Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2022, 0:17
Čas čítania 1:04
Viktor Kniš

VIDEO: Ruskí vojaci prekročili hranicu Ukrajiny. Vedenie krajiny žiada stretnutie Bezpečnostnej rady OSN

VIDEO: Ruskí vojaci prekročili hranicu Ukrajiny. Vedenie krajiny žiada stretnutie Bezpečnostnej rady OSN
Zdroj: TASR/AP
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Ruskí vojaci pomaly obsadzujú územie, ktoré doteraz okupovali separatisti. Blížia sa k tzv. línii dotyku, čoskoro budú bezprostredne ohrozovať Ukrajinu.

Novinári zdieľajú na sociálnej sieti Twitter aktuálne videá z rusko-ukrajinského pohraničia, ktoré zachytávajú presuny veľkého počtu vojenských áut, ktoré prevážajú ruských vojakov na územie Ukrajiny. Hranice sa Rusom otvorili, keď prezident Vladimir Putin v pondelok večer oznámil, že sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku ako nezávislé štáty. 

Odporúčané
Práve sa deje: Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny. Tvrdí, že ide o „mierové operácie“ Práve sa deje: Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny. Tvrdí, že ide o „mierové operácie“ 21. februára 2022, 23:09

Ruské vojská podľa svedkov vstúpili do povstaleckých republík ešte pred polnocou a mieria k „línii dotyku“. Tá dnes oddeľuje ilegálne zabraté oblasti od územia Ukrajiny pod kontrolou vlády v Kyjeve. Podľa Rádia Slobodná Európa videli obyvatelia mesta Doneck na vlastné oči, ako cez mesto prechádzajú obrnené vozidlá a tanky. 

Videá z presunu vojsk a techniky na Twitteri zdieľal vojnový reportér Jake Hanrahan a reportér známeho denníka Figaro à Moscou, ktorý konflikt mapuje priamo na mieste. 

Minister zahraničných vecí Dmytro Duleba požiadal o urýchlené zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov v súvislosti s agresívnym postupom Ruska.

Lídri Francúzska, Nemecka a Spojených štátov v pondelok odsúdili rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať separatistické oblasti na východe Ukrajiny Luhanskú a Doneckú za nezávislé štáty a označili to za „jasné porušenie minských mierových dohôd“. Kroky Vladimira Putina odsúdili aj prezidentka Zuzana Čaputová, minister zahraničných vecí Ivan Korčok a predseda vlády Eduard Heger. Korčok zvolal na stredu na 10.30 h tlačovú konferenciu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia