Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. decembra 2021, 20:03
Čas čítania 1:04
Jakub Paulík

Väčšina koalície pripúšťa diskusiu o povinnom očkovaní. Remišová vyzýva prezidentku, aby ho podporila

NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Posledné slovo však bude mať minister zdravotníctva.

Politická strana Sme rodina aj naďalej odmieta povinné očkovanie. Ostatné koaličné strany však diskusiu k téme pripúšťajú, minimálne čo sa týka vakcinácie určitých skupín obyvateľov.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová sa k veci vyjadrila na dnešnej tlačovej konferencii„Ak k zvýšeniu motivácie k očkovaniu neprispejú súčasné pravidlá, to znamená uvoľnenie pravidiel pre očkovaných a finančná motivácia, strana Za ľudí bude presadzovať povinné očkovanie minimálne pre ľudí od 60 rokov, a to už od začiatku budúceho roka,“ povedala. Na mieste na podporu povinného očkovania vyzvala aj prezidentku Zuzanu Čaputovú.

Odporúčané
Obchody okrem gastra otvoria pre očkovaných a „prekonaných“ od 10. decembra. Šesťdesiatnici za očkovanie dostanú nakoniec 300 eur Obchody okrem gastra otvoria pre očkovaných a „prekonaných“ od 10. decembra. Šesťdesiatnici za očkovanie dostanú nakoniec 300 eur 7. decembra 2021, 14:34

Diskusiu k povinnému očkovaniu podporila aj strana OĽaNO. „Ak vyčerpáme všetky možnosti na dobrovoľnú motiváciu k očkovaniu, môžeme sa rozprávať o povinnom očkovaní,“ povedal šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Zo strany SaS diskusiu k téme spomenula napríklad ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) povedala, že by nebola proti, no spochybnila prípadnú vymožiteľnosť. „Je to jedna z ciest, ak to teda bude chcieť zobrať Lengvarský na seba, a pokiaľ je to možné, ja určite nebudem protestovať. Druhá vec je, či je to realizovateľné a kontrolovateľné v praxi,“ vyjadrila sa.

Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský povedal, že jeho strana očkovanie odporúča, ale odmieta zavedenie povinnosti. Pripustil však, že keby sa k tomuto kroku odhodlal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský, Sme rodina takéto rozhodnutie nemôže vetovať. „Z právneho hľadiska to majú v rukách minister zdravotníctva a hlavný hygienik, ktorí to vedia dať aj vyhláškou,“ povedal.

Šéf rezortu zdravotníctva Vladimír Lengvarský povedal, že k povinnému očkovaniu budú vypracovávať právnu analýzu. Jej výsledky budú mať o niekoľko týždňov. Spomenul aj potenciálnu možnosť finančnej spoluúčasti nezaočkovaných na liečbe ochorenia covid-19.

Domov
Zdieľať
Diskusia