Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. novembra 2021, 7:28
Čas čítania 1:05
Tímea Krauszová

Kórejské matky tvrdia, že škôlky porušujú práva ich detí, keď im podávajú pikantné jedlá

NEWS JUŽNÁ KÓREA RODIČOVSTVO
Uložiť Uložené

Príliš štipľavé jedlá malé deti nezjedia.

V Južnej Kórei riešia kontroverznú otázku. Skupina matiek, ktoré spolu tvoria občiansku iniciatívu, podala sťažnosť voči ministerstvu školstva. Nepozdávajú sa im obedy, ktoré ich deti dostávajú v škôlkach. Sú príliš korenisté a štipľavé a nie sú prispôsobené malým deťom, argumentujú rodičia. Podľa The Korea Times to považujú za porušenie ľudských práv detí.

Nevhodné pre päťročné deti

Niektoré škôlky v krajine majú jedáleň spoločnú so základnou školou. Menu je však pre všetky deti rovnaké – aj pre päťročné deti v prvej triede v škôlke, aj pre 13-ročných tínedžerov. Práve to sa matkám nepozdáva, ich deti vraj chodia domov s tým, že zjedli len ryžu. Ostatné zložky na tanieri sú pre ne príliš pikantné alebo okorenené.

polievka, rezance
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions

Nejde pritom o prieberčivosť. Škôlkari podľa matiek také ostré chute nezvládajú. „Ich chuťové poháriky sú citlivejšie než u dospelých a môžu pri jedle pociťovať aj bolesť,“ vysvetľuje jedna z dotknutých mám a členka občianskeho združenia Jang Ha-na. „Nadmerná konzumácia týchto jedál môže spôsobiť aj problémy s trávením.“

Odporúčané
PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie PELIKÁN SPUSTIL MEGAAKCIU NA LETENKY: Do týchto 6 obľúbených ázijských krajín sa dostaneš o stovky eur lacnejšie 5. marca 2024, 16:00

Spustili preto petíciu a podali sťažnosť na ministerstvo. Pýtajú sa, či nejde o porušenie ľudských práv, keďže deti nemajú možnosť jesť jedlá primerané ich veku. Niektorí ľudia však naznačujú, že keď si rodičia vybrali škôlku, ktorá je bezplatná, musia sa s menšími problémami zmieriť a môžu deťom radšej zabaliť jedlo z domu. „Nesúhlasím s tým. Jedlá v školskej jedálni sú úzko späté s právami našich detí,“ reaguje na tieto argumenty jedna z matiek. Ľudia však tieto požiadavky označujú za prehnanú citlivosť.

Matkám jedlá nevyhovujú pri malých deťoch. Pri žiakoch základných škôl s tým už nemajú taký problém, pretože zvyčajne jedia rovnako ako dospelí. Na typické pikantné jedlá si tak už vraj mohli zvyknúť.

Domov
Zdieľať
Diskusia