Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. novembra 2021, 8:37
Čas čítania 2:27
Tímea Krauszová TASR

COP26 priniesol globálnu dohodu o znižovaní emisií. Greta Thunbergová vyhlásila, že nič nedosiahli

NEWS COP26 KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Klimatický samit v Glasgowe sa skončil prijatím dohody.

Klimatický samit OSN (COP26) v Glasgowe sa v sobotu skončil prijatím paktu, ktorého cieľom je obmedziť nebezpečné zvyšovanie teploty na planéte. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej dosiahnutie dohody oznámil v sobotu večer predsedajúci COP26 Alok Sharma.

Glasgowský klimatický pakt

Zástupcovia 196 krajín sveta sa po dvoch týždňoch dohodli. Uzavreli historicky prvú globálnu dohodu, ktorá zahŕňa konkrétny plán na znižovanie využitia uhlia, najnebezpečnejšieho fosílneho paliva, čo sa týka vzniku skleníkových plynov. Krajiny sa tiež dohodli na ďalšom znižovaní emisií a na finančnej podpore pre rozvojové krajiny, aby sa tie mohli lepšie prispôsobiť vplyvom klimatických zmien. Cieľom je nazbierať ročne 100 miliárd dolárov na financovanie klimatických opatrení pre chudobné krajiny.

Dohoda potvrdzuje limity dohodnuté v Parížskej dohode: krajiny majú udržať nárast globálnej teploty výrazne pod 2 °C a pokračovať v úsilí obmedziť nárast teploty na 1,5 °C. Na to podľa textu dohody treba „rýchle, hlboké a trvalé zníženie globálnych emisií skleníkových plynov, najmä znížením emisií oxidu uhličitého o 45 percent v roku 2030 v porovnaní s rokom 2010 a dosiahnutím neutrality uhlíka v polovici storočia“.

COP26
Zdroj: TASR/AP

Dohodu podpísali po dramatických nezhodách, proti zmluve boli najmä India a Čína. Pôvodný návrh hovoril o postupnom zavrhnutí uhlia, napokon sa krajiny dohodli len na odklone od neho. Mnoho delegátov vyjadrilo sklamanie a hnev pre tento ústupok voči obom krajinám, ktoré otvorili už dohodnutý text, ale v záujme vyššieho dobra napokon pakt schválili.

Domov
Zdieľať
Diskusia