Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. novembra 2021, 17:07
Čas čítania 4:53
Viktor Kniš

PREHĽAD: Vláda schválila núdzový stav, začne platiť od polnoci. Zakáže vychádzanie a zatvorí všetky prevádzky

NEWS COVID AUTOMAT KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Počas najbližších troch týždňov vláda sprísni opatrenia s cieľom zachrániť nemocnice.

„Dnešné rozhodnutia neboli politické, s výnimkou škôl,“ povedal premiér Heger s tým, že na rokovanie vlády prizval aj odborníkov z konzília. 

Vláda sa dohodla na ďalšom sprísnení opatrení, platiť začnú od 25. novembra. Ministri a predseda vlády sa dohodli aj na schválení núdzového stavu. Zavádzajú prísny lockdown pre všetkých a platiť bude aj zákaz vychádzania. Kompletne zatvoria všetky prevádzky vrátane reštaurácií, kaviarní, klubov a barov. Podľa premiéra je dôležité, aby ľudia „nikam nechodili“ už po ôsmej večer.


Zaočkovaní prídu o všetky výhody, ktoré dostali v rámci nového covid automatu.

Zatvorené budú musieť byť aj posilňovne, kiná a zakázaná bude aj návšteva bohoslužieb. 

Aj keď konzílium odborníkov navrhlo zatvorenie škôl, tie nakoniec zostanú otvorené. Minister školstva Branislav Gröhling argumentoval tým, že momentálne je nakazené len nízke percento žiakov a mladí ľudia by nemali znášať neochotu starších, ktorí sa odmietajú dať zaočkovať. SaS návrh so zatváraním škôl vetovala. 

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

„V nemocniciach sme dosiahli kritickú hranicu 3 200 pacientov, viac ako 80 % z nich nie je zaočkovaných,“ upozornil predseda vlády Eduard Heger. Tvrdí, že jeho úlohou je chrániť životy občanov, medzi ktorých patria aj nezaočkovaní. „Ale aj zaočkovaní, ktorí, žiaľ, doplácajú na preplnené nemocnice.“ 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako dlho bude lockdown trvať. 
  • Prečo vláda nezatvorila školy.
  • Aké novinky čakajú žiakov v škole a ako budú pri zatváraní škôl postupovať hygienici v regiónoch.
  • Kto má výnimky zo zákazu vychádzania.
  • Ako reagujú na lockdown politici.
Heger
Zdroj: TASR

Opatrenia budú platiť minimálne dva týždne, núdzový stav tri mesiace

Predseda vlády tvrdí, že ak sa budú opatrenia uvoľňovať, tak len pre zaočkovaných. Vláda plánuje po 10 dňoch prehodnotiť dnes zavedené opatrenia a rozhodne, či bude možné zjemniť ich. Núdzový stav bude platiť maximálne 90 dní. 

Podľa predsedu vlády nie je vylúčené, že opatrenia budú trvať aj dlhšie ako dva týždne.

„Situácia je vážna, dostali sme sa do nej, lebo sa nedodržiavali opatrenia. Ochrana zdravia a ochrana životov rozhodli. Zomknutie je dôležité medzi zaočkovanými a nezaočkovanými, v koalícii aj opozícii. Potrebujeme zomknutie v celej spoločnosti, nie je to o politike ani o názore,“ dodal Eduard Heger, ktorý zároveň vyzval Slovákov bojujúcich proti vláde, aby zmenili názor. 

Odporúčané
Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum Mozgy tínedžerov zostarli počas pandémie o niekoľko rokov, tvrdí nový výskum 10. decembra 2022, 10:00

Hlavný hygienik Ján Mikas pripustil, že za dva týždne sa efekt lockdownu ešte neprejaví, preto nie je vylúčené, že najprísnejšie opatrenia budú platiť aspoň tri týždne. 

„Budeme to monitorovať, dnes nevieme. Ak uvidíme, že trend v nemocniciach stagnuje alebo klesá počet hospitalizovaných, vieme, že sme dosiahli vrchol,“ povedal Eduard Heger. 

Výnimky zo zákazu vychádzania:

  • nákup v najbližších obchodoch so základným tovarom (potraviny, lekárne, drogérie),
  • cesta do/zo zamestnania s potvrdením od zamestnávateľa (dôrazne odporúčaný homeoffice),
  • nevyhnutné služby (pošty, banky, poisťovne, práčovne a čistiarne odevov, stanice STK a emisnej kontroly, servis elektroniky, taxislužby, advokátske kancelárie, notári, exekútori, kľúčové služby, zberné dvory, prevádzky telekomunikačných operátorov, odťahovky...)
  • ďalšie dôležité predajne (čerpacie stanice, predajne obuvi, optiky a predajne zdravotníckych pomôcok, trafiky, predajne krmív pre zvieratá a veterinárne ambulancie, výdajné miesta e-shopov, zásielkový predaj tovaru zakúpený na diaľku, predajne náhradných dielov pre autá)
  • cesta na očkovanie a na testovanie,
  • cesta do jaslí a škôlok,
  • pobyt v prírode v rámci okresu,
  • cesta s cieľom starostlivosti o blízku osobu,
  • cesta na pohreb/krst,
  • cesta s cieľom zdravotnej starostlivosti,
  • prechádzky s domácimi zvieratami.

Gröhling vybojoval, aby nezatvorili školy

Školy mali podľa návrhu konzília odborníkov zatvoriť aspoň na týždeň, prezenčne sa mali mať možnosť vzdelávať len najnižšie ročníky na prvom stupni ZŠ. Podľa informácií denníka Pravda vraj minister školstva Branislav Gröhling pohrozil demisiou, ak by sa školy naozaj zatvorili.

Strana Sloboda a solidarita nakoniec využila právo veta a na vláde zablokovala návrh týkajúci sa zatvárania škôl. 

Hlavný hygienik Ján Mikas tvrdí, že ide o dôležité opatrenie, ktoré bude v súbore ostatných chýbať, ale Úrad verejného zdravotníctva bude robiť všetko pre to, aby nezatvorenie škôl kompenzoval. Mikas vyzval regionálnych hygienikov, aby zatvárali celé školy, ak sa v triedach vyskytne koronavírus. Dodal, že od zajtrajšieho dňa opäť zavedú povinné nosenie rúšok počas vyučovania. 

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

Na Facebooku informoval, prečo by podľa neho mali zostať školy otvorené. „Pracujúcich je 4x viac ako žiakov, navyše sú starší a rizikovejší. Je to násobne väčšia mobilita, ale asi chápeme, prečo je práca umožnená,“ konštatuje šéf rezortu školstva. Za posledný týždeň sa podľa údajov NCZI nakazilo len 1,6 % žiakov. 

„Je to hlavne preto, že máme systém preventívnej karantény pre triedy. Ak je jeden žiak pozitívny, CELÁ trieda ide preventívne do karantény. Tak sa koronavírus šíri menej, než ak by išiel do karantény iba pozitívny žiak alebo jeho spolusediaci. Prezenčne sa preto tento týždeň učí 82,3 % žiakov,“ vysvetlil minister krátko pred schválením nových opatrení. Myslí si, že žiaci by nemali doplácať na neochotu starších ľudí očkovať sa. 

Remišová s lockdownom nesúhlasí

Šéfka Za ľudí Veronika Remišová ako prvá po schválení tvrdého lockdownu na Facebook napísala, že za nové a oveľa prísnejšie pravidlá pre všetkých nehlasovala, zaočkovaní podľa nej majú mať výhody. 

„Hodiť cez palubu ľudí chránených očkovaním pokladám za veľkú chybu. Traja koaliční partneri prijali opatrenia, v ktorých však nie je akýkoľvek motivačný prvok, ktorý by nabádal ľudí, aby sa dali očkovať. Preto som na vláde hlasovala proti takýmto opatreniam,“ napísala Remišová, ktorá si myslí, že sme v situácii, keď opakované zavádzanie prísnych opatrení nie je riešením. 

Odporúčané
Problémy s dodávkami jedla, dennodenné testovanie a krik z okien. Prečo Šanghaj nezvládol lockdown a čo to môže predznamenať? Problémy s dodávkami jedla, dennodenné testovanie a krik z okien. Prečo Šanghaj nezvládol lockdown a čo to môže predznamenať? 5. mája 2022, 9:30

Ministerka si myslí, že tvrdý lockdown nepomôže zvýšiť zaočkovanosť na Slovensku, a teda vlny koronavírusu sa budú opakovať. „Schválený návrh opatrení nepočíta so žiadnou motiváciou pre ľudí chránených očkovaním. Považujem ho z dlhodobého hľadiska za nezodpovedný, pretože obete a utrpenie iba odsúva o niekoľko mesiacov a znížením záujmu ľudí o očkovanie môže situáciu v budúcnosti ešte zhoršiť,“ dodala predsedníčka najmenšej koaličnej strany. 

Ďalší člen strany Juraj Šeliga Za ľudí vníma, že lockdown je pre zaočkovaných nespravodlivý, no prioritu má potreba znížiť mobilitu a tak pomôcť preplneným nemocniciam.

Šéfka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová dodala, že ak krivka nakazených začne klesať, malo by dôjsť k zvýhodneniu očkovaných.

Sme na pokraji humanitárnej krízy

Slovensko bude navyšovať ďalšie kapacity pre pacientov s ochorením COVID-19. Ministerstvo zdravotníctva na to vydá reprofilizačné príkazy. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský avizoval, že sa zastavia ďalšie operácie v rámci bielej medicíny.


Reprofilizácia sa podľa jeho slov dotkne aj špecializovaných ústavov. Spočiatku má ísť o kardiovaskulárne ústavy, neskôr aj onkologické ústavy, ktoré doposiaľ svoju činnosť vykonávali bez obmedzení. MZ SR o tejto téme rokuje s jednotlivými nemocnicami.

Kapacita covidových lôžok by sa vedela zvýšiť už do dvoch dní o ďalších približne 150 lôžok.
Rezort zdravotníctva je podľa Lengvarského aj v kontakte s kolegami zo zahraničia. „Zatiaľ vzhľadom na to, že na zahraničnú pomoc je potrebný súhlas pacienta, prípadne jeho príbuzných, pokiaľ nie je schopný komunikovať sám, tak núdzový stav umožňuje, aby sme sa tomuto vyhli,“ dodal.

Odporúčané
TOP 3 v piatok: Slovenskí hokejisti nepôjdu do finále, najmladšia obeť covidu-19 mala len 23 rokov, hypotéky sa začínajú zdražovať TOP 3 v piatok: Slovenskí hokejisti nepôjdu do finále, najmladšia obeť covidu-19 mala len 23 rokov, hypotéky sa začínajú zdražovať 18. februára 2022, 20:00

Slovenskí zdravotníci podľa Lengvarského zažívajú situácie, ktoré sú už neprijateľné. „Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa o našich pacientov starajú, či sú to lekári a sestry v nemocniciach, v ambulanciách, príslušníci záchranných zdravotníckych služieb, epidemiológovia, laboranti a všetci tí, ktorí dennodenne bojujeme za zachovanie funkčnosti zdravotníckeho systému a za to, aby sa naše zdravotníctvo mohlo znovu nadýchnuť, a takisto celý štát,“ zhodnotil.

Čaputová
Zdroj: TASR - Martin Baumann

Na prijatie lockdownu pre všetkých vyzývala ešte v utorok aj prezidentka Zuzana Čaputová. Poukázala na množstvo hospitalizovaných, obetí, ale aj vyčerpaných zdravotníkov. Vyzvala na stopnutie šírenia „bludov o covide“. Hlava štátu hovorí o alarmujúcom stave.

Priznáva, že lockdown je nepopulárne opatrenie, považuje ho však za „absolútne nevyhnutné“. „Sme na tom tak zle, že takéto opatrenie, ktoré odborníci odporúčajú, sa musí dotknúť všetkých,“ dodala. Pripustila, že takéto opatrenie je neférové voči ľuďom, ktorí sa správali zodpovedne, dodržiavali opatrenia a dali sa zaočkovať.

Domov
Zdieľať
Diskusia