Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. decembra 2021, 14:47
Čas čítania 1:22
Eduard Starkbauer

Vladimír Lengvarský predstavil tri fázy lockdownu. Od 17. 12. navrhuje pre očkovaných otvoriť všetky obchody

Vladimír Lengvarský predstavil tri fázy lockdownu. Od 17. 12. navrhuje pre očkovaných otvoriť všetky obchody
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
NEWS KORONAVÍRUS VLADIMÍR LENGVARSKÝ
Uložiť Uložené

Minister zdravotníctva na tlačovej konferencii predstavil tri fázy lockdownu. Návrh ešte musí prerokovať vláda aj koaličná rada.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽaNO) predstavil návrh troch fáz lockdownu.

Aktuálnu prvú fázu navrhuje predĺžiť do 16. decembra. „Nehovoríme o sprísňovaní opatrení, len o ich dodržiavaní. To je na Slovensku väčší problém.“

V druhej fáze, od 17. do 24. decembra, chce minister otvárať všetky obchody a prevádzky pre tých, ktorí covid prekonali, a pre zaočkovaných. Detaily budú súčasťou vyhlášok.


V tretej fáze by sa podľa Lengvarského mali otvoriť vleky, hotely, fitnescentrá aj bohoslužby, a to v režime OP. Esenciálne obchody budú ako dovtedy v režime základ. Návrh musí schváliť vláda aj koaličná rada.  

Minister spomenul, že očkovať sa bude dať aj bez registrácie, a žiada občanov o rešpektovanie opatrení.

Cez víkend zasadlo konzílium odborníkov, ktoré nakoniec navrhlo predĺžiť lockdown aspoň do 16. decembra. Minister zdravotníctva sa už dlhšie nebál hovoriť o možnosti predĺžiť lockdown až do Vianoc.

Na začiatku tlačovej konferencie vystúpil aj Matej Mišík z Inštitútu zdravotných analýz, ktorý predstavil dáta o mobilite i o vývoji pandemickej situácie.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Indikátory mobility z aktuálneho lockdownu, ktorý sa začal 25. novembra, podľa Mišíka naznačujú jej pokles. Ten však nie je taký výrazný ako pri predchádzajúcich lockdownoch. Dáta od Googlu či Applu ukazujú zníženie presunov „pešo či verejnou dopravou“. 

Mišík upozornil na mierny pokles prípadov, čo môže byť spôsobené znížením počtu testovaných vzoriek. Pripomeňme, že zhruba každý tretí PCR test je pozitívny. 

Ojedinelým pozitívom je podľa Mateja Mišíka zníženie počtu výjazdov záchranárov. Doplnil však, že nemocnice sú naďalej enormne zaťažené a celkový počet hospitalizovaných sa blíži k rizikovej hodnote 3 500. Aj podľa ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského je „situácia naďalej veľmi vážna“.

Odporúčané
Konzílium odborníkov navrhlo predĺžiť lockdown do 16. decembra Konzílium odborníkov navrhlo predĺžiť lockdown do 16. decembra 5. decembra 2021, 11:20

Pripomeňme, že konzílium odborníkov navrhlo ešte cez víkend predĺžiť lockdown o ďalších sedem dní, teda do 16. decembra. Rovnako odporučilo zvýšiť intenzitu kontrol zákazu vychádzania a dodržiavania home officeu.

Konzílium navrhlo aj zavedenie OTP režimu pri diaľkovej vlakovej a autobusovej preprave.

Hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová v nedeľu pripomenula, že „priemerné denné prírastky sa držia nad úrovňou 10 000 pozitívnych testov, počet hospitalizovaných pacientov s ochorením covid-19 osciluje okolo úrovne 3 400 a oproti minulému týždňu sa počet úmrtí zvýšil o 38 percent“.

Domov
Zdieľať
Diskusia