Príliš štipľavé jedlá malé deti nezjedia.
V Južnej Kórei riešia kontroverznú otázku. Skupina matiek, ktoré spolu tvoria občiansku iniciatívu, podala sťažnosť voči ministerstvu školstva. Nepozdávajú sa im obedy, ktoré ich deti dostávajú v škôlkach. Sú príliš korenisté a štipľavé a nie sú prispôsobené malým deťom, argumentujú rodičia. Podľa The Korea Times to považujú za porušenie ľudských práv detí.
Nevhodné pre päťročné deti
Niektoré škôlky v krajine majú jedáleň spoločnú so základnou školou. Menu je však pre všetky deti rovnaké – aj pre päťročné deti v prvej triede v škôlke, aj pre 13-ročných tínedžerov. Práve to sa matkám nepozdáva, ich deti vraj chodia domov s tým, že zjedli len ryžu. Ostatné zložky na tanieri sú pre ne príliš pikantné alebo okorenené.
Nejde pritom o prieberčivosť. Škôlkari podľa matiek také ostré chute nezvládajú. „Ich chuťové poháriky sú citlivejšie než u dospelých a môžu pri jedle pociťovať aj bolesť,“ vysvetľuje jedna z dotknutých mám a členka občianskeho združenia Jang Ha-na. „Nadmerná konzumácia týchto jedál môže spôsobiť aj problémy s trávením.“
Spustili preto petíciu a podali sťažnosť na ministerstvo. Pýtajú sa, či nejde o porušenie ľudských práv, keďže deti nemajú možnosť jesť jedlá primerané ich veku. Niektorí ľudia však naznačujú, že keď si rodičia vybrali škôlku, ktorá je bezplatná, musia sa s menšími problémami zmieriť a môžu deťom radšej zabaliť jedlo z domu. „Nesúhlasím s tým. Jedlá v školskej jedálni sú úzko späté s právami našich detí,“ reaguje na tieto argumenty jedna z matiek. Ľudia však tieto požiadavky označujú za prehnanú citlivosť.
Matkám jedlá nevyhovujú pri malých deťoch. Pri žiakoch základných škôl s tým už nemajú taký problém, pretože zvyčajne jedia rovnako ako dospelí. Na typické pikantné jedlá si tak už vraj mohli zvyknúť.