Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2022, 23:09
Čas čítania 2:39
Viktor Kniš TASR

Práve sa deje: Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny. Tvrdí, že ide o „mierové operácie“

Práve sa deje: Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny. Tvrdí, že ide o „mierové operácie“
Zdroj: TASR/AP/Kremlin Pool
NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Vladimir Putin posiela ruských vojakov do separatistických regiónov na východe Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil vyslanie vojakov na východ Ukrajiny, aby udržiavali mier v separatistických oblastiach Luhanskej a Doneckej, ktoré Moskva v pondelok uznala za nezávislé štáty. Informovali o tom v pondelok neskoro večer tlačové agentúry DPA a AP.

Krátko pred polnocou jednotky ruskej armády podľa svedkov vstúpili do povstaleckých republík a mieria k „línii dotyku,“ informuje ČT24 s odvolaním sa na stanice RFE/RL.

Ruský prezident zároveň poveril pracovníkov zo svojho rezortu zahraničných vecí, aby nadviazali s republikami v Donbase diplomatické styky, informuje portál Meduza.

Šéf Kremľa uznanie suverenity a nezávislosti DĽR a LĽR označil v pondelok za potrebné. V televíznom prejave dodal, že požiadal ruský parlament, aby jeho rozhodnutie podporil a ratifikoval zmluvy so samozvanými proruskými republikami nachádzajúcimi sa v ukrajinskom Donbase.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov tvrdí, že Ukrajina naďalej považuje Donbas za svoje územie. Zároveň vyzval všetkých občanov, aby počkali na prejav prezidenta. Minister zahraničných vecí Dmytro Duleba požiadal o urýchlené zasadnutie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov v súvislosti s agresívnym postupom Ruska.

Ivan Korčok: Rozhodnutie Ruska uznať separatistov v Donbase je neprijateľné

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok v pondelok večer prostredníctvom sociálnej siete Twitter reagoval na rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať za nezávislé štáty dve separatistické oblasti ležiace na východe Ukrajiny – Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku.


„Jednostranné rozhodnutie Ruska uznať separatistov v Donbase je neprijateľné a priamo odporuje diplomatickému úsiliu nájsť riešenie konfliktu na východe Ukrajiny. Principiálny postoj Slovenska podporuje suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny,“ napísal v pondelok večer na sociálnej sieti Twitter šéf slovenskej diplomacie.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí zvolalo k aktuálnej situácii tlačovú konferenciu na utorok na 10.30 h.

Krok Ruska marí roky úsilia o vyriešenie konfliktu, hovorí Zuzana Čaputová

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok večer kritizovala rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku za nezávislé štáty.


„Ruské uznanie takzvaných ľudových republík marí roky úsilia o vyriešenie konfliktu, ktorý Moskva vytvorila. Je to voľba konfrontácie pred diplomaciou a očividné porušenie medzinárodného práva a suverenity Ukrajiny,“ uviedla Čaputová na sociálnej sieti Twitter.

Aj predseda vlády Eduard Heger kritizoval ruského prezidenta za agresívne kroky na Ukrajine. „Uznanie separatistických republík je len podpora násilia a nenávisti. Trpieť budú obyčajní ľudia. Som týmto krokom prezidenta Putina hlboko pobúrený.
Vážim si rozvážny postoj Ukrajiny, ktorá sa snaží nedávať ruskému imperializmu zámienku na inváziu.“

Uznanie ukrajinských oblastí Ruskom „nebude bez odpovede“

Lídri Francúzska, Nemecka a Spojených štátov v pondelok odsúdili rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať separatistické oblasti na východe Ukrajiny Luhanskú a Doneckú za nezávislé štáty a označili to za „jasné porušenie minských mierových dohôd“. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Odporúčané
Slovákov sme sa pýtali, kto môže za vojnu na Ukrajine. Odpovede prekvapili (Anketa v Trenčíne) Slovákov sme sa pýtali, kto môže za vojnu na Ukrajine. Odpovede prekvapili (Anketa v Trenčíne) 13. júna 2023, 11:20

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz a americký prezident Joe Biden sa zhodli, že „tento krok nezostane bez odpovede“. V oznámení zverejnenom po spoločnom rozhovore lídrov to uviedol úrad nemeckého kancelára.
Traja západní spojenci sa navyše zaviazali, že sa budú ďalej zastávať územnej celistvosti a suverenity Ukrajiny.


Lídri ocenili zdržanlivosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v najnovšom vývoji udalostí a dodali, že „urobia všetko, čo je v ich moci, aby zabránili ďalšiemu vyostrovaniu situácie“.


Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok už predtým takisto odsúdil krok Ruska uznať dve separatistické oblasti na východe Ukrajiny za nezávislé štáty. Podľa neho je to znak toho, že prezident Vladimir Putin nemal záujem o diplomaciu.

Domov
Zdieľať
Diskusia