Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2022, 17:39
Čas čítania 1:24
Tímea Krauszová

Eduard Heger: Demokratický svet dnes stojí pri Ukrajine. Nám ide o mier, hrozba prichádza z Ruska

NEWS EDUARD HEGER RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Podľa ministra obrany je dianie na Ukrajine len začiatok.

Prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav Naď vystúpili na tlačovom brífingu po mimoriadnom zasadnutí bezpečnostnej rady v súvislosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine. Heger povedal, že demokratický svet od Austrálie cez Japonsko, USA po Európsku úniu stojí pri Ukrajine. 

Odsúdil posun ruských vojakov na územie Ukrajiny a vyhlásil, že samozvané republiky v Donecku a Luhansku neuznáva. Ruské kroky považuje za porušenie medzinárodného práva a ohrozenie demokracie. „Ruský imperializmus musí byť zastavený. Prezident Putin nesmie mať pocit, že násilím vytvorí na Ukrajine ruský protektorát,“ povedal Heger. Dodal, že cieľom je mier a „je potrebné, aby sme sa zjednotili na tom, že hrozba prichádza z Kremľa“.

Poznamenal, že Slovensko je v koalícii krajín, ktoré odsudzujú správanie Ruska a sú rozhodnuté urobiť všetko pre zachovanie mieru. Rusko podľa Hegera ničí dobré susedské vzťahy s Ukrajinou aj s celým demokratickým svetom, ale Slovensko podľa jeho slov stojí na správnej strane dejín.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Kríza na Ukrajine, pri ktorej má Západ obavy, že vyústi do vojny, sa vyostrila v pondelok po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin príkazom vyslal do separatistických ukrajinských oblastí, Doneckej a Luhanskej, ruských vojakov. Spravil tak krátko nato, ako v televíznom vysielaní oznámil uznanie separatistických oblastí na východe Ukrajiny.

Aj prezidentka Zuzana Čaputová v utorok odsúdila Putinov krok. Prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine je podľa nej akt vojenskej agresie a okupácia. Dodala, že uznávame „územnú celistvosť Ukrajiny a jej právo slobodne si vybrať, kam chce patriť“. Prezidentka aj premiér v utorok apelovali na ľudí, aby nepodliehali dezinformáciám, ktoré sa využívajú v hybridnej vojne aj na Slovensku. 

Odporúčané
Zuzana Čaputová: Prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine je akt vojenskej agresie a okupácia. Ruské aktivity ohrozujú aj Slovensko Zuzana Čaputová: Prítomnosť ruských vojakov na Ukrajine je akt vojenskej agresie a okupácia. Ruské aktivity ohrozujú aj Slovensko 22. februára 2022, 14:56

Minister obrany Jaroslav Naď dúfa, že dianie posledných dní otvorilo oči aj tým, ktorí sa z ruskej hrozby doteraz len posmievali. Prebieha aj zasadnutie krízového štábu rezortu obrany a podľa informácií, ktorými Naď disponuje, je dianie na území Donecka a Luhanska len prvým krokom. „So spojencami sa zhodujeme, že toto bol len začiatok,“ povedal s tým, že vychádzajú z aktuálnych spravodajských informácií.

Podľa Naďa sú mnohé bojové skupiny v oblasti Donecka a Luhanska, ako aj v Bielorusku a okolí Ukrajiny v bojových formáciách. Len v rámci Ukrajiny by ich malo byť 100 až 120. 

Domov
Zdieľať
Diskusia