Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. novembra 2021, 21:47
Čas čítania 0:56
Ivan Koribanič

FIFA chce umelou inteligenciou zrýchliť hru a zabrániť nepovšimnutým ofsajdom. Do praxe by ju mali zaviesť na MS v Katare

FIFA chce umelou inteligenciou zrýchliť hru a zabrániť nepovšimnutým ofsajdom. Do praxe by ju mali zaviesť na MS v Katare
Zdroj: TASR/Michal Svítok, TASR/Pavel Neubauer
ŠPORT FUTBAL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Medzinárodná futbalová federácia plánuje zaviesť na majstrovstvách sveta v Katare poloautomatický systém. Ten pomôže pri rozhodovaní v sporných momentoch.

Umelá inteligencia má pomôcť videorozhodcovi. Ten môže následne efektívnejšie posúdiť, či ide o ofsajd alebo nie. Cieľom tejto novinky je zrýchliť a spresniť rozhodovanie v sporných momentoch, uvádza portál The Verge.

Hráčov bude zhruba 50-krát za sekundu snímať 10 až 12 kamier. Tie budú umiestnené na streche štadióna. Kamery budú sledovať 29 bodov na hráčovom tele. Tieto body sa zameriavajú najmä na časti tela, ktorými je možné streliť gól (rameno, noha, hlava…). Ak sa táto časť nachádza v ofsajde, videorozhodca dostane od systému upozornenie.

FIFA týmto krokom reaguje na zdĺhavé rozhodovanie v sporných momentoch. Priemerne je jedna situácia rozhodcom posudzovaná až 70 sekúnd. V prípade, že sa takýchto momentov nazbiera za zápas viac, časový sklz môže výrazne zasiahnuť do duelu.

Medzinárodná futbalová federácia testuje túto technológiu už dva roky. Medzi kluby, ktoré sa na tom podieľali, patrí Bayern Mníchov a Manchester City. FIFA chce teraz systém prvýkrát zaviesť aj v praxi. Stať by sa tak malo na Arabskom pohári v Katare. V prípade úspechu sa očakáva, že ho futbalová federácia zaradí aj do zápasov na majstrovstvách sveta v Katare. Tie sa uskutočnia koncom roka 2022.

„Videorozhodca mal veľmi pozitívny vplyv na futbal. Počet veľkých chýb sa zredukoval. Stále tu však sú oblasti, ktoré sa dajú zlepšiť. Ofsajd je jednou z nich,“ povedal šéf rozhodcov Pierluigi Collina. „Uvedomujeme si, že proces kontroly ofsajdov môže trvať dlhšie, najmä keď sú tesné. Takisto berieme na vedomie, že ani umiestnené čiary nemusia byť 100-percentné,“ uzavrel Collina.

Domov
Zdieľať
Diskusia