Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2021 o 10:34
Čas čítania 0:31
Tímea Krauszová TASR

Vatikán vyšetruje 251 údajných pedofilov v španielskej katolíckej cirkvi

Vatikán vyšetruje 251 údajných pedofilov v španielskej katolíckej cirkvi
Zdroj: TASR/AP
NEWS SEXUÁLNE OBŤAŽOVANIE ZNÁSILNENIA A SEXUÁLNE ZLOČINY
Uložiť Uložené

Obvinili ich zo sexuálneho napadnutia maloletých osôb.

Vatikán začal interné vyšetrovanie v prípade 251 údajných pedofilov v španielskej katolíckej cirkvi, o ktorých v uplynulých rokoch písal španielsky denník El País.

Prípady novinári vyšetrujú už tri roky

Podobné vyšetrovanie je v Španielsku bezprecedentné. Cirkev preveruje 251 duchovných a niekoľko laických organizácií, ktoré obvinili zo sexuálneho zneužívania detí.

El País sa prípadom venuje už tri roky. Podľa informácií novinárov začal Vatikán prípady vyšetrovať po tom, ako mu 2. decembra prišla správa o investigatívnych zisteniach novinárov s podrobne zachytenými obvineniami a výpoveďami svedkov týkajúcimi sa prípadov z rokov 1943 až 2018.

Takýmito prípadmi sa zaoberá vatikánska Kongregácia pre náuku viery, ktorá začatie vyšetrovania zatiaľ oficiálne nepotvrdila.

Španielska biskupská konferencia v nedeľu zopakovala „svoj záväzok a ochotu podujať sa na vyšetrovanie všetkých prípadov zneužívania“. Zároveň vyjadrila želanie „povzbudiť“ všetky obete takýchto činov, aby sa ozvali.

Domov
Zdieľať
Diskusia