Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. decembra 2021, 16:41
Čas čítania 1:27
Martin Adam Pavlík TASR

Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady variantu omikron

Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady variantu omikron
Zdroj: Pxhere/Tmaximumge
NEWS KORONAVÍRUS KORONAVÍRUS SLOVENSKO OMIKRON
Uložiť Uložené

Podľa úradu verejného zdravotníctva boli dve osoby zaočkované dvomi dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19, jedna bola nezaočkovaná.

Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v spolupráci s Vedeckým parkom UK v Bratislave sekvenovaním potvrdili výskyt ďalších troch prípadov variantu omikron na Slovensku, informuje ÚVZ v tlačovej správe.

Podľa úradu boli dve osoby zaočkované dvomi dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19, jedna bola nezaočkovaná. Prvá osoba sa údajne nakazila v spoločnej domácnosti s osobami, u ktorých už omikron laboratórne potvrdili po návrate zo zahraničia.

Tento človek bol v karanténe a izolovaný spolu s ostatnými a mal ľahký priebeh. Druhá osoba bola bez cestovateľskej anamnézy, mala zimnicu a bolesť hrdla. Všetky jej kontakty s inými ľuďmi vraj vytrasovali.

Tretí nezaočkovaný človek sa vrátil z Afriky a takisto bol v karanténe. Boleli ho svaly a hrdlo. Na Slovensku tak máme aktuálne laboratórne potvrdených celkovo sedem prípadov variantu omikron.

Koronavírus.
Koronavírus. Zdroj: publicdomainpictures.net/Alan Camerer


Podľa ÚVZ je však možné, že reálny výskyt omikronu na Slovensku je vyšší. Obyvateľom preto úrad dôrazne odporúča dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, respektíve absolvovať posilňujúcu tretiu dávku. Vakcinácia výrazne zníži riziko závažného priebehu ochorenia.

„Žiadame ľudí, aby bez ohľadu na svoj imunitný status dôsledne dodržiavali preventívne opatrenia. Noste správne nasadený respirátor, v miestnostiach často a nárazovo vetrajte, dodržiavajte dostatočný odstup od iných ľudí a priebežne si dezinfikujte ruky. Vyzývame tiež obyvateľov, aby dôsledne dodržiavali protipandemické opatrenia na území SR i po príchode na Slovensko,“ dodal úrad verejného zdravotníctva.

Bezplatné testovanie

Zároveň dnes Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyzvalo všetkých, ktorí sa vracajú zo Spojeného kráľovstva, z Veľkej Británie a Severného Írska, Dánska a Nórska (vrátane plne zaočkovaných), aby sa prihlásili na bezplatné PCR testovanie.

Dôvodom je práve omikron, ktorý sa vo Veľkej Británii stal dominantným a výrazne zhoršuje situáciu v Dánsku aj Nórsku. Informovala o tom hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová. „MZ vyzýva všetkých obyvateľov Slovenska, ktorí sa vracajú z týchto krajín domov, aby na stránke www.korona.gov.sk požiadali o vyšetrenie PCR testom. Tento test im bude vykonaný bezplatne,“ spresnila Eliášová.

Pri registrácii na stránke je potrebné označiť dôvod vyšetrenia „Prišiel som zo zahraničia“ a z ponuky krajín vybrať Spojené kráľovstvo, Dánsko alebo Nórsko. „Vzhľadom na rýchlo sa šíriacu mutáciu omikron vo Veľkej Británii a v ďalších krajinách je nevyhnutné, aby sa osoby po návrate až do doručenia výsledku testu zdržiavali v karanténe a nestretávali sa s nikým mimo svojej domácnosti,“ zdôraznila Eliášová.

Domov
Zdieľať
Diskusia