Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2021 o 20:00
Čas čítania 1:42
Martin Adam Pavlík

TOP 3 v utorok: Vatikán vyšetruje 251 údajných pedofilov, kauza Očistec ide na súd a na Slovensku potvrdili nové prípady omikronu

TOP 3 v utorok: Vatikán vyšetruje 251 údajných pedofilov, kauza Očistec ide na súd a na Slovensku potvrdili nové prípady omikronu
Zdroj: Refresher
REFRESHER TOP 3 REFRESHER ČLÁNKY
Uložiť Uložené

Toto sú top správy dnešného dňa.

Vatikán vyšetruje 251 údajných pedofilov v španielskej katolíckej cirkvi

Vatikán začal interné vyšetrovanie v prípade 251 údajných pedofilov v španielskej katolíckej cirkvi, o ktorých v uplynulých rokoch písal španielsky denník El País. Prípady novinári vyšetrujú už tri roky. Podobné vyšetrovanie je v Španielsku bezprecedentné. Cirkev preveruje 251 duchovných a niekoľko laických organizácií, ktoré obvinili zo sexuálneho zneužívania detí.

El País sa prípadom venuje už tri roky. Podľa informácií novinárov začal Vatikán prípady vyšetrovať po tom, ako mu 2. decembra prišla správa o investigatívnych zisteniach novinárov s podrobne zachytenými obvineniami a výpoveďami svedkov týkajúcimi sa prípadov z rokov 1943 až 2018. Viac si prečítaš tu

Vatikán, pápež
Zdroj: TASR/AP


Vysokopostavených expolicajtov obvinili z členstva v Bödörovej schéme

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v pondelok na Špecializovaný trestný súd obžalobu na 11 obvinených osôb z celkovo 20 skutkov v kauze Očistec. Na sociálnej sieti na to upozornil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Konkrétne mená obžalovaných zatiaľ nie sú známe. 

Odporúčané
Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov Top 3 v utorok: LEGO reaguje na Dráčik, Orosch útočil na LGBTI+ ľudí už v lete a Slovákov čaká výmena vrchnákov 8. novembra 2022 o 20:00

„Rozsah obžaloby je 181 strán, vyšetrovací spis obsahuje 46 zväzkov, celkovo vyše 18 500 strán. Možno ešte dodať, že trestné veci viacerých obvinených boli vylúčené na samostatné trestné konanie,“ informoval špeciálny prokurátor.

Kauza Očistec sa týka bývalých vysokopostavených policajtov. Polícia stíhala bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara, exšéfa Národnej kriminálnej agentúry Petra Hraška alebo bývalého šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera. Všetci vraj boli súčasťou tzv. Bödörovej schémy. Viac si prečítaš tu.

Tibor Gašpar.
Tibor Gašpar. Zdroj: TASR


Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady variantu omikron

Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v spolupráci s Vedeckým parkom UK v Bratislave sekvenovaním potvrdili výskyt ďalších troch prípadov variantu omikron na Slovensku. Informoval o tom ÚVZ v tlačovej správe.

Podľa úradu boli dve osoby zaočkované dvomi dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19, jedna bola nezaočkovaná. Prvá osoba sa údajne nakazila v spoločnej domácnosti s osobami, u ktorých už omikron laboratórne potvrdili po návrate zo zahraničia. Druhá osoba bola bez cestovateľskej anamnézy, mala zimnicu a bolesť hrdla. Tretí nezaočkovaný človek sa vrátil z Afriky. Viac si prečítaš tu

Koronavírus.
Koronavírus. Zdroj: Pxhere/Tmaximumge


Instagramový post dňa

Bratislavská firma Odvoz a likvidácia odpadu ponúka návod, ako byť na Vianoce šetrnejší a ako zaobchádzať s odpadom. „Bolo by výborné, keby sme mali Vianoce nielen šťastné, ale aj bezodpadové. Ak sa nám to však úplne nepodarí, je dôležité, aby sme odpad správne vytriedili,“ pripomína na sociálnej sieti.

„Vedeli ste napríklad, že rozbité sklenené ozdoby patria do čiernej nádoby na zmesový odpad, pretože sú na nich rôzne farby, trblietky a šnúrky? Do čierneho kontajnera patria aj plastové tácky z mäsa alebo zo syrov, ale aj papier na pečenie. Nefunkčné svetielka zase odovzdajte na zbernom dvore,“ dodáva. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Odvoz a likvidácia odpadu (@olo_bratislava)

Domov
Zdieľať
Diskusia