Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. februára 2022, 14:12
Čas čítania 1:18
Eduard Starkbauer

Plast v oceánoch je už úplne všade – od planktónu až po veľryby. WWF vyzýva štáty na intenzívnejšiu spoluprácu

NEWS ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Až 60 % plastového znečistenia pochádza z výrobkov na jedno použitie.

Podľa najnovšej správy Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) sa dnes čiastočky plastu nachádzajú už vo všetkých častiach oceánu, teda aj v tých, ktoré vedci považovali za takmer nedotknuté. Podľa France 24 našli vedci plastový poprašok aj na povrchu ľadu Severného mora, aj v tele rýb z Mariánskej priekopy.

WWF na globálny problém a nedostatok medzinárodnej spolupráce upozorňuje v rámci svojej najnovšej správy, ktorá zohľadňuje výstupy vyše 2 000 vedeckých štúdií o vplyve znečistenia plastmi na morské ekosystémy, oceány a ich biodiverzitu. Vydanie správy WWF prichádza pred rokovaním delegátov OSN v Nairobi, ktoré prebehne od 28. februára. Od OSN sa očakáva podpis vôbec prvej medzinárodnej dohody v oblasti výroby, spracovania a likvidácie plastu.

WWF v správe píše: „Plast sa dnes dostal do každého zákutia oceánov – od povrchu až po hlboké dno, od pólov cez pobrežia až po najopustenejšie ostrovy, od najmenšieho planktónu až po najväčšiu veľrybu.“ 

Organizácia na základe vedeckých štúdií odhaduje, že ročne sa do oceánov dostane 19 až 23 miliónov ton nového plastového odpadu, pričom až 60 % pochádza z výrobkov na jedno použitie. „Na mnohých miestach dochádza k saturácii morských ekosystémov a blížime sa k hodnotám znamenajúcim existenciálne riziko nielen pre korytnačky a ryby, ale aj pre rybolov,“ upozornil manažér oddelenia plastov WWF Eirik Lindebjerg. Medzi oblasti s najvyšším výskytom plastov WWF zaradila Stredozemné more, Žlté more a Východočínske more, ako i ľad v Arktickom mori.

Odporúčané
7 environmentálnych správ, ktoré ti v roku 2021 možno unikli 7 environmentálnych správ, ktoré ti v roku 2021 možno unikli 4. januára 2022, 9:30

Štúdia z roku 2021 našla plast v telách 386 z 555 testovaných druhov rýb. Iná štúdia potvrdila výskyt plastu až v 30 % ulovených exemplárov tresky zo Severného mora. WWF predpokladá, že aj keby sme so znečistením plastmi ihneď skoncovali, výskyt mikroplastov sa môže do roku 2050 zdvojnásobiť. Realistická prognóza vývoja však hovorí skôr o strojnásobení v dôsledku pokračovania súčasného trendu produkcie plastov.

Domov
Zdieľať
Diskusia