Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. novembra 2021, 13:21
Čas čítania 1:02
Ema Stanovská

Ľudstvo vyprodukovalo od začiatku pandémie 8 miliónov ton plastového odpadu. 26-tisíc ton skončilo v oceánoch

NEWS ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Najviac plastového odpadu (73 %) vyprodukovali ázijské štáty, hoci tam na konci augusta evidovali len 30 % z celkových prípadov covidu-19.

Od začiatku pandémie ľudstvo vyprodukovalo 8 miliónov metrických ton plastového odpadu, z čoho 26-tisíc ton skončilo v oceánoch, kde narúša podmorský život, znečisťuje vodné toky a vypúšťa do prírody toxické látky. 

Vyplýva to z výsledkov novej štúdie amerických a čínskych vedcov, ktorá bola publikovaná v jednom z najprestížnejších vedeckých časopisov Proceedings of the National Academy of Sciences

Viac korony, menej plastu

Štúdia zahŕňala 193 krajín. Najviac plastového odpadu (73 %) vyprodukovali ázijské štáty, hoci tam na konci augusta 2021 evidovali len 30 % z celkových prípadov covidu-19. Podľa vedcov je za tým jednak vyššia spotreba jednorazových ochranných prostriedkov a jednak aj nižšia úroveň mechanizmov na spracovanie odpadu v krajinách, ako sú Čína a India.

Naopak, krajiny s rozvinutou ekonomikou, ako Severná Amerika a Európa, ktoré koronavírus ťažko zasiahol, vyprodukovali za obdobie pandémie relatívne málo plastového odpadu. 

Nemocnice boli zodpovedné až za 70 % celkovej produkcie odpadu. „Je nevyhnutné, aby sa v zdravotníckych zariadeniach – a najmä v rozvojových krajinách – zvýšila efektivita nakladania s plastami,“ napísali v štúdii vedci a zároveň vyzvali na vývoj materiálov šetrnejších k životnému prostrediu. Riešením je podľa nich aj voľba ochranných prostriedkov, ktoré možno použiť viackrát. 

Ide o jednu z prvých štúdií, ktoré kvantifikujú rozsah plastového odpadu spojeného s pandémiou covidu-19. Vedci vyjadrili obavy o životné prostredie už dávnejšie, a to najmä vzhľadom na zvýšenú spotrebu jednorazových rúšok a rukavíc.

Domov
Zdieľať
Diskusia