Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. februára 2022, 14:22
Čas čítania 1:12
Tímea Krauszová Adam Novosad

Bratislavský dopravný podnik nemá dostatok vodičov, nepomáhajú ani platy vo výške 1 800 eur. Keby sa pandémia skončila, má problém

NEWS BRATISLAVA MHD
Uložiť Uložené

Potrebujú najať ešte aspoň 90 ľudí, a to hlavne na trolejbusy.

Bratislavský dopravný podnik bojuje s nedostatkom vodičov. Keby sa život vrátil do stavu pred pandémiou dnes, nastala by zrejme krízová situácia a časť spojov by fungovala v obmedzenom režime.

Podľa hovorcu DPB Martina Chlebovca v žiadnom prípade nedôjde k situácii, akú zažila spoločnosť Arriva, ktorej koncom minulého roka na prímestských linkách vypadlo až viac ako 25 percent spojov.

Dopravný podnik potrebuje 90 nových ľudí

V súčasnosti pre DPB pracuje asi 1 500 vodičov. Podľa hovorcu Martina Chlebovca však potrebujú ešte 90 vodičov, aby zabezpečili komfortnú prevádzku, v ktorej bude k dispozícii aj dostatok vodičov v zálohe, ak by došlo k neočakávaným výpadkom.

Chýbajúcich šoférov dopravný podnik láka na benefity, ponúka im vodičák zadarmo či príspevok na bývanie. Ich platy sa pohybujú vo výške 1 300 až 1 800 eur v hrubom, ale ani takéto platové ohodnotenie neprilákalo potrebný počet vodičov. V DPB chýbajú vodiči električiek, trolejbusov aj autobusov.

V dôsledku prebiehajúcej pandémie síce bratislavská MHD jazdí v prázdninovom režime, vďaka čomu cestujúci 90 chýbajúcich vodičov až tak nepociťujú, lenže covid spôsobuje DPB aj vrásky na čele. Okolo 5 percent vodičov je neustále v karanténe pre pozitivitu či blízky kontakt.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Dopravná kríza predtým zasiahla prímestské spojeDopravnú krízu počas pandémie už Bratislava musela riešiť aj v roku 2021. Firma Slovak Lines v Bratislave definitívne skončila 14. novembra. Arriva však nemala dostatok šoférov a hneď v úvode zmluvného obdobia asi 30 percent všetkých spojov jednoducho nevypravila. Pomôcť jej chcel predchádzajúci dopravca Slovak Lines.

Hoci obe firmy avizovali, že pracujú na dohode, k tej napokon nedošlo. Bratislavský samosprávny kraj preto využil možnosť vyrubiť spoločnosti Arriva za prvý mesiac služby zmluvnú pokutu.

Krátko pred Vianocami však vypravila viac ako 95 % spojov a splnila tak podmienky zmluvy. Vodičov lákajú náborovým príspevkom vo výške 4 000 eur, firma prevádzkuje aj vlastnú autoškolu, v ktorej si pripravuje nových vodičov na potrebné pozície.

Domov
Zdieľať
Diskusia