Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. novembra 2021, 8:35
Čas čítania 1:02
Viktor Kniš

Lockdown predĺžime do Vianoc, naznačuje Lengvarský

NEWS VLADIMÍR LENGVARSKÝ
Uložiť Uložené

Keď sa blížili minuloročné Vianoce, vláda vymyslela tzv. bubliny, v ktorých sa mohli Slováci stretávať s rodinou alebo blízkymi počas Vianoc. Pravdepodobne o nič voľnejšie nebudú opatrenia ani tentoraz.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský nevylučuje, že do Vianoc ešte opatrenia v rámci prísneho lockdownu zmenia, ale myslí si, že prísny zákaz vychádzania s výnimkami bude pokračovať. „O detailoch, čo bude o dva týždne, by som len špekuloval. Po dvoch týždňoch od prehodnotenia budú podľa mňa v minimálnych obmenách pokračovať,“ povedal Lengvarský pre Denník N. Tvrdí, že uvoľnenia o dva týždne nemajú očakávať ani zaočkovaní. 

Šéf rezortu zdravotníctva tvrdí, že ak by sa situácia ešte zhoršila a do nemocníc by prijali ďalšie stovky pacientov, existujú aj ďalšie možnosti na sprísnenie. 

„Máme veľmi drastické možnosti: uzavretie škôl, zákaz cestovania medzi okresmi, ktoré v princípe je aj teraz, ale išlo by o absolútny zákaz cestovania s výnimkou esenciálneho. Potom by sme sa rozprávali s hospodárstvom,“ dodáva s tým, že takou hranicou by mohlo byť 3 500 hospitalizovaných. Dôležité je podľa neho sledovať aj trendy, nie číslo za jeden deň. 

Lengvarský tvrdí, že zatiaľ nie je veľa prípadov, keď musia lekári vyberať, koho pripoja na pľúcnu ventiláciu, aj keď kapacity špecializovaných lôžok sú preplnené. Podľa neho je aj mimo covidu bežné, že pacientov, u ktorých nie je perspektíva návratu do normálneho života, nepripájajú na pľúcnu ventiláciu. Slovenských lekárov podľa neho ubúda, aj preto je zdravotníctvo vo veľmi ťažkom stave. 

Vláda v stredu schválila núdzový stav a zákaz vychádzania s výnimkami. Podľa Eduarda Hegera má platiť 14 dní, po 10 dňoch sa odborníci a vláda dohodnú, s akými opatreniami budú pokračovať. Aj hlavný hygienik Ján Mikas si myslí, že dva týždne určite stačiť nebudú, a vyzýva na zatvorenie škôl. Proti zatvoreniu bola strana SaS, ktorá návrh vetovala. 

Domov
Zdieľať
Diskusia