Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
25. decembra 2021, 13:15
Čas čítania 1:12
Eduard Starkbauer

Ľudstvo vynieslo na obežnú dráhu najväčší teleskop v histórii. Nahradí Hubblov vesmírny teleskop a pozrie sa hlboko do vesmíru

Ľudstvo vynieslo na obežnú dráhu najväčší teleskop v histórii. Nahradí Hubblov vesmírny teleskop a pozrie sa hlboko do vesmíru
Zdroj: NASA
NEWS VESMÍR
Uložiť Uložené

Teleskop má odpovedať na otázky o čiernych dierach aj mimozemskom živote.

Z európskeho vesmírneho strediska vo Francúzskej Guyane v Južnej Amerike dnes pomocou rakety Ariane 5 odštartoval na svoju vesmírnu púť teleskop James Webb. Ten má po tridsiatich rokoch nahradiť svojho predchodcu Hubblov vesmírny teleskop. Pôvodný štart mal prebehnúť už 22. decembra. Neprišlo k nemu pre nepriaznivé poveternostné podmienky.

Ide o najväčší a technologicky najvyspelejší teleskop v histórii. Na projekte sa technicky podieľalo vyše 300 univerzít a teleskop je výsledkom kooperácie NASA, ESA (European Space Agency) a CSA (Canadian Space Agency).

Projekt bol odštartovaný pred tridsiatimi rokmi a BBC ho označuje za jedno z najúžasnejších vedeckých snažení 21. storočia. Jeho hodnota je 10 miliárd dolárov a jeho životnosť sa odhaduje na desať rokov. V porovnaní so svojím predchodcom je James Webb o polovicu ľahší a jeho zrkadlá merajú 6,5 metra.

Plán teleskopu James Webb je mimoriadne ambiciózny. Pozrie sa do minulosti hlbšie ako ktorýkoľvek nástroj pred ním. Okrem toho, že má dokumentovať najstaršie, až 13 a pol miliardy staré hviezdy a galaxie vo vesmíre, je vybavený aj technológiou na meranie atmosférického zloženia planét. Na základe jeho analýzy sa bude ľudstvo môcť dozvedieť mnohé o prípadných formách života vo vesmíre.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

Ešte predtým, ako sa teleskop vo vesmíre rozprestrie, musí prežiť 27-minútový výstup pomocou kontrolovanej explózie. Podľa administrátora NASA Billa Nelsona ide o „žiarivý príklad toho, čo môžeme dosiahnuť, ak snívame vo veľkom. Vždy sme vedeli, že pôjde o riskantný projekt. Ak však chcete dosiahnuť veľké odmenu, musíte aj veľmi riskovať“.

Projekt prešiel mnohými komplikáciami a predražil sa o miliardy dolárov. Podľa BBC  vedecké inštitúcie odolali opakovanej kritike, ktorá vyzývala na prerušenie projektu. 

Späť
Zdieľať
Diskusia