Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. januára 2022, 20:35
Čas čítania 1:03
Eduard Starkbauer

Najväčšie aerolinky v USA varujú pred spustením 5G siete. Obávajú sa katastrofického narušenia dopravy

Najväčšie aerolinky v USA varujú pred spustením 5G siete. Obávajú sa katastrofického narušenia dopravy
Zdroj: Unsplash/Jakub Pabis, Unsplash/Amarnath Tade/volně k užití
NEWS DOPRAVA
Uložiť Uložené

Frekvencia 5G antén v blízkosti letísk môže podľa aeroliniek vplývať na správne fungovanie výškomerov v lietadlách.

CEO najväčších amerických leteckých spločností American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines a Southwest Airlines sa pridali k znepokojeniu nákladných dopravcov UPS Airlines a FedEx a podpísali list adresovaný americkému leteckému úradu, dopravnému sekretariátu a národnej ekonomickej rade Bieleho domu.

Leteckí prepravcovia majú strach, že ich lietadlá nebudú môcť vzlietnuť a klienti spolu s tovarom uviaznu na letiskách. Dôvodom má byť narušenie fungovania citlivých výškomerov na palubách lietadiel, v dôsledku stredajšieho spustenia 5G sietí spoločností Verizon a AT&T. 

Telekomunikačné spoločnosti do vývoja a výstavby siete antén používajúcich pásmo označené ako C-band investovali vyše 80 miliárd dolárov a 5G sieť majú podľa The Verge spustiť po viacnásobných zdržaniach, ktoré boli spôsobené práve bezpečnostnými námietkami prepravcov.

Odporúčané
Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš Toto je 5 dôvodov, ktoré ťa prinútia zvážiť kúpu e-kolobežky. Je to lacnejšie, než si možno myslíš 19. apríla 2024, 14:00

Používanie satelitných výškomerov zvyšuje bezpečnosť predovšetkým pri zníženej viditeľnosti a ich správne fungovanie je pre modernú leteckú dopravu nevyhnutné. V liste autoritám prepravcovia vyzývajú na „okamžitú nápravu, aby neprišlo k významnému narušeniu leteckých operácií“.

kokpit
Zdroj: Unsplash/Kent Pilcher

Spoločnosti sa obávajú predovšetkým výpadkov v rámci flotily Boeingov 787, 777 a 737 a všetkých strojov, ktoré používajú staršie vybavenie, ktoré nemá od vysielacieho rozsahu 5G antén dostatočný frekvenčný odstup.

United Airlines podľa The Verge navrhlo kompromisné riešenie, pri ktorom nebudú aktivované 5G antény vo vzdialenosti 3,2 kilometra od amerických letísk. Verizon aj AT&T súhlasili a v priebehu pol roka tak budú vysielače v takzvanej nárazníkovej zóne okolo letísk vypnuté.

Domov
Zdieľať
Diskusia