Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. októbra 2021, 14:30
Čas čítania 5:14
Lukáš Čelka

Čo sa ľuďom deje v mozgu, keď si myslia, že vidia ducha? Opýtali sme sa psychologičky (Rozhovor)

Čo sa ľuďom deje v mozgu, keď si myslia, že vidia ducha? Opýtali sme sa psychologičky (Rozhovor)
Zdroj: Ghetty Images/Hulton Stringer
REFRESHER PARANORMÁLNE JAVY
Uložiť Uložené

Nemusíš byť duševne chorý, aby si v živote zazrel niečo, čo si racionálne nevieš vysvetliť.

Halucinácie, preludy či skutočné spojenie s „iným svetom“? So psychologičkou Zuzanou Šofranekovou pôsobiacou na psychiatrii sme sa porozprávali o tom, ako sa dajú racionálne vysvetliť rôzne stretnutia s duchmi či paranormálne javy opisované ľuďmi.

Ako nám v rozhovore prezradila, veľkú rolu hrá samotný strach, ale aj psychické rozpoloženie človeka, ktorý podobnú udalosť opisuje. Prečo sa ľudia odjakživa boja tmy a čo spôsobuje vidiny počas spánkovej paralýzy? Na toto všetko sme dostali odpoveď.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa dajú vysvetliť rôzne „pocity chladu“ či „mŕtvolného zápachu“, ktoré opisujú ľudia presvedčení, že zažili prítomnosť ducha.
  • Čo môže spôsobovať halucinácie v prípade duševne zdravého človeka.
  • Či sú na vidiny náchylnejší starší alebo mladší ľudia.
  • Ako môže mať na „stretnutia s duchom“ vplyv bujná fantázia.
  • Prečo sa ľudia odjakživa boja tmy. 
  • Prečo sú pri spánkovej paralýze bežné vidiny. 

Niektorí ľudia presvedčivo tvrdia, že videli ducha, pričom jediné racionálne vysvetlenie je, že mali halucinácie. O čo vlastne ide?

Halucinácie sú poruchy vnímania a hovoríme o nich vtedy, keď jedinec vníma zmenu reality bez vonkajšieho podnetu, čiže vníma niečo, čo neexistuje. V mozgu sa aktivujú centrá napríklad zraku, sluchu, čuchu, chuti atď., na základe čoho má potom jedinec pocit, že dané podnety sú skutočné.

Odporúčané
Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha Mrazivá legenda z dejín justície: duch ženy sa vrátil zo záhrobia, aby usvedčil jej vraha 22. apríla 2024, 12:30

Väčšinou počúvame, že človek má vidiny alebo počuje hlasy. Niekedy však ľudia, ktorí údajne zažili niečo „paranormálne“, opisujú aj pocity chladu na tele, rôzne zápachy či dokonca udávajú, že sa ich silueta dotkla, pričom dotyk intenzívne cítili. Môže byť toto všetko súčasťou halucinácií?

Áno. Podľa aktivácie príslušného centra mozgu môžu byť halucinácie sluchové, zrakové, čuchové, chuťové a dokonca i telové.

Pri sluchových halucináciách počujeme rôzne zvuky, ako pískanie, zvonenie, strieľanie, rôzne tóny a podobne. Alebo aj hlasy. Tieto hlasy môžu byť mužské aj ženské, príjemné, ale aj nepríjemné, môžu nás na niečo navádzať, komentovať naše činnosti, prípadne s nami komunikovať. Niekedy pacienti počujú viac rôznych hlasov. Tiež sem zaraďujeme tzv. intrapsychické halucinácie, keď má človek pocit, že sú mu myšlienky brané alebo, naopak, cudzie dávané do hlavy, alebo sú jeho myšlienky zverejňované, ozvučované či komentované.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Ghetty Images/Hulton Stringer

Zrakové halucinácie spôsobujú, že vidíme veci alebo postavy, ktoré neexistujú. Môžu byť jednoduché, keď vidíme napríklad nejaké záblesky, farby, iskry, alebo aj zložitejšie, keď dotyčný halucinuje postavy, nadprirodzené bytosti, zvieratá, predmety a podobne.

Odporúčané
Diablova jama: diera v zemi hlboká tisícky metrov údajne dokáže vzkriesiť mŕtvych. Ľudí šachta fascinuje, zvieratá sa jej boja Diablova jama: diera v zemi hlboká tisícky metrov údajne dokáže vzkriesiť mŕtvych. Ľudí šachta fascinuje, zvieratá sa jej boja 19. apríla 2024, 12:30

Pri čuchových halucináciách zase cítime neexistujúci zápach pochádzajúci z okolia alebo z vlastného tela. Väčšinou ide o nepríjemné pachy, napríklad plyn, dym, spálená guma. Podobne sú na tom aj chuťové halucinácie, keď cítime chute bez podnetu. Opäť ide väčšinou o nepríjemné pachute alebo má dotyčný pocit, že konzumuje otrávené jedlo. Prevažne sú spojené s čuchovými halucináciami.

U detí predškolského veku sa môžu vyskytovať konfabulácie, môžeme ich označiť aj za nepravé klamstvá, ktoré sa vytvárajú miešaním reality s fantazijnými predstavami.

Zo zmyslových halucinácií poznáme ešte telové, ktoré môžu vysvetľovať napríklad aj spomínané pocity chladu. Práve pri nich vnímame dotyky, najčastejšie pohyby hmyzu po tele alebo pod kožou, svrbenie, pálenie či tlak v rôznych častiach tela.

Čo spôsobuje spomínané halucinácie a pre aké ochorenia sú špecifické?

Príčiny vzniku halucinácií môžu byť rôzne. Väčšinou však ide o závažné psychické ochorenia, akým je napríklad schizofrénia, pri ktorej viac ako 70 % pacientov má zrakové halucinácie a 60 až 90 % počuje hlasy. Ďalej sa s halucináciami stretávame pri schizoafektívnej poruche alebo aj pri psychotických formách iných porúch.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Getty Images

Halucinácie môžu spôsobovať aj organické poškodenia mozgu či delírium – kvalitatívna porucha vedomia. K delíriu dochádza u alkoholikov pri náhlom vysadení návykovej látky. Dotyčný trpí halucináciami, môže sa cítiť ohrozený, snažiť sa utiecť a reagovať agresívne. Časté sú pritom mikrozoopsie – u človeka sa objavujú halucinácie drobných zvierat, myší, pavúkov a pod.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 104789 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo môže spôsobovať halucinácie v prípade duševne zdravého človeka.
  • Či sú na vidiny náchylnejší starší alebo mladší ľudia.
  • Či môže mať na „stretnutia s duchom“ vplyv bujná fantázia.
  • Prečo sa ľudia odjakživa boja tmy.
  • Prečo sú pri spánkovej paralýze bežné vidiny.
Domov
Zdieľať
Diskusia