

15:37 – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov zrušil svoju cestu do švajčiarskej Ženevy, kde sa mal v utorok zúčastniť na konferencii o odzbrojovaní, ktorú organizuje Rada OSN pre ľudské práva. Oznámila to v pondelok ruská misia pri OSN v Ženeve. (TASR)

15:34 – Americká spoločnosť Meta, prevádzkovateľ sociálnej siete Facebook, oznámila, že zablokovala niekoľko falošných profilov a hacknutých účtov prepojených na Rusko. Tie podľa nej zdieľali dezinformácie týkajúce sa situácie na Ukrajine.


Proruské skupiny prevádzkovali webové stránky, ktoré sa vydávali za nezávislé spravodajské subjekty na platformách Facebook, Instagram, Twitter a Youtube, oznámila spoločnosť Meta. (TASR)

15:26 – Slovensko požiada agentúru Frontex o pomoc pri ochrane slovensko-ukrajinskej hranice.

„Ako krajina v prvej línii si totiž uvedomujeme, že ide o vonkajšiu hranicu celého schengenského priestoru,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec po nedeľnom rokovaní ministrov pre vnútorné záležitosti v Bruseli. (TASR)

15:24 – Obyvatelia mesta Berďansk na juhovýchode Ukrajiny protestujú proti ruským vojakom, ktorí sa zmocnili kontroly nad mestom a momentálne ho okupujú. Choďte domov, kričia miestni obyvatelia na ruské jednotky v centre mesta.

15:19 – Ukrajinské médiá informovali, že mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou, ktoré sa dnes konali na bieloruských hraniciach, sa nadnes skončili. Ruské médiá, naopak, uviedli, že rokovania naďalej pokračujú. Na závery z rokovaní si verejnosť nateraz musí počkať.

rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

15:14 – Švajčiarsky prezident Ignazio Cassis v pondelok oznámil, že jeho krajina prijala sankcie voči Rusku. Opatrenia sú podľa neho rovnaké ako sankcie zo strany Európskej únie. (TASR)

15:09 – Ruský minister obrany Sergej Šojgu v pondelok informoval prezidenta Vladimira Putina, že v súlade s jeho rozkazom z nedele boli riadiace stanovištia všetkých ruských jadrových síl posilnené o ďalší personál a sú v osobitnom režime bojovej povinnosti. 


Ministerstvo obrany uviedlo, že špeciálny režim výkonu služby sa vzťahuje na všetky zložky jadrových síl: raketové vojská strategického určenia s pozemnými medzikontinentálnymi balistickými raketami, Severnú a Tichomorskú flotilu, ktoré sú vybavené medzikontinentálnymi balistickými raketami odpaľovanými z ponoriek, a letectvo s flotilou strategických bombardérov schopných niesť jadrové zbrane. (TASR)

15:07 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si od vedenia Európskej únie vyslúžil obrovskú úctu za líderstvo, ktoré teraz predvádza, informuje The Guardian.

V piatok večer dokonca musel prerušiť telefonický hovor s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. „Charles, Charles, musím končiť. Strieľajú na nás,“ povedal Zelenskyj Michelovi podľa zdrojov zvnútra EÚ.

14:50 – Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) v pondelok oznámila, že zatvára vzdušný priestor pre letecké spoločnosti z 36 krajín. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.


Tento krok je odvetou za zákaz letov ruských leteckých spoločností a strojov zo strany európskych štátov. (TASR)

rusko
Zdroj: TASR/Štefan Puskás

14:42 – Predstavitelia ruskej opozície a kritici Kremľa Michail Chodorkovskij, Dmitrij Gudkov a Sergej Gurijev založili ruský „protivojnový výbor“, ktorého cieľom je zjednotiť odporcov agresie Ruska voči Ukrajine. Informovala o tom v pondelok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).


Chodorkovskij na sociálnej sieti Facebook informoval, že protivojnový výbor Ruska je „založený na jednoduchom, ale veľmi dôležitom princípe“: ide o rozdiel medzi Rusmi, ktorí sa stali „nedobrovoľnými účastníkmi dobrodružstiev“ prezidenta Vladimira Putina, a tými, ktorí „vedome pomáhajú Putinovmu režimu v bratovražednej agresii“.

Apeluje aj na všetkých skutočných vlastencov Ruska, aby sa zjednotili v boji proti agresívnej diktatúre Vladimira Putina bez ohľadu na akékoľvek politické rozdiely, ideologické rozdiely a osobné sympatie či antipatie.


Členmi protivojnového výboru sú aj svetoznámy šachista a kritik Kremľa Garri Kasparov, novinár Jevgenij Kiseľov či spisovateľ Viktor Šenderovič. (TASR)

14:28 – Na ukrajinsko-slovenských hraniciach je situácia s utečencami už nekontrolovateľná, preto veľkú časť davu utečencov presmerujú k ukrajinsko-maďarským hraniciam, kde ich Maďarsko prijíma, oznámil v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.


Šéf maďarskej diplomacie zverejnil na Facebooku rozhovor počas prestávky v rokovaní OSN v New Yorku, v ktorom zdôraznil, že maďarské orgány na hraniciach pracujú na plné kapacity, avšak ukrajinské orgány púšťajú utečencov v podstatne nižšom tempe. (TASR)

14:21 – Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ poďakoval slovenskému premiérovi Eduardovi Hegerovi za „historický“ návrh na vstup Ukrajiny do Európskej únie. „Už pripravujeme žiadosť na vstup,“ uviedol Šmyhaľ na Twitteri.

Slovenský premiér Eduard Heger v rozhovore pre týždenník Politico vyjadril podporu otvoreniu úplne nového (prístupového) postupu pre Ukrajinu, ktorú sužuje vojna a chce byť súčasťou Európy, informovala už skôr TASR.

14:18 – Ruský prezident Vladimir Putin pracuje na ekonomickej reakcii na sankcie uvalené na Rusko Západom po invázii ruských jednotiek na Ukrajinu. Uviedol to v pondelok v Kremli jeho hovorca Dmitrij Peskov. Dodal, že sankcie zavedené proti samotnému Putinovi sú zbytočné.


Peskov podľa agentúry Reuters vysvetlil, že Rusko pripravovalo plány na možné sankcie Západu vrátane tých najprísnejších pomerne dlho. Existujú plány reakcie. Boli vypracované a implementujú sa, keď sa objavia problémy, uviedol Peskov. (TASR)

14:16 – Ukrajina na mierových rokovaniach na bieloruských hraniciach podľa prezidentskej kancelárie žiada kompletný odchod všetkých ruských vojsk zo svojho územia vrátanie jednotiek v Donbase aj na Kryme.

rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

14:11 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa v pondelok vyslovila za rozšírenie Európskej únie o Ukrajinu. 


„Ukrajina je Európa. A mala by byť aj v Európskej únii. Súhlasím s výzvou (ukrajinského) prezidenta Volodymyra Zelenského, aby EÚ spravila rozhodný krok smerom k členstvu Ukrajiny v EÚ. Je načase,“ uviedla Čaputová.


Zelenskyj v pondelok vo videopríhovore vyhlásil, že žiada Európsku úniu o okamžité pristúpenie Ukrajiny podľa nového osobitného postupu.


Slovenský premiér Eduard Heger v rozhovore pre týždenník Politico vyjadril podporu otvoreniu úplne nového (prístupového) postupu pre Ukrajinu, ktorú sužuje vojna a chce byť súčasťou Európy. (TASR)

13:53 – Fínska vláda rozhodla, že Ukrajine pošle vojenskú pomoc v podobe zbraní a munície. Fínsko pritom nie je členskou krajinou NATO, rovnako ako Švédsko, avšak v obidvoch krajinách teraz padlo rozhodnutie vojensky pomôcť Ukrajine v boji s ruskou inváziou. 

13:46 – Predseda Európskej rady Charles Michel v pondelok uviedol, že medzi 27 členskými štátmi EÚ existujú nezhody týkajúce sa rozšírenia eurobloku.

Dodal, že Ukrajina bude musieť predložiť oficiálnu žiadosť o pristúpenie a následne budú musieť členské štáty prísť s jednomyseľným stanoviskom. (TASR)

13:39 – Na Charkov práve vystrelili grady (rakety). Desiatky mŕtvych a stovky zranených,“ napísal na Facebooku poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.


Miestni predstavitelia tohto druhého najväčšieho ukrajinského mesta v nedeľu uviedli, že ukrajinské jednotky nad ním opäť získali plnú kontrolu po pouličných bojoch s ruskými vojakmi.


Podľa spravodajskej stanice Sky News prebiehali v uliciach Charkova ťažké boje po tom, čo v noci na nedeľu do mesta vpadli ruské vojenské vozidlá. (TASR)

13:28 – Zábery na ruské bombardovanie panelákových domov v obytnej štvrti Charkova

13:26 – Súčasti ruskej rakety uviazli uprostred izby bytu v Charkove, ktorý čelil intenzívnemu bombardovaniu zo strany ruskej armády. Ukrajina hlási desiatky mŕtvych a stovky zranených.

13:25 – Táto fotografia podľa reportéra Rolanda Oliphanta z The Telegraph zachytáva ulicu na severovýchode Charkova po ruskom bombardovaní.

13:17 – Na internet sa dostávajú zábery z ruského bombardovania Charkova. Rakety končili na chodníkoch, pred obchodmi, ale aj priamo v bytoch miestnych obyvateľov. Ukrajina hlási desiatky mŕtvych a stovky zranených.

13:15 – Príslušníci ukrajinskej pohraničnej stráže na Haďom ostrove sú napokon nažive. Nezomreli pri útoku ruského vojenského plavidla, ale Rusi všetkých pohraničníkov zajali.

13:10 – Ukrajinská armáda hlási desiatky mŕtvych a stovky zranených po ruskom bombardovaní rezidenčných štvrtí mesta Charkov. 

13:06 – Z mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny hlásia intenzívne ruské bombardovanie, ktoré zasiahlo oblasti východne od centra mesta, kde sa nachádzajú najmä rezidenčné štvrte.

13:04 – Ministerstvo vnútra doručí v pondelok na Ukrajinu humanitárnu pomoc. Na základe žiadosti organizácie Stála núdzová služba Ukrajiny vyčlenilo zo svojich zásob materiál v hodnote 69 477 eur. 


„Ide o hygienické sety, oblečenie a spacie vaky pre Zakarpatskú krajskú klinickú nemocnicu Andreja Novaka. Prepravu materiálu na Ukrajinu zabezpečí zmluvný prepravca MV SR v priebehu pondelka,“ priblížil rezort. (TASR)

12:55 – Zrušenie parkovacích miest veľvyslanectvu Ruskej federácie v bratislavskom Starom Meste či možnosť premenovať Godrovu ulicu, aj to sú opatrenia, ku ktorým pristupuje mestská časť v súvislosti s aktuálnym dianím na Ukrajine.

Samospráva zároveň končí s informovaním ambasády o verejných zhromaždeniach, ktoré by sa mali v budúcnosti pred veľvyslanectvom konať. Ruská ambasáda mala takúto výhodu ako jediná.


„Prvým opatrením je zrušenie výhody, ktorú získala Ruská federácia na základe svojej žiadosti v apríli 2018, keď nad rámec iných veľvyslanectiev požiadala o výhodu byť informovaná o verejných zhromaždeniach, ktoré sa konajú pred jej ambasádou. Táto výhoda sa dnešným dňom končí,“ povedala v pondelok na brífingu starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová. (TASR)

12:46 – Ukrajinské ozbrojené sily zverejnili video, na ktorom ukrajinský traktor odťahuje podľa všetkého ruskú vojenskú techniku. Ukrajinská armáda sa v statuse smeje, že tento rok to vyzerá na dobrú úrodu.

12:44 – Reportér CNN Frederik Pleitgen s kameramanom zachytil, ako sa z ruského mesta Belgorod presúva ruský samohybný raketomet smerom k frontovej línii na Ukrajine. 

12:37 – Manželia Jaroslav Džoganík a Svitlana Pachomová z obce Kurimka v okrese Svidník žili doteraz sami. V nedeľu prijali domov z Ukrajiny svoju dcéru s dieťaťom, ako aj ďalšie dve ženy so štyrmi deťmi a súrodencom jednej z nich.

Ako hovoria, nebolo nad čím premýšľať, konali okamžite a sú ochotní pomáhať ďalším ľuďom. „Naša dcéra žije v Kyjeve. Ešte pred inváziou ruských vojsk na Ukrajinu prešla do Užhorodu. Videli sme, že ide do tuhého, tak sme sa snažili, aby prišla žiť na istý čas k nám do Kurimky,“ uviedol Džoganík.

„Keďže bolo viac rodín, ktoré sa pokúšali prejsť cez hranicu, tak nebol pre nás žiadny problém prichýliť ďalšie dve rodiny aj s deťmi. Takže sa môžem pochváliť, že mám teraz šesť malých kamarátov futbalistov z Ukrajiny, ktorých môžem trénovať ako nové nádejné družstvo z Ukrajiny,“ povedal pre TASR Džoganík, ktorý je riaditeľom Slovenského národného múzea – Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku. (TASR)

12:30 – Ukrajina už dostala „tisíce“ žiadostí o vstup do légie pre cudzincov, ktorí chcú prísť dobrovoľne bojovať s ruskou inváziou po boku ukrajinskej armády.

12:21 – Prinajmenšom 250 000 Ukrajincov je momentálne na poľských hraniciach. Väčšinu z nich predstavujú ženy a deti. Povedal to v pondelok vedúci kancelárie poľského premiéra Michal Dworczyk v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMF FM.


Hovorca uviedol, že rady na hraniciach sú obrovské. Predchádzajúce odhady hovorili, že útočisko v Poľsku hľadá približne 200 000 ľudí. „Momentálne sú na hraniciach takmer výlučne ženy a deti, keďže všetci muži vo veku 18 až 60 rokov od vyhlásenia všeobecnej brannej povinnosti nemôžu svoju krajinu opustiť,“ povedal Dworczyk. (TASR)

12:09 – Na bieloruskej hranici sa už začali mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Na sociálnych sieťach sa objavila prvá fotografia z miestnosti, kde stretnutie prebieha.

rusko, ukrajina
Zdroj: Twitter/Osint Technical

12:03 – Rusko ani Bielorusko sa nebudú môcť zúčastniť na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji. Fínsko ako organizátorská krajina hokejistov týchto dvoch krajín nevpustí na svoje územie.

12:02 – Peking v pondelok vyzval na deeskaláciu a zdržanlivosť v súvislosti s ukrajinskou krízou v čase, keď sa zástupcovia Kyjeva a Moskvy stretli na rokovaniach v Bielorusku.


„Čína venuje veľkú pozornosť zmenám v situácii na Ukrajine a podporuje všetky snahy o deeskaláciu situácie a jej politické vyriešenie,“ uviedol v pondelok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin počas pravidelného tlačového brífingu.


V reakcii na uvalenie sankcií voči Moskve zo strany západných krajín Wang uviedol, že Čína nepodporuje používanie takýchto opatrení. (TASR)

11:51 – Pravidelná hlasitá skúška sirén, ktorá sa podľa zákona o civilnej obrane vykonáva každý druhý piatok v mesiaci, v marci nebude. Dôvodom je situácia na Ukrajine. Pre TASR to potvrdil tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. (TASR)

11:45 – Polícia na krátku chvíľu spustila živé vysielanie zo slovensko-ukrajinskej hranice, kde podľa policajtov aj naďalej prúdia na Slovensko ukrajinské matky s deťmi utekajúce pred vojnou.

11:42 – Ukrajinský boxer a olympijský víťaz z roku 2012 v ťažkej váhe Oleksandr Usyk sa pridal k ukrajinským ozbrojeným zložkám v boji proti ruskej invázii.

11:35 – Zrušte všetok biznis s Ruskom, vyzýva svetové spoločnosti aj vlády ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. 

„Robiť dnes biznis s Ruskom znamená financovať agresiu, vojnové zločiny, dezinformácie, kybernetické útoky a osobne aj Hitlera 21. storočia menom Vladimir Putin,“ uviedol.

11:30 – Na Ukrajine zahynulo od začiatku ruského útoku najmenej 102 civilistov vrátane siedmich detí. Uviedla to v pondelok vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová s tým, že ďalších viac ako 300 civilistov utrpelo zranenia.


„Väčšina z týchto civilistov bola zabitá výbušnými zbraňami so širokou oblasťou dopadu, leteckými útokmi, ako aj ostreľovaním z ťažkého delostrelectva a salvových raketometov,“ povedala Bacheletová na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve. Zároveň vyjadrila obavu, že skutočné čísla sú pravdepodobne oveľa vyššie. (TASR)

11:28 – Kremeľ vyhlásil, že nové sankcie voči Ruskej federácii „výrazne zmenili ruskú ekonomickú realitu“. Moskovská burza dnes dokonca ani nespustí obchodovanie.

Podľa Kremľa sa dnes prezident Vladimir Putin vo svojej agende bude sústreďovať práve na ruskú ekonomiku.

11:24 – Ruská banka Sberbank po uvalení sankcií končí v susednom Česku.

Česká národná banka spustila kroky, ktoré budú viesť k odobratiu jej bankovej licencie, a jej klientov začne vyplácať Fond poistenia vkladov. Z banky minulý týždeň začali klienti húfne vyberať peniaze, Sberbank potom plošne zatvorila svoje pobočky. (Forbes)

11:12 – Do Rumunska prišlo od začiatku ruskej invázie takmer 71 000 Ukrajincov.

Viac ako polovica z nich pokračovala v ceste a z tejto krajiny už odišla ďalej do Bulharska či Maďarska. Uviedol to v pondelok hovorca rumunskej vlády Dan Carbunaru. (TASR)

11:05 – Generálny prokurátor Maroš Žilinka upozorňuje, že služba v cudzom vojsku je na Slovensku trestná. Žilinka reaguje na výzvy Ukrajiny, ktorá od Európanov žiada, aby jej dobrovoľne prišli pomôcť v bojoch proti ruskej armáde.

Takýto krok by pre občana Slovenskej republiky, ktorý sa k ukrajinskému vojsku pripojí bez patričného povolenia od štátu, mohol skončiť dlhoročným trestom.

10:50 – Prezident Zelenskyj odkázal ruským vojakom, aby sa okamžite vzbúrili proti svojim veliteľom, opustili svoju techniku a odišli naspäť domov. 

10:47 – Na Ukrajine sa budú môcť vďaka stannému právu k vojsku pridať väzni, ktorí majú predchádzajúcu skúsenosť s armádou a bojom. Podľa prezidenta Zelenského takto dostanú šancu „vykompenzovať svoju vinu“.

10:45 – Prezident Zelenskyj chce vstup do Európskej únie pre Ukrajinu zabezpečiť prostredníctvom novej „špeciálnej procedúry“, ktorá by umožnila urýchliť celý proces. Podľa Zelenského si Ukrajinci vydobyli právo na členstvo v Únii a verí, že tento proces je možné zrealizovať.

10:42 – Rada OSN pre ľudské práva (UNHRC) v pondelok zahlasovala za uskutočnenie naliehavej rozpravy týkajúcej sa invázie Ruska na Ukrajinu. Konať sa má vo štvrtok po tom, čo počas troch predošlých dní odznejú prejavy ministrov a vrcholných predstaviteľov z vyše 140 krajín. 


UNHRC so sídlom v Ženeve týmto krokom reaguje na štvrtkovú žiadosť Kyjeva, aby bezodkladne zorganizovala diskusiu o ľudských právach na Ukrajine. Uskutočnenie rozpravy podporilo 29 zo 47 členských štátov tejto organizácie; proti boli piati vrátane Ruska a Číny. Hlasovania sa zdržalo 13 členov UNHRC. (TASR)

10:32 – Lotyšský parlament v pondelok na svojom mimoriadnom zasadnutí schválil zmeny zákona o národnej bezpečnosti, ktoré občanom krajiny umožnia bojovať na Ukrajine.


„Naši občania, ktorí chcú podporiť Ukrajinu a dobrovoľne tam slúžiť na obranu nezávislosti Ukrajiny a našej spoločnej bezpečnosti, musia mať možnosť tak urobiť,“ povedal Juris Rančanis, predseda parlamentného výboru pre obranu, vnútorné veci a prevenciu korupcie, ktorá zákon vypracovala. (TASR)

10:20 – Starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Rudolf Kusý v statuse informoval, že dnes ráno poskytol ubytovanie u seba doma dáme, ktorá musela z Ukrajiny utiecť pred vojnou.

„Nuž, tak som si trocha pomudroval a realita je naozaj tu. Pred polhodinou mi volali dobrovoľníci z hlavnej stanice. Vystúpila tam dáma, ktorá nemá ku komu ísť. Dva diplomy zo psychológie. O tomto čase mi nenapadlo nič lepšie ako zobrať ju k nám domov,“ napísal so slovami, že je zvedavý, ako sa budú znášať ich mačky.

10:18 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada „okamžitý“ vstup Ukrajiny do Európskej únie. Za štyri dni ruskej invázie podľa neho zomrelo už 16 ukrajinských detí a 45 bolo zranených.

Volodymyr Zelenskyj.
Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: TASR/AP

10:15 – Britská vláda neeviduje žiadne výrazné zmeny v ruskom vojenskom jadrovom programe.

Uviedol to v pondelok britský minister obrany Ben Wallace s tým, že rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť tieto zbrane hromadného ničenia do stavu pohotovosti má odpútať pozornosť od toho, že vojna na Ukrajine nejde podľa jeho predstáv. (TASR)

10:09 – Slovensko neplánuje dodať Ukrajine stíhacie lietadlá Mig-29, uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Európska únia vyhlásila, že Ukrajine pošle na pomoc aj stíhačky, a tak sa objavili špekulácie, že Slovensko by sa mohlo stať jednou z krajín, ktoré stíhačky poskytnú. Na stíhačkách Mig-29 vedia lietať aj ukrajinskí piloti, avšak s pilotovaním iných strojov zo Západu skúsenosti nemajú. (SITA)

9:55 – Viaceré významné ruské spoločnosti na čele s Rosnefťom, v ktorom má ruská vláda 50-percentný podiel, dnes po otvorení londýnskej burzy stratili takmer 50 percent svojej hodnoty. 

Rosnefť je najväčšia ruská ropná spoločnosť, ktorej tržby v roku 2020 dosiahli takmer 80 miliárd dolárov. Medzi jej hlavné aktivity patrí ťažba ropa a zemného plynu.

9:48 – Hlavným cieľom rokovaním medzi Ukrajinou a Ruskom na bieloruských hraniciach bude podľa ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova okamžité uzavretie prímeria a odchod ruských vojsk z územia Ukrajiny. 

9:46 – Ukrajinský parlament zdieľa na svojom oficiálnom Twitteri obrázkový návod, ako hádzať Molotovove koktaily na ruskú vojenskú techniku tak, aby narobili čo najväčšiu škodu.

9:42 – Napadnutie Ukrajiny Ruskou federáciou medzi Slovákmi zdvihlo obrovskú vlnu solidarity. Za prvé štyri dni organizácia Človek v ohrození vyzbierala 1,2 milióna eur.


Slováci sú pripravení pomáhať nielen finančne. „Od vyhlásenia pomoci ľuďom na Ukrajine nám denne chodia stovky správ a telefonátov. Ľudia ponúkajú ubytovanie, materiálnu pomoc, ale aj právne a psychosociálne služby pre ľudí, ktorí utekajú pred vojnou,“ povedala hovorkyňa organizácie Lenka Kačmárová. (TASR)

9:39 – Čečenský politik Achmed Zakajev, ktorý je exilovým vodcom neuznanej Čečenskej republiky Ičkerija, oznámil, že Čečenci žijúci v Európe sú pripravení podieľať sa na obrane Ukrajiny pred ruskou inváziou.


Ako informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), Zakajev súčasne zdôraznil, že ešte pred vyslaním Čečencov je potrebné uzavrieť dohodu o vojenskej spolupráci s ukrajinským vedením, aby „boli naši dobrovoľníci chránení Ženevským dohovorom“. (TASR)

rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

9:18 – Ruská armáda v pondelok uviedla, že získala vzdušnú prevahu nad ukrajinským územím. Ukrajinské ozbrojené sily však tvrdia opak.

Zároveň obvinila ukrajinskú armádu, že civilistov využíva ako ľudské štíty, pričom zdôraznila, že obyčajní ľudia môžu „slobodne“ opustiť Kyjev. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministerstva obrany.

„Všetci civilisti v meste môžu slobodne opustiť ukrajinskú metropolu po diaľnici Kyjev – Vasyľkiv. Tento smer je otvorený a bezpečný,“ povedal v televíznom vystúpení hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov. (TASR)

9:03 – Rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom na bieloruských hraniciach by sa mali začať o 10.00 h nášho času.

9:01 – V prieskume verejnej mienky organizácie Rejting na Ukrajine vyjadrilo dovedna 91 percent opýtaných podporu Zelenskému, šesť percent ho nepodporovalo a tri percentá sa v tejto otázke nevedeli rozhodnúť.

The Guardian upozorňuje na to, že oproti vlaňajšiemu decembru ide o trojnásobný nárast Zelenského podpory. Spomedzi opýtaných zároveň vyslovilo 70 percent respondentov vieru v to, že Ukrajina je schopná odraziť ruský útok. (TASR) 

8:58 – Líder separatistickej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin oznámil, že miestne úrady ukončujú mobilizáciu.

V poslednom týždni autority nútili narukovať do miestnej milície tisíce mužov. (TASS)

8:45 – Ruská centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu z 9,5 na 20 percent. Týmto krokom reaguje na prepad hodnoty rubľa na historické minimum voči doláru.

8:40 – Jadro Putinových pozemných jednotiek sa nachádza viac ako 30 kilometrov od Kyjeva, uviedlo v dnešnom prehľade situácie britské ministerstvo obrany.

Postup týchto jednotiek dokázala spomaliť ukrajinská armáda najmä v bojoch o letisko Antonov v meste Hostomeľ. 

Pri mestách Černihiv a Charkov naďalej pokračujú intenzívne boje, avšak logistické zlyhania a silný ukrajinský odpor spôsobuje Rusom frustráciu. Ruská armáda dokonca prvýkrát oficiálne uznala, že na Ukrajine utrpela straty.

rusko, ukrajina
Zdroj: Britské ministerstvo obrany

8:32 – Reportér Christopher Miller z Buzzfeed News informuje, že len počas posledných pár hodín ho oslovili desiatky záujemcov o vstup do novej ukrajinskej légie pre bojovníkov zo zahraničia.

Ukrajinská armáda už minulý týždeň vyzvala dobrovoľníkov z Európy, ale aj z celého sveta, aby prišli na Ukrajinu bojovať bok po boku s jej ozbrojenými silami.

8:22 – Ruská armáda je podľa ukrajinského ministerstva obrany vyčerpaná a demoralizovaná.

Počas uplynulej noci sa ukrajinským vojakom podarilo odvrátiť viacero ruských pokusov o útok na Kyjev.

8:14 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj včera v rozhovore s britským premiérom Borisom Johnsonom uviedol, že dnešný deň bude pre Ukrajinu zlomový.

8:05 – Hlavné mesto Kyjev má pod kontrolou ukrajinská armáda. 

„Všetky ruské pokusy o ovládnutie mesta zlyhali,“ informovali ukrajinské ozbrojené sily.

7:45 – V Kyjeve na zlikvidovaní Volodymyra Zelenského údajne pracuje okolo 400 členov Vagnerovej skupiny. Informoval o tom denník The Times bez uvedenia zdroja.

Vagnerova skupina, známa aj ako vagnerovci, je ruská polovojenská organizácia, ktorá sa zúčastnila na rôznych ozbrojených konfliktoch, napríklad v Sýrii či Líbyi. V ostatných rokoch jej členovia pôsobili aj počas bojov na východe Ukrajiny.

7:25 – Google zablokoval používateľom na Ukrajine dve funkcie s údajmi v reálnom čase. Režim navigácie je naďalej dostupný.


Deaktivovaná funkcia ukazovala hustotu premávky na cestách a bola využívaná na monitorovanie konfliktu z diaľky. Google dočasne zablokoval aj funkciu Live Busyness, ukazujúcu vyťaženosť konkrétneho miesta v rôznych časoch. Spoločnosť Google uviedla, že tieto opatrenia prijala po konzultácii s ukrajinskými autoritami v záujme zvýšenia bezpečnosti obyvateľov Ukrajiny.

7:01 – Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov po 4 dňoch od začatia invázie povedal, že Ukrajina vyhráva a nakoniec aj zvíťazí. 

Okupantov v tweete s fotografiou, na ktorej pózuje s prezidentom Volodymyrom Zelenským, vyzval, aby sa vrátili domov. Vraj na to ešte nie je neskoro.

6:45 – Ruské rozhodnutie uviesť do pohotovosti svoj nukleárny arzenál považujú USA za zbytočnú eskaláciu situácie.

6:35 – Ruský rubeľ padol už po piatej ráno nášho času na historické minimá. Oproti doláru padol o viac ako 40 percent.

6:20 – Ruský národný letecký dopravca Aeroflot od pondelka dočasne pozastavil svoje lety z Moskvy a Petrohradu do viacerých európskych destinácií vrátane letov prevádzkovaných spoločnosťou Rossiya Airlines.

Urobil tak z dôvodu uzavretia vzdušného priestoru viacerými európskymi krajinami pre ruské lietadlá. Aeroflot to oznámil v nedeľu večer na svojej webovej stránke. (TASR)

6:15 – „Ak (Západ) presunie jadrové zbrane do Poľska alebo Litvy, k našim hraniciam, potom sa obrátim na Putina, aby nám vrátil jadrové zbrane, ktorých som sa vzdal bez akýchkoľvek podmienok,“ vyhlásil bieloruský prezident Lukašenko. (TASR)

6:10 – Podľa poradcu ukrajinského prezidenta ruské jednotky v posledných hodinách prestali postupovať na Kyjev. 

Vo viacerých prípadoch sa ruská armáda stiahla, ale nemusí to nutne znamenať, že útok na Kyjev je na najbližšie hodiny zažehnaný.

6:05 – Slovenská vláda schválila dodatočnú vojenskú pomoc pre Ukrajinu, informoval večer premiér Eduard Heger.

Ukrajine pošleme strely protiraketovej obrany, protitankové strely aj protilietadlové raketové komplety.

5:55 – Ruská štátna televízia odvysielala reportáž, v ktorej svet varuje, že Rusko disponuje jadrovými ponorkami schopnými vystreliť viac ako 500 jadrových hlavíc.

Takýto útok by podľa televízie zabezpečil totálnu deštrukciu USA aj členských krajín NATO. Televízia polemizuje, načo by mal existovať svet, ak Rusko nebude jeho súčasťou. 

5:50 – FIFA oznámila, že Rusko bude musieť svoje nadchádzajúce futbalové zápasy odohrať bez ruskej vlajky a hymny.

5:45 – Bielorusko zruší svoj status nukleárne neutrálnej krajiny, vďaka čomu bude môcť Rusko na jeho územie umiestniť atómové zbrane. 

V náhle zvolanom referende údajne 65,16 percenta obyvateľov súhlasilo s navrhovanými zmenami. Na referende neboli prítomní medzinárodní pozorovatelia.

 

5:35 – Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vyslovila za vstup Ukrajiny do EÚ.

„S Ukrajinou prebiehajú procesy, ako napríklad integrácia ukrajinského trhu do jednotného trhu EÚ. Veľmi úzko spolupracujeme napríklad v otázke energetickej siete,“ povedala šéfka EK.

Ďalej konštatovala, že EÚ úzko spolupracuje s Ukrajinou v toľkých oblastiach, že postupom času k nej už vlastne patrí. (TASR)

rusko, ukrajina
Zdroj: TASR/AP

5:30 – Minister obrany Jaroslav Naď v nedeľu na obrazovkách televízie TA3 uviedol, že ak cez hranice prídu státisíce utečencov, Slovensko pomôže státisícom utečencov.

Podľa ministra v tejto chvíli pomoc pre ukrajinských občanov utekajúcich pred vojnou nie je otázkou komfortu, ale ľudskosti. 

Domov
Zdieľať
Diskusia