Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2022, 19:29
Čas čítania 0:53
Ema Stanovská

Stalo sa teraz: Putin uznal nezávislosť separatistických republík v Donecku a Luhansku. Podpísal dekréty aj dohodu o spolupráci

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT
Uložiť Uložené

Tento krok je v rozpore s dohodami z Minska, ktoré boli podpísané v roku 2015 v záujme urovnania konfliktu v Donbase.

Lídri Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky podpísali zmluvu o spolupráci a priateľstve s Ruskou federáciou priamo v Kremli s Vladimirom Putinom. Informoval o tom ruský portál RT

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová to označila za porušenie medzinárodného práva, na ktorú Západ zareaguje „jednotne, tvrdo a solidárne vo vzťahu k Ukrajine“.

putin
Zdroj: Youtube/Sky News

Tento krok bol podľa Putina priamym dôsledkom zlyhania minských dohôd z roku 2014, ktorých cieľom bolo ukončiť boje na Ukrajine. „Nemajú záujem o mierové riešenia – chcú spustiť blitzkrieg,“ tvrdil v televíznom prejave. „Každý deň zhromažďujú jednotky v Donbase.“ Zároveň kritizoval Ukrajinu za „extrémny nacionalizmus“, „nacizmus“ a „rusofóbiu“.

Uznanie je v rozpore s mierovou dohodou

Návrh na uznanie týchto regiónov predložila skupina poslancov Komunistickej strany Ruskej federácie v Štátnej dume ešte v januári. Kremeľ a ministerstvo zahraničných vecí vtedy upozornili, že takéto uznanie by bolo v rozpore s dohodami z Minska, ktoré boli podpísané v roku 2015 v záujme urovnania konfliktu v Donbase.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) Pýtali sme sa Slovákov, kto začal vojnu na Ukrajine (Reportáž) 10. augusta 2023, 14:16

Oba regióny v Donbase od 17. februára informujú o zhoršení bezpečnostnej situácie a zosilnení ostreľovania. Obviňovali z toho ukrajinskú stranu, ktorá akékoľvek pohyby svojich vojsk a útočné akcie odmietala. Západ upozorňoval na to, že Rusko plánuje situáciu zneužiť ako odôvodnenie na totálnu inváziu na územie svojho suseda.

V roku 2014 tam Rusko pomohlo vyprovokovať vojnový konflikt proti ukrajinskej armáde a za posledné roky rozdávala tamojším obyvateľom ruské pasy.

Domov
Zdieľať
Diskusia