Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. februára 2022, 11:48
Čas čítania 1:25
Adam Novosad

Parlament schválil obrannú dohodu s USA

NEWS OBRANNÁ DOHODA S USA
Uložiť Uložené

Protest pred parlamentom, ale ani poslanci ĽSNS narušujúci priebeh rozpravy nakoniec schválenie obrannej dohody s USA neprekazili.

Parlament schválil obrannú dohodu s USA. Za vyslovenie súhlasu s dohodou hlasovalo 79 poslancov zo 140 prítomných zákonodarcov, pričom na schválenie dohody bola potrebná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov.

Dohodu teraz musí svojím podpisom ratifikovať prezidentka Zuzana Čaputová. Všetko k téme schválenej obrannej dohody sa dozvieš tu.

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok komentoval schválenie dohody so slovami, že je vďačný všetkým poslancom, ktorí zahlasovali za vyslovenie súhlasu, ale boj o charakter štátu sa nekončí. „Dnešné hlasovanie ZA má obrovský význam v tejto vybičovanej atmosfére. Je to hlas zodpovednosti a zároveň odmietnutie populizmu, hystérie a cynizmu v podaní opozície a extrémistov,“ píše minister v statuse.

obranná zmluva s USA, parlament, USA, NATO
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

„Podpora dohody v parlamente je síce dobrou správou, ale to, čo sa okolo nej odohralo, je mementom pre celú demokratickú politickú scénu. Je precitnutím z ilúzie o tom, že naše miesto vo svete je vybavená vec. Nie je. Veľká časť spoločnosti je zmätená, nevie sa zorientovať, nevie, prečo patríme do NATO a EÚ,“ konštatuje znepokojený Korčok.

Šéf fašistickej ĽSNS Marian Kotleba so svojimi poslancami medzitým po hlasovaní vyšiel pred parlament k pár desiatkam protestujúcich, kde vyhlásil, že skutočná bitka za slobodu slovenského národa sa práve začala. Popri týchto slovách číta poslanec ĽSNS Rastislav Schlosár mená všetkých 79 poslancov, ktorí obrannú dohodu podporili.

Rozpravu predčasne ukončili, lebo ju narušovali extrémisti O dohode, ktorú pred týždňom v americkom Washingtone podpísal minister obrany Jaroslav Naď po boku ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, chceli poslanci hlasovať už v utorok 8. februára, ale predseda parlamentu Boris Kollár nakoniec rokovanie prerušil vo večerných hodinách.

Utorková rozprava o podpísanej obrannej dohode so Spojenými štátmi americkými nedospela k žiadnemu záveru, pretože prejavy poslancov opakovane narušovali najmä členovia extrémistickej strany ĽSNS, ktorí si do pléna priniesli píšťalky aj reproduktory.

„Predviedli sa v plnej paráde a za vrchol považujem, keď jediný, komu fašista Kotleba udelil možnosť vystúpiť za rečníckym pultom, bol Robert Fico,“ skonštatoval vo svojom statuse minister Korčok. 

Podľa Korčoka sa opozícia na čele s Ficom vysmiala do tváre spojencom. „Ale hlboko sa mýlite, že toto bola len epizóda, na ktorú sa v zahraničí zabudne. Nezabudne. Toto vaše vysmievanie sa do tváre našich susedov a spojencov zostane u nich zapamätané,“ odkázal napokon opozícii.

Domov
Zdieľať
Diskusia