Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
8. januára 2022, 14:35
Čas čítania 1:29
Tímea Krauszová

Benátky majú sklenený most, na ktorom si ľudia lámu nohy. Stavbu svetoznámeho architekta Santiaga Calatravu musia opraviť

Benátky majú sklenený most, na ktorom si ľudia lámu nohy. Stavbu svetoznámeho architekta Santiaga Calatravu musia opraviť
Zdroj: Getty Images/Awakening
KULTÚRA TALIANSKO ZAHRANIČNÁ ARCHITEKTÚRA
Uložiť Uložené

Šmykľavý povrch chcú nahradiť kameňom. Mesto zasypali žaloby za zranenia po pádoch na sklenenom moste.

Most známeho španielskeho architekta Santiaga Calatravu predstavuje nebezpečenstvo pre chodcov. Benátčania húfne podávajú sťažnosti a žalujú mesto, aby im vyplatilo odškodné po tom, čo na sklenenom moste spadli. Šmykľavý povrch chce starosta nahradiť niečím bezpečnejším a je ochotný začať aj bez súhlasu architekta, upozorňuje Denník N.

Výnimočný most

Hoci je v talianskom meste niekoľko stoviek mostov, ani jeden nie je taký ako dielo Calatravu. Vážený architekt vytvoril niečo výnimočné, pretože ani pri takom praktickom kúsku mesta, akými sú mosty, nechcel použiť fádne materiály. Siahol po svojom obľúbenom skle a vytvoril niečo, čo elegantne zapadá do panorámy: povrch mosta odráža slnečné lúče, neblokuje pohľad na vodu pod ním a pôsobí veľmi nenásilne.

Oficiálne sa nazýva Ponte della Constituzione (s odkazom na výročie prijatia ústavy), no miestni ho poznajú jednoducho ako Ponte di Calatrava, čiže Calatravov most. Má strategickú polohu, spája vlakovú stanicu s terminálom pre autá, autobusy a trajekty, a tak je obľúbeným miestom turistov.

Odporúčané
Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) Zuzana je techničkou lietadiel: Som jediná žena medzi mužmi, na začiatku som vymieňala záchody a zarábala 800 eur (Rozhovor) 15. marca 2024, 9:30

Tí sa však po ňom nemôžu prechádzať, keď prší alebo mrzne, pretože sa zmení na nevyspytateľnú šmykľavú plochu. Mnoho ľudí na ňom už spadlo a zranilo sa, povedala pre Times šéfka údržby verejného priestoru mesta Francesca Zaccariottová. Problémom sa už zaoberá aj mesto.

Santiago Calatrava, most, Benátky, architektúra
Zdroj: Getty Images/Marco Di Lauro

Zmeny aj bez súhlasu architekta

Mestu sa sťažovali už tisícky ľudí a na odškodnom im radnica vyplatila už okolo 60-tisíc eur. Jedna zo sťažovateliek Mariarosaria Colucciová si na moste dokonca zranila nohu a od mesta žiada až 80-tisícové odškodné. Vraví, že most je vhodný akurát tak do architektonického časopisu, ale nie do reálneho sveta.

V roku 2018, 10 rokov po postavení mosta, naň položili trachytový kameň. Práce stáli mesto 160-tisíc eur, pričom už predtým investovalo do iných, prechodných riešení. Radnica napokon podľa New York Times dospela k záveru, že je čas vyriešiť problém raz a navždy. Všetko sklo na moste chcú nahradiť svetlou vulkanickou horninou, rozpočet na prerábku je vo výške pol milióna eur.

Podľa Zaccariottovej sa mesto snaží získať súhlas architekta, ale s prácami chcú začať aj bez neho. Z právneho hľadiska ho vraj nepotrebujú, keďže ide o bezpečnosť, nad ktorou by estetické kritériá nemali prevažovať.

Calatrava je významný architekt, ktorý získal niekoľko ocenení za svoju prácu. Okrem iného navrhol Dubai Tower či pavilón pre výstavu Expo 2020 v Dubaji, na ktorej sme sa boli pozrieť.

Odporúčané
Na Slovensku budú do troch rokov jazdiť vodíkové autobusy, tvrdí Sulík. Boli sme na Expe 2020 v Dubaji (Reportáž) Na Slovensku budú do troch rokov jazdiť vodíkové autobusy, tvrdí Sulík. Boli sme na Expe 2020 v Dubaji (Reportáž) 21. októbra 2021, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia